Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Grateful Generation Tours organiseert spannende fieldtrips voor jong en oud - foto Archief Bevrijdingsmuseum

Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum 2018

Activiteiten in april en mei

In april en mei organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek weer volop activiteiten voor jong en oud. Het voorjaarsprogramma gaat van start op zondag 15 april; het Bevrijdingsmuseum is dan met gereduceerd tarief (50%) te bezoeken in het kader van de Nationale Museumweek die dan plaatsvindt.

De gehele maand mei zijn er diverse activiteiten in en rondom het museum. Zo is er een radioshow met een doorlopende demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit WO2, kunt u meegaan met de spannende fieldtrips van Grateful Generation Tours of maak een battlefieldtocht per fiets rondom de bruggen in Nijmegen. Kinderen kunnen een echte spionagetraining volgen, luisteren naar het verhaal van Anne Frank of meedoen aan een parachutistenworkshop. Natuurlijk organiseert het museum ook dit jaar weer op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het Bevrijdingsmuseum met o.a. live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin.

U heeft ten slotte nog t/m 15 april a.s. de mogelijkheid om de tijdelijke expositie ‘De SS: Veelzijdig Extremisme’ te bezoeken. Deze expositie gaat in op de grotendeels onbekende en verborgen geschiedenis van de SS, haar structuur, haar wreedheden en al haar vreemde en bizarre aspecten. Vanaf 2 mei 2018 zal de nieuwe expositie ‘De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal’ in het Bevrijdingsmuseum te zien zijn. In deze expositie vertelt het museum de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (data, tijden, tarieven, reserveren, etc.) op onze website www.bevrijdingsmuseum.nl.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum
Twitter: @bevrijding

Evenementen Nationaal Bevrijdingsmuseum
April en mei 2018

Maandag 9 april t/m zondag 15 april: Nationale Museumweek ‘Ons echte goud’
Gedurende de gehele Museumweek laten we in een speciale vitrine onze laatst binnengekomen topstukken zien.

In het kader van deze Museumweek is het Bevrijdingsmuseum op zondag 15 april met gereduceerd tarief (50%) te bezoeken: volwassenen € 5,00 pp, kinderen 7 t/m 17 jaar € 2,75 pp, kinderen tot 7 jaar gratis (Museumkaart geldig).

Er is op deze zondag ook een speciaal programma:
van 14.00-15.30 uur is er een open rondleiding in de tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht’: meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geven een compleet beeld van WO2 in de lucht. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee;
om 13.30 uur en 15.00 uur open rondleidingen in tijdelijke tentoonstelling ‘De SS’. De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. De SS was een zeer brede misdadige organisatie die haar pijlen richtte op alle aspecten van de samenleving. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde om hun rassenleer te onderbouwen, kruidentuinen door gevangenen liet aanleggen in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was, waarvan de soldaten uit meer dan 30 landen afkomstig waren? In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad. De open rondleidingen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum.
– In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 7,50 pp, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Zondag 22 april: Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum
Battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek incl. koffie/thee en bevrijdingsgebak.
Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*.
Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur) 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur) 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur).

Prijs € 40,- pp, reserveren noodzakelijk, Museumkaart niet geldig.

*vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers

Dinsdag 1 mei: Spionagetraining
Volg een spoedcursus om spion te worden! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Woensdag 2 mei: Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’
Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.
Tijd: 14.00-15.30 uur. Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Donderdag 3 mei t/m zondag 6 mei: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!
Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren ’40. Doorlopend programma op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum, gehele dag (zie onze reguliere openingstijden).(Museumkaart geldig).

Donderdag 3 mei: Actie ‘Niet Weggooien’
Bezoekers zijn in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto’s, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het museum heeft ze graag! Tijd: 10.00-17.00 uur.

Donderdag 3 mei: Anne Frank middag
Van 14.00-15.30 uur: Na een inleiding wordt de film ‘Het korte leven van Anne Frank’ (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond voor kinderen van 10-13 jaar. Daarna bezoek o.l.v. een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne Frank in de Vrijheidsboom hangen. (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Vrijdag 4 mei: Rondleiding in de tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht’
Rondleiding van 14.00-15.30 uur gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. Deze tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.
Voor kinderen van 10-15 jaar. Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. (Museumkaart geldig). Reserveren noodzakelijk.

Vrijdag 4 mei: Nationale Dodenherdenking, stille tocht Groesbeek
Om 19.00 uur stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis Groesbeek en vanuit Berg en Dal. Daarna plechtigheid op de Canadese Begraafplaats. Na afloop bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum.

Zaterdag 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag
– Van 10.00-16.30 uur feestelijk programma in en rondom het museum met o.a. muziek en film. Entree € 3,- pp (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Museumkaart geldig.

– Live muziekoptredens.

– Verkoop 2e hands boeken WO2.

– Een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog.

– Van 14.00-15.30 uur opa’s en oma’s vertellen over de oorlog: het persoonlijke verhaal van opa’s en oma’s, speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar. Dit programma-onderdeel wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! Reserveren noodzakelijk.

– In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 7,50 pp, alleen contant te betalen. (exclusief € 3,- voor festiviteiten en bezoek museum) Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

– Open rondleidingen om 14.00 uur en 15.00 uur door één van de conservatoren in tijdelijke tentoonstelling ‘De Communisten’. Het communistisch verzet kent een ongekend turbulente geschiedenis. Al in de eerste helft van de jaren ’30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken in Nederland en werden zij actief in antifascistisch werk. Tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort en direct na de bezetting is het communisme mede dankzij haar rol in het verzet ongekend populair. Maar het tij keert, met de Koude Oorlog neemt anticommunisme Nederland in zijn greep. Het Bevrijdingsmuseum vertelt over de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode.

Zondag 6 mei: Fieldtrips van Grateful Generation Tours
In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 7,50 pp, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Zondag 6 mei: Battlefield Fietstour ‘De bevrijding van Nijmegen’
Fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee deskundige gidsen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Tijd: 13.00-17.00 uur. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: € 6,00 pp incl. entreebewijs met 50% korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. (Museumkaart niet geldig). Reserveren noodzakelijk. Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

Maandag 7 mei: Anne Frank middag
Van 14.00-15.30 uur: Na een inleiding wordt de film ‘Het korte leven van Anne Frank’ (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond voor kinderen van 10-13 jaar. Daarna bezoek o.l.v. een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne Frank in de Vrijheidsboom hangen. (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Dinsdag 8 mei: Spionagetraining
Volg een spoedcursus om spion te worden! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Woensdag 9 mei: Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’
Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.
Tijd: 14.00-15.30 uur. Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Woensdag 9 mei: Dag van Europa
Doorlopend filmprogramma van 10.00-17.00 uur in onze filmzaal over de wording van Europa (Museumkaart geldig).

Zaterdag 19 mei: Symposium ‘De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal’
Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. Als eersten in Nederland kwamen zij in verzet tegen het fascisme en in veel aspecten waren hun daden en de felheid van hun vervolging uniek. Ter ere van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal’ organiseert het Bevrijdingsmuseum op zaterdag 19 mei met medewerking van de Stichting tot beheer van de archieven van de CPN een symposium over deze unieke geschiedenis. Maar liefst 8 experts zullen aanwezig zijn om hun kennis over het communistisch verzet te delen. Het symposium zal geopend worden door Max van den Berg, die zelf deelnam aan de beroemde Februaristaking, en worden afgesloten met een rondleiding door de gloednieuwe expositie.

Aanvang: 13.00 uur (inloop 12.30). Einde: 16.00 uur. Standaard entreetarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk.

Meer info: www.bevrijdingsmuseum.nl

Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen