Inschrijving Zomerpelgrimage geopend

Walk of Wisdom - foto Bart Kouwenberg

Zomerpelgrimage: Liefde voor het Landschap

Inschrijving Zomerpelgrimage geopend

Wie geïnspireerd is door het landschap rondom Nijmegen kan iets terug doen via de Zomerpelgrimage van de Walk of Wisdom. Het is een sponsorloop voor natuur- en landschapsprojecten langs de 136 kilometer lange route van de Walk of Wisdom.

Mascotte van de Zomerpelgrimage is een vliegende vogel: de contouren van de Walk of Wisdom route rondom Nijmegen. Pelgrims die meedoen krijgen aan het eind de vogelomtrek in staal en hoofdproject is de Vogelatlas van Sovon Vogelonderzoek en hun tuintelling door vrijwilligers.

Wat voor projecten?
Er wordt geld gezocht voor een bijenbomen in de Ooijpolder (Berg en Dal), een voetgangersbrug natuurgebied de Duivelsberg (de ‘Filosofenbrug’), een wildtunnel tussen Mook en Groesbeek, rustbankjes bij Malden, de Haterse Vennen, Leur en Hernen (Wijchen), de aanleg van maasheggen in Balgoy (Wijchen) en Beek (Berg en Dal), een waterpomp in natuurgebied Keent en de Stevenskerk van Nijmegen. Ook voor een 3,3 meter hoog beeld van Pelgrim, het icoon van de route door Huub en Adelheid Kortekaas uit Beuningen wordt geld verzameld.

Hoe kunnen mensen meedoen?
Mensen kunnen meedoen als sponsor of ambassadeur of door zich op te geven als pelgrim en hun Walk of Wisdom te laten sponsoren door vrienden of familie. Ambassadeurs promoten de Zomerpelgrimage en beloven aan het eind van de zomer €100,- of meer voor een project.

Wat is de Walk of Wisdom?
De Walk of Wisdom is een nieuwe pelgrimsroute die onafhankelijk is van een religie en uitgaat van het idee dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde. De route gaat uiteindelijk de hele wereld over, maar is op 21 juni 2015 begonnen met een pioniersroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Hier worden in drie jaar tijd de identiteit en basisrituelen van de Walk of Wisdom ontwikkeld, waarna de route geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners.

Kernwaarden van de route zijn vrijheid, respect en verbondenheid gesymboliseerd door het symbool van de route – Pelgrim – van Huub en Adelheid Kortekaas. Het icoon verbeeldt de mens als een zaailing van de aarde: ieder mens heeft een eigen, unieke kiemkracht die tot bloei komt in verbondenheid met de omgeving. Tien van de elf burgemeesters aan de route zijn ambassadeur.

Waar is het?
De route begint en eindigt in Nijmegen (de Stevenskerk) en gaat door twee landen, drie provincies en elf gemeenten: Gelderland: Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen, Heumen en Druten. Duitsland: Kranenburg. Limburg: Gennep, Mook en Middelaar. Brabant: Grave en Oss .

Sponsorprojecten  Zomerpelgrimage van Walk of Wisdom

Thema ‘liefde voor het landschap’

De eerste sponsorprojecten voor de Zomerpelgrimage van de Walk of Wisdom zijn bekend. De zomer staat in het teken van het thema ‘liefde voor het landschap’: we nodigen pelgrims uit de route niet alleen voor zich zelf te lopen, maar ook ten behoeve van het landschap waar ze doorheen lopen. Dat kan via een sponsorloop voor een natuur- of landschapsproject langs de route of door een middagje mee te helpen.

Sponsorprojecten die zich hebben aangemeld zijn o.a. de Vogelatlas van Sovon vogelonderzoek (Beek Ubbergen) die de actuele stand van de vogels in Nederland in kaart brengt. Drie imkers in de Ooijpolder zoeken sponsoring voor bomen langs de route die gunstig zijn voor bijen. Staatsbosbeheer zoekt steun voor een voetgangersbrug in het Filosofendal (Berg en Dal) en Natuurmonumenten voor een veilige reptielenovergang bij een drukke weg in Mook Middelaar. Ook het inzaaien van bloemenweides bij Grave of het aanplanten van heggen in Oss en Wijchen wordt een project.

Organisaties kunnen nog tot 15 maart een sponsorproject aandragen via de website van de Walk of Wisdom. Projecten waar pelgrims samen kunnen eten en werken zijn speciaal welkom!

Meer informatie:  http://walkofwisdom.org
http://walkofwisdom.org/schrijf-je-in/zomerpelgrimage.htmlAgenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen