Zomerprogramma Afrika Museum 2019

Berg en Dal, 18 juni 2019

Zomerprogramma, patronen maken op leem en textiel

Ontdek deze zomer in het Afrika Museum hoe je met natuurlijke materialen kunt bouwen en verven. Bouw mee aan de tijdelijke muren in het museumpark en versier deze met Afrikaanse patronen. Of doe mee aan de workshop tye & dye en verf textiel in één van de verfbaden met natuurlijke pigmenten zoals blauwhout en meekrap. Verder kun je een duik nemen in een leembad, een gezichtsmasker van leem maken en meedoen aan een muziekworkshop met kalebassen.

Het zomerprogramma is voor iedereen vanaf 4 jaar.
Vanaf 6 juli t/m 1 september, elke woensdag t/m zondag, van 12.00 – 17.00 uur.
Let op: op 17, 18 en 19 juli is er geen programma i.v.m. de Nijmeegse Vierdaagse.
Tip: trek oude kleren aan die vies mogen worden.

Kijk voor het volledig programma op www.afrikamuseum.nl.

Bouwen met leem
Leem wordt in verschillende Afrikaanse landen veel gebruikt. Het is natuurlijk materiaal dat je zelf kunt maken door klei, water en stro te mengen. Tijdens het zomerprogramma bouw je mee aan een meterslange leemmuur: smeer de wanden aan met leem of maak een reliëf ter decoratie. Ook kun je helpen met het aanbrengen van Afrikaanse patronen met gekleurde leem of maken van leemstenen.

Neem een masker van groene leem of een duik in het leembad
Verwen jezelf of iemand anders met een zelfgemaakt gezichtsmasker van groene leem.
Groene klei is 100% natuurlijk, reinigt en zuigt gifstoffen uit het lichaam, verbetert de doorbloeding en zit boordevol goede stoffen. Volg het recept en maak een masker dat bij jou past. Wil je je hele lichaam laten reinigen? Neem dan een duik in het leembad. Niet alleen leuk maar ook nog eens gezond. Na afloop kun je je afspoelen onder de buitendouche.

Tie & Dye
Tijdens de tie & dye workshop ga je stof afbinden met touw of wasknijpers voordat je deze in een verfbad doet. Zo ontstaan er prachtige patronen op de stof en is het altijd een verrassing wat er uit het verfbad komt.

Muziekworkshops
Muziek maken met gedroogde kalebassen en water? Het kan echt. De ene kalebas is gevuld met water, de ander gaat er bovenop en dan heb je een waterdrum. Deze bespeel je met zachte stokken en zo creëer je je eigen toonsoort. Er is ook een muziekworkshop waarbij je de ritmes en liedjes van de batik leert. In diverse landen in West-Afrika wordt batikverf gemaakt in grote houten vijzels met een houten stamper. Dat gebeurt in een ritme en er wordt soms bij gezongen.

Bekijk voor een overzicht van alle activiteiten, tijden en prijzen op www.afrikamuseum.nl

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)

Agenda Nijmegen

Duik in het leembad – foto Afrika Museum

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen