Zomerprogramma Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Fietsvierdaagse - Foto Harvey van Diek

Zomerprogramma 2017 Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Tijdens de maanden juli en augustus is er weer van alles te beleven in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Zo worden er verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd en heeft u de mogelijkheid om de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’ te bezoeken.

Voor kinderen worden er diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Zo is er de mogelijkheid om een echte spionagetraining of een parachutistenworkshop te volgen of luister naar de persoonlijke verhalen van opa’s en oma’s over WO2. Bovendien verzorgt het Bevrijdingsmuseum deze zomer opnieuw een aantal battlefield fietstochten (met eigen fiets) van ongeveer 10 km over de landingsterreinen bij Groesbeek. Grateful Generation Tours en LiberationTour organiseren daarnaast diverse battlefieldtours per historisch voertuig (Willy’s MB of Dodge).

Op 24 augustus 2017 vindt in het Bevrijdingsmuseum tussen 14.30 uur en 16.30 uur de doortocht plaats van de Nijmeegse Fietsvierdaagse die deze middag van start gaat. Speciaal voor deze gelegenheid is er live muziek van Lili Marleen, een static show van historische militaire voertuigen en kunt u een bezoek brengen aan de spannende Bandritzer, een soort teletijdmachine die dwars door de vrijheidsgeschiedenis heengaat.

Ten slotte kunt u een bezoek brengen aan de tijdelijke expositie over ‘Rosie the Riveter’.
‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken. Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige nooit eerder vertoonde foto’s. De expositie is nog t/m 1 oktober 2017 in het Bevrijdingsmuseum te zien.

Kijk voor overige evenementen, tijden en prijzen op onze website www.bevrijdingsmuseum.nl

ZOMERPROGRAMMA 2017
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

9 juli
Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur
Fieldtrips van Grateful Generation Tours
Spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Museumkaart niet geldig.

11 juli, 15 en 22 augustus
14.00-15.30 uur
Anne Frank middag voor kinderen van 10-13 jaar
Vertoning film ‘Het korte leven van Anne Frank’ met inleiding. Daarna bezoek o.l.v. gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Afsluiting: wens voor Anne in Vrijheidsboom. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

12 juli, 2 en 16 augustus
14.00-15.30 uur
Spionagetraining voor kinderen van 8-12 jaar
Spoedcursus spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

23 juli, 6, 13 en 20 augustus
12.00-15.30 uur
Battlefield Fietstour ‘Fietsen zonder parachute’
Fietstocht van 10 km (met eigen fiets) o.l.v. een gids in het teken van Operatie Market Garden over de landingsterreinen bij Groesbeek. Startlocatie Bevrijdingsmuseum, beginnend met inleiding en introductiefilm. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart niet geldig.

25 juli, 8 en 24 augustus
14.00-15.30 uur
Opa’s en oma’s vertellen over de oorlog voor kinderen van 10-12 jaar
Het programma wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

26 juli, 9 en 30 augustus
doorlopend van 14.00-16.00 uur
Cineac voor kinderen van 10-14 jaar
Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s o.a. verzet, onderduiken, dagboeken etc.

27 juli, 3 en 23 augustus
14.00-15.30 uur
Rondleiding door ‘Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht’ voor kinderen van 10-15 jaar
Deze tentoonstelling, met meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes, geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht: van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

1 en 17 augustus
14.00-15.30 uur
Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’ voor kinderen van 8-12 jaar
Films over de trainingen van parachutisten voor de bevrijding en over de luchtlandingen. Daarna een echte parachute vouwen en dragen. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

14 augustus
doorlopend van 10.00-17.00 uur
Actie ‘Niet weggooien’
Bezoekers zijn in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto’s, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het museum heeft ze graag!

20 augustus
doorlopend van 14.00-17.00 uur
Proef de vrijheid!
Vrijheid à la carte. Demonstratie en proeverij van de Nederlandse menukaart in oorlogs- en bevrijdingstijd: cichoreikoffie, zoethout, bevrijdingsbrood, stroopsoldaatjes, etc.

24 augustus
tussen 14.30 en 16.30 uur
Doortocht Nijmeegse Fietsvierdaagse
Doortocht van de Nijmeegse Fietsvierdaagse. Speciaal voor deze gelegenheid is er live muziek van Lili Marleen, een static show van historische militaire voertuigen en kunt u een bezoek brengen aan de spannende Bandritzer, een soort teletijdmachine die dwars door de vrijheidsgeschiedenis heengaat.

27 augustus
doorlopend van 14.00-16.00 uur
Cineac voor jong en oud
Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s o.a. Operatie Market Garden, Rijnlandoffensief, etc.

27 augustus
12.00-16.30 uur
Battlefield LiberationTour

Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief in een historisch legervoertuig. Programma van 12.00-16.30 uur: 1. museumbezoek, 2. battlefieldtour, 3. koffie/thee en bevrijdingsgebak. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart niet geldig.

Tentoonstelling
Nog te zien t/m 1 oktober 2017
Rosie the Riveter
‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om de arbeidstekorten op te vullen die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken. De onafhankelijkheid die dit de jonge vrouwen bood smaakte naar meer en de rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en prachtige nooit eerder vertoonde foto’s.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl, 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen