Vrede van Nijmegen – Museum Het Valkhof

MHV-2010-Vrede-van-nijmegen
De Vrede van Nijmegenzaal met in het midden het schilderij van Henri Gascard (1635-1701),
De ondertekening van de Vrede tussen Frankrijk en Spanje, Olieverf op doek, 161 x 274,5 cm,
Museum Het Valkhof, Nijmegen

Nijmegen, 14 april 2010

Vrede van Nijmegenzaal in Museum Het Valkhof
Open vanaf 1 mei 2010

Met deze nieuwe zaal zet het museum – met dank aan de BankGiro Loterij – een eerste stap naar de herinrichting van de vaste presentaties, die in de komende jaren zijn beslag krijgt. De feestelijke opening wordt verricht door de excellenties Don Juan Prat y Coll en Jean François Blarel, respectievelijk de Spaanse en de Franse ambassadeur in het Koninkrijk der Nederlanden. De Vrede van Nijmegenzaal is voor publiek toegankelijk vanaf 1 mei a.s.

De Vrede van Nijmegen in 1678-79
In 1678 en 1679 werd in Nijmegen een reeks van belangrijke verdragen tussen verschillende Europese staten getekend, die samen de Vrede van Nijmegen worden genoemd. De vrede maakte een eind aan langlopende conflicten over de verdeling van macht en grondgebied in Europa en markeert één van de voornaamste momenten uit de geschiedenis van Europa. Nijmegen was in die tijd een kleine garnizoensstad met ongeveer 20.000 inwoners. Ze werd gekozen als onderhandelingslocatie vanwege haar centrale ligging, gesitueerd op neutraal grondgebied.

De Nijmeegse wandtapijten
De ambassadeurs van de Europese mogendheden in Nijmegen verwachtten dat de locaties waar werd onderhandeld in overeenstemming waren met de status die aan de besprekingen werd toegekend. Om de twee sobere vergaderruimtes van de gedeputeerden van Gelderland in het Nijmeegse stadhuis te voorzien van een passende aankleding werden in allerijl twee series wandtapijten gekocht in het befaamde atelier van de broers Michiel en Philippe Wauters in de stad Antwerpen, destijds het centrum van de tapijtweefkunst. Deze bevinden zich nu, evenals verschillende andere kunstwerken die herinneren aan de Vrede van Nijmegen, in het stadhuis en in Museum Het Valkhof. Een selectie daarvan wordt in de Vrede van Nijmegenzaal gepresenteerd.

Schilderijen, munten en prenten
In de nieuwe zaal zijn naast wandtapijten ook schilderijen, munten en prenten te zien. Een van de eerste Vredes, die van 17 september 1678 tussen Frankrijk en Spanje, wordt prachtig verbeeld op een schilderij van de Franse hofschilder Henri Gascard. In het verdrag dat toen zijn beslag kreeg, werd afgesproken dat Spanje definitief afstand deed van belangrijke grenssteden in de zuidelijke Nederlanden en kreeg Noord- Frankrijk haar tegenwoordige vorm.
Om de Vrede van Nijmegen te herdenken is destijds een groot aantal penningen en munten geslagen, soms van zeer kostbaar materiaal. Zo toont een zilveren penning van Jacob van Dishoecke een panorama op de stad Nijmegen met enkele onderhandelaars op de voorgrond. Bovenaan prijkt het stadswapen op een banderol, voorzien van het opschrift: FIRMATA NEOMAGI PAX 1678 (Vrede gesloten te Nijmegen, 1678). Een replica van deze penning wordt door de gemeente Nijmegen ter herdenking van de Vrede van Nijmegen uitgereikt aan mensen met een uitzonderlijke verdienste voor Europa. Jacques Delors was 15 maart jl. de eerste laureaat.

BankGiro Loterij
In 2008 werd het museum beneficiënt van de Bankgiro Loterij en ontving € 1 miljoen voor vijf jaar. Het geld wordt besteed aan de nieuwe inrichting van de vaste presentatie. Het eerste project was de realisatie van de nieuwe ‘Vrede van Nijmegenzaal’, die 29 april 2010 geopend wordt.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-vrij: 10-17 uur; za, zo, feestdagen 12-17 uur. Vrijdag 30 april gesloten.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen