Viking op het Valkhof – Museum Het Valkhof

MHV-2010-Viking
Viking op het Valkhof. Ontwerp van Marga van den Heuvel
van ontwerpstudio Appeltje-S.

Viking op het Valkhof
Doorsta de zeven proeven en scheep in bij Sigi de Stoutmoedige

29 mei t/m 19 september 2010
Doorsta de zeven proeven en scheep in bij Sigi de Stoutmoedige

Van 29 mei t/m 19 september 2010 staat in Museum Het Valkhof een replica van een Vikingschip van ruim 12 meter lang. Kinderen van 7 tot 12 jaar doorstaan als een echte Viking zeven spannende proeven en kunnen aan boord van het schip. De Viking Sigi de Stoutmoedige geeft de kinderen aanwijzingen. Eerst verkleden ze zich als een Viking, vervolgens zijn er proeven over bijvoorbeeld handel, goden en zwaarden. Zijn al deze proeven goed afgelegd dan krijgen de kinderen een Vikingdiploma.

Na de Romeinen hebben ook de Vikingen de stad Nijmegen bezocht. In het jaar 881 hebben ze overwinterd op het Valkhof. Voordat ze weer verder trokken, hebben ze hun sporen achtergelaten: ze verwoestten de Valkhofburcht. Inmiddels, jaren later, spreken de woeste Vikingen enorm tot de verbeelding en willen we als Museum Het Valkhof weten; hebben kinderen van deze tijd Vikingbloed door hun aderen stromen?

Zeven proeven
De kinderen kunnen zeven proeven doorstaan: ze gaan op zoek naar nieuwe handelsroutes; ontwerpen hun eigen munten; ontcijferen het geheimzinnige Runenschrift; schaatsen op echte Glissen (gemaakt van botten!) en onderzoeken een kruik van 1000 jaar oud waar handelswaar in werd vervoerd. Ook is er een Vikingspel met de aparte naam ‘Hnefatafl’ en komen de kinderen alles te weten over de goden en mythen van de Vikingen. Door de proef met het zwaard kunnen kinderen bewijzen of ze net zo sterk zijn als een echte Viking.

Als de kinderen alle proeven goed hebben afgelegd, schepen ze in bij Sigi de Stoutmoedige en krijgen ze een Vikingdiploma.

Bezoekinformatie
Viking op het Valkhof is tijdens de openingstijden van Museum Het Valkhof te bezoeken als een reguliere tentoonstelling. Iedere woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur en in het weekend is voor extra begeleiding een museumdocent aanwezig. Tijdens de zomer(school)vakantie van 19 juli t/m 27 augustus 2010 is er dagelijks een museumdocent aanwezig.
Wie: kinderen van 7 tot 12 jaar
Kosten entree: museumticket; 17 jaar en ouder € 7,00; 4 t/m 16 jaar € 3,50; 65+ € 5,00; Museumkaart gratis.

Voor scholen:
Voor wie: groep 4 t/m 7
Duur: ca. 1 uur
Max. aantal leerlingen: 28
Kosten per klas: € 19,50 excl. museumticket
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10 – 17 uur
Informatie en boekingen: 024 – 360 88 05 of publiekszaken@museumhetvalkhof.nl

Meer informatie over Viking op het Valkhof: www.museumhetvalkhof.nl

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen
024-360 8805, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur, gesloten op vrijdag 23 juli

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen