Zakkenrollerij in centrum Wijchen

Extra aandacht voor zakkenrollerij in centrum
 
Wijchen, 14-10-2011
 • Stelt u de situatie eens voor. U bent gezellig aan het winkelen of doet boodschappen. Dan blijkt ineens uw portemonnee of tas gestolen! Helaas komt het af en toe voor, óók in het centrum van Wijchen. Om zakkenrollerij zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken besteden de politie, gemeente Wijchen en woningbouwvereniging Talis hier de komende maanden extra aandacht aan. Dit gebeurt door het winkelend publiek en winkeliers te informeren en adviseren. Tevens vindt er extra preventief toezicht plaats.

Uit gegevens over de afgelopen jaren blijkt dat zakkenrollers in Wijchen vooral actief zijn in het centrum. De markt en voornamelijk wat grotere winkels of supermarkten zijn plaatsen waar zakkenrollers zelf graag ‘winkelen’. Soms blijkt dat gedupeerden niet alert genoeg zijn en bijvoorbeeld hun tas niet goed afsluiten, of zelfs even onbeheerd laten. Het aantal opgenomen aangiften lag in 2009 op 27, in 2010 op 42. Dit jaar heeft de politie tot nu toe 40 aangiften opgenomen van zakkenrollerij in het centrum. Onder de slachtoffers zijn relatief veel ouderen.

 

Doel: bewustwording

Voldoende aanleiding voor de samenwerkende partners om extra aandacht te besteden aan de aanpak van deze vorm van (kleine) criminaliteit. Winkeliers in het centrum zijn onlangs door de politie benaderd om hun klanten te attenderen om bedacht te zijn op zakkenrollers, bijvoorbeeld tijdens het pinnen of bij pashokjes. Daarnaast worden op diverse locaties folders ter beschikking gesteld, en bij gelegenheid uitgereikt, met daarin praktische tips om zakkenrollerij zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld in diverse winkels, seniorenflats en op het politiebureau. Ook zal er speciaal voor de doelgroep ouderen nog dit najaar een informatiebijeenkomst georganiseerd worden.

 

Behalve werken aan bewustwording houden gemeente en politie op wisselende momenten en locaties extra preventief toezicht.

 

Meld een verdachte situatie meteen!

Ziet u iets verdachts gebeuren, vertrouwt u de situatie niet, of bent u zelf zojuist slachtoffer geworden van zakkenrollen? Belt u dan direct de politie via het alarmnummer 112. Geef een zo uitgebreid mogelijk signalement door van de verdachte en let op gebruikte vervoermiddelen en kentekens.

Vaak komt u er zelfs pas later achter dat u uw spullen kwijt bent. Neem ook in dat geval contact op met de politie, via het algemene telefoonnummer 0900-8844.

 

Doe in elk geval altijd aangifte. Dit kan persoonlijk op afspraak via het algemene telefoonnummer, of via internet op www.politie.nl/aangifte. De politie kan de daders en uw gestolen spullen pas opsporen als u aangifte doet.

 

Tot slot enkele praktische tips

  • Gebruik een stevige tas die dieven niet gemakkelijk kunnen opensnijden.
  • Zorg dat uw tas altijd dicht is.
  • Neem geen onnodig grote geldbedragen mee.
  • Gaat u kleren of schoenen passen in een winkel? Verlies uw spullen dan niet uit het oog.
  • Begint er iemand tegen u te praten die u niet kent. Let dan extra goed op uw spullen. Dieven zijn vaak met zijn tweeën, waarbij een van hen u probeert af te leiden.
  • Let extra goed op uw eigendommen op plekken waar veel mensen zijn, zoals markten en drukke winkelstraten.
  • Lees bijgaande folder ‘Hoe voorkomt u zakkenrollen of diefstal van uw tas?’
Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen