Vuurwerkteam – 48 verdachten, 3000 kilo

Politie-Geldeland-Zuid-091217vuurwerk-overasselt
In beslag genomen vuurwerk – Foto Politie Gelderland-Zuid

Vuurwerkteam: 48 verdachten en 3.000 kilo vuurwerk

Regio Gelderland-Midden en -Zuid, 20-01-2010 • Het interregionale vuurwerkteam Gelderland-Midden / Gelderland-Zuid heeft van september 2009 tot en met januari 2010 27 vuurwerkzaken gedraaid. Hierbij zijn in 21 zaken in totaal 48 verdachten opgespoord en is bijna 3.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

In Gelderland-Midden werd het meeste vuurwerk ( = 301,5 kilo) in beslag genomen in de gemeente Bronckhorst voor een onderzoek tegen een verdachte uit Giesbeek. In Gelderland-Zuid werd het meeste vuurwerk (1527 kilo) in beslag genomen bij een onderzoek tegen drie verdachten en drie afnemers uit Malden en Overasselt. De meeste zaken kwamen aan het licht door meldingen bij het vuurwerkteam of meldingen van vuurwerkoverlast bij de beide politieregio’s. Zes zaken konden worden gedraaid dankzij meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Naar aanleiding van deze tips konden mensen worden aangehouden en werd het illegaal vuurwerk aangetroffen.
 
Inzet politie
Het vuurwerkteam is in september 2009 gestart met het onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk. Het team bestond dit jaar uit veertien mensen. Daarnaast waren er in totaal vijftig politiemensen in de beide regio’s opgeleid als taakaccenthouders vuurwerk. Zij hebben zich voornamelijk bezig gehouden met het inbeslag genomen vuurwerk; zij maakten processen-verbaal en zorgden voor de juiste afvoer van illegaal vuurwerk. Daarnaast waren ook zij de oren en ogen van het vuurwerkteam. Het vuurwerkteam bestond dit jaar uit minder mensen doordat er meer capaciteit in beide regio’s nodig was voor grote rechercheonderzoeken. Op 22 januari wordt het team beëindigd.

Bijvangst
In een aantal onderzoeken werd financieel gerechercheerd hetgeen bijvoorbeeld leidde tot de in beslagname van een auto die vermoedelijk met geld uit illegale vuurwerkhandel was verdiend. Verder leverde het team nog een aantal onderzoeken naar andere strafbare feiten op waaronder verboden wapenbezit, nepwapens, een hennepkwekerij en verdovende middelen. Deze informatie is doorgegeven aan de recherche van beide regio’s.

Overzicht van zaken
Het eerste illegale vuurwerk werd op 29 oktober in beslag genomen in Bennekom. Daarbij werden drie aanhoudingen verricht en 8 rollen 100.000 klappers in beslag genomen (112 kilo). Op 12 november hield het team twee Arnhemmers aan in Arnhem-Zuid. Daarbij is 131 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. In de Arnhemse wijk Geitenkamp stuitte het vuurwerkteam 19 november op 10 kilo illegaal vuurwerk. Op een zolder in een woning in Beuningen vond het team op 20 november 20 kilo. In Zevenaar werd 23 november 70 kilo gevonden en zijn twee mensen aangehouden. Een grote vangst was de 640 kilo zwaar illegaal vuurwerk in een busje in Malden op 25 november. Op 3 december werden een 36-jarige Giesbekenaar en 30-jarige Arnhemmer in de gemeente Bronckhorst aangehouden met 150 kilo vuurwerk. Het vuurwerkteam trof 200 kilo illegaal vuurwerk in een busje aan op 12 december. Twee mannen uit Hattemerbroek (23 en 52 jaar) en een 40-jarige man uit Nijkerk zijn hierbij aangehouden. Een paar dagen later, op 16 december, werden een 20-jarige man uit Overasselt en een 53-jarige man uit Malden aangehouden met 850 kilo vuurwerk. Op 18 december vond de politie 49 kilo illegaal vuurwerk in een vuurwerkbox van een 46-jarige Arnhemmer. Agenten konden 22 december twee mannen aanhouden met in totaal 197 kilo illegaal vuurwerk, een 43-jarige man uit Huissen en een 46-jarige man uit Weurt. Eind van het jaar heeft het vuurwerkteam op verschillende plaatsen vuurwerk in beslag genomen. In Groesbeek kon het vuurwerkteam 49,5 kilo in beslag nemen bij een 59-jarige man uit Groesbeek. Op 29 december bij een 47-jarige Zevenaarder vier Chinese rollen (60 kilo) en in Arnhem-Zuid 95 kilo bij een 20-jarige Arnhemmer. Op 30 december trof de politie na twee MMA meldingen 36 kilo aan bij een 23-jarige Nijmegenaar en 20 kilo bij een 38-jarige Arnhemmer. Ook trof de politie 34,5 kilo aan bij een 43-jarige inwoner uit Doesburg en een 21-jarige plaatsgenoot.

In deze verschillende onderzoeken zijn later nog verschillende afnemers verhoord waarbij ook nog illegaal vuurwerk is aangetroffen. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt en justitie beslist wat er uiteindelijk met hen gaat gebeuren.

Aangetroffen vuurwerk
Het vuurwerkteam trof verschillende soorten illegaal vuurwerk aan. Knalvuurwerk zoals cobra’s, chinese vlinders, mortierbommen, nitraatklappers, chinese rollen en strijkers. Bij het siervuurwerk ging het om flowerbeds, cakeboxen, fonteinen en romeinse kaarsen. Ook werden er verschillende lawine- en sierpijlen in beslag genomen.

Resultaten voorgaande jaren
Vorig jaar (2008) wist het vuurwerkteam 4500 kilo illegaal vuurwerk in beslag te nemen. Daarbij werden 75 verdachten aangehouden. Het jaar ervoor (2007) werden 79 mensen aangehouden. In dat jaar werd in totaal 22.700 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.
 
 

Vuurwerkteam politie Gelderland van start

Elst, 14-10-2009 • Het regionale vuurwerkteam van de politie Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid is weer gestart. Het vuurwerkteam investeert de komende maanden op het terugdringen van ongevallen, schade en overlast door vuurwerk. Ook wil ze oneerlijke concurrentie tegengaan die wordt veroorzaakt door de handel in verboden consumentenvuurwerk.
 
Het vuurwerkteam is een samenwerkingsverband tussen de korpsen Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid en werkt vanuit Elst. Het vuurwerkteam is een onderdeel van het milieurechercheteam. Het team doet onderzoek naar de illegale handel in (illegaal) vuurwerk. Daarbij wil de politie zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag nemen, verdachten aanhouden en illegale opbrengsten en ontnemen. Hierdoor moet het onaantrekkelijk worden om illegaal en gevaarlijk vuurwerk op te slaan of te verhandelen.

Hulp gevraagd
De politie investeert daarom vanaf september in het opsporen van (de handel in) illegaal vuurwerk. Daarbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Heeft u informatie hierover? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen