Voeding is feest dit jaar! Doe ook mee!

Het Heerlijke Land

Voeding is feest dit jaar! Doe ook mee!

Voedsel wordt steeds belangrijker voor het afremmen van de klimaatverandering. Daarom is het een van de thema’s in het kader van de Nijmeegse Green Capital in 2018. Iedereen (ook uit de omgeving!) kan meedoen en inspiratie opdoen voor lekker, gezond en klimaatvriendelijk eten,  én kennismaken met allerlei initiatieven die al in of rondom Nijmegen bestaan. Doe mee aan kookworkshops, wildplukken, zelf kweken, ga in mei mee naar een zelfoogst-moestuin of in juni naar een voedselbos: elke maand wat anders, kijk op onze website www.samengezondetennijmegen.nl

Voor de komende tijd:

Maak in mei kennis met ‘zelfoogsttuinen‘: je betaalt een bedrag per seizoen en kunt elke week je groentes zelf komen oogsten. (Verser en meer ‘lokaal’  kan het niet! En nog bio ook, en zonder verpakkingen. Winst op winst!)

– zaterdag 19 mei om 14.00 uur bij ‘Het Heerlijke Land’ op landgoed Grootstal (ingang op ongeveer 2/3 van het pad langs landgoed Grootstal genaamd de St Jacobsweg.)

– zaterdag 26 mei om 15.00 uur bij zelfoogsttuin ‘Eetmeerbosch’, achter het kerkje van voormalig Kinderdorp Neerbosch. Siem houdt ook een paar varkens, en hij gaat ook nog een deel van een gemeentelijk voedselbos beheren dat nu wordt aangelegd naast zijn zelfoogsttuin. Daar kan hij ook over vertellen – super interessant dus.

Maar er staat meer op de agenda! zie de website.

In juni zijn er excursies naar voedselbossen, dat zijn  landschappen met meerjarige planten, struiken en bomen gericht op productie van voedsel, zie www.rfgn.nl/wat-is-een-voedselbos/) Weinig werk  – laat de natuur zijn werk doen – en geen spuitmiddelen, met als resultaat veel biodiversiteit. Het is een vrij nieuwe ontwikkeling. Een van de oudste voedselbossen is Ketelbroek in Groesbeek; dat bestaat nu 7 jaar. Dat is voor een bos nog niet zo oud, dus verwacht geen woudreuzen. Maar op al die plekken is de biodiversiteit al enorm  toegenomen! Kom maar eens kijken bij:

– zaterdag 2 juni van 11.00 – 12.30: Kiemkracht 64 aan de Hatertseweg Malden (ong. 1 km rechts na het gemeentebordje Malden). Dat is deels moestuin, deels voedselbos, en er is een ‘aardehuis’ voor bijeenkomsten – een inspirerende plek!

– zondag 10 juni van 15.30-16.30 uur excursie op voedselbos Ketelbroek van Wouter van Eck en Pieter Jansen, zie facebook voor het adres in Groesbeek.

– zondag 17 juni op 15.30 – 16.30 uur voedselbos Novio, in Hees, achter Bredestraat 72 Nijmegen, in 2016 aangelegd door Wouter van Eck.

– in Park Lingezegen zijn er wel vier ( niet allemaal even groot), in de buurt van ‘Landerij de Park’. Die bezoeken we op zaterdag 23 juni. Om 12.00 uur de Santackergaard, om 13.00 uur Parkse Gaard, om 14.00 uur Ecovredegaard, en om 15.00 uur Cidergaard ( vooral appels, gericht op het maken van cider, dus niet  puur voedselbos). Dicht bij elkaar, te lopen maar ook goed te fietsen: fiets langs de informatieborden (i) op de wandelroute op internet: ‘Groene Loper, nieuwe route in de Park’

Bovengenoemde activiteiten zijn gratis. Tevoren opgeven s.v.p., liefst via de website www.samengezondetennijmegen.nl , of bellen naar 024-3443678

Tuinen Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen