Vierdaagsefeesten – van dag tot dag

Vierdaagsefeesten – foto Jan Willem de Venster

De Vierdaagsefeesten 2017 zijn van 15 t/m 21 juli 2017

Nijmegen, 22 juli 2017

Vierdaagsefeesten dag 7: stappen is een kunst

Dag 7: Het zit erop, de batterij is weer opgeladen, het nagenieten en delen van de leuke herinneringen in de appgroepjes kan beginnen. En daar hebben we het ultiem hippe keywoord te pakken: delen. We delen het feest, de dansvloer, de tips en hotspots en de zonnestralen. En als we met zijn allen de zonnestralen opvangen dan lijkt het meteen een stuk zonniger. Als er zoiets als gevoelstemperatuur bestaat dan is er ook vast een ‘feesttemperatuur’. Die dan heel fijn en goed voelt. Bij ons wel in ieder geval. En dat delen we graag.

Goedendag vrij-dag
Deze vrijdag lag de nadruk op vrij. Vrij om lekker door Nijmegen wandelen, vrij om de wandelaars aan te moedigen en ondanks de drukte kon iedereen zich vrij door de stad te bewegen. Want wij zijn een vrij toegankelijk feest. Zonder drempel, tickets, poortjes of beperkingen, en dat willen we nog heel lang zo houden. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen zijn of haar hapje of drankje aan de bar of foodstand koopt, want daarmee betalen we de programmering. En eerlijk is eerlijk, als bezoeker hebt u daar een aardig steentje aan bijgedragen want u spendeerde gemiddeld €44,= per persoon.

En hoe ziet dat er uit, zeven dagen Vierdaagsefeesten?
Dit jaar hebben we het maar eens flink op een tellen gezet. We vroegen onze bezoekers wat ze van onze feesten vinden, hoe vaak ze komen en met wie allemaal. En uiteraard is alles een gemiddelde, daar zijn we tenslotte Nederlanders voor.
Van de bezoekers is gemiddeld 54% vrouw (en de andere 46% man) en de gemiddelde leeftijd van onze bezoekers is 31 jaar. De helft (51%) van onze bezoekers komt uit Nijmegen, 15% uit de nabije omgeving, gevolgd door Utrecht en Brabant. 85% van de bezoekers zijn trouwe Vierdaagsefeestengangers want zij hebben de feesten al meer dan 3 keer bezocht.

Happy together
De meeste bezoekers komen samen met iemand. Vrienden, familie, bekenden of collega’s.
Een kwart van onze bezoekers komt als duo en ook het vierspan scoort hoog.
Het is een nek-aan-nek race tussen de avondbezoekers en de mensen die ook al overdag komen, 44% om 45%. Is dat een impliciete vraag naar nog meer middagprogrammering?
De antwoorden op de vraag hoeveel dagen de feesten worden bezocht is een prachtig poldermodel. “”Ik kom één dag” tot en met “ik kom alle dagen” scoren allen rond de 15%. Vierdaagsefeesten biedt dus veel voor vele feestvierders. De Vierdaagsefeestenbezoeker deelt desgevraagd ook zijn gevoel met ons: 59% zegt zich altijd veilig te voelen en 37% zegt zich vaak veilig te voelen. En tadadada!…… Vierdaagsefeesten wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,5 waarbij 58% aangeeft zeer tevreden te zijn over de sfeer, en 40% tevreden is. Een waardig en groot compliment aan de bezoeker zelf dus!

Voor volgend jaar
Als er niets meer valt te wensen dan valt er ook niks meer te winnen.
Meer wc’s voor de dames worden gewenst en liever ook niet al te duur, misschien toch een plaspas voor heel de stad? We gaan graag met de ontwikkelingen mee en het liefst met zo weinig mogelijk papier. Dus het is fijn om te lezen dat de meeste mensen hun informatie vinden via de website en social media. Maar toch vinden ook de digi savvy’s een ouderwets programmaboekje fijn om op zak te hebben dus daar moeten we weer mee aan de slag. We zijn heel blij dat een derde (33%!) van onze bezoekers op de fiets springt. En die fietsen moeten worden gestald, daar bedenken we nog een betere oplossing voor.

Het is een bekend gegeven, time flies… het was wederom een prachtige week met volop lachende gezichten: van barman tot bariton en van buschauffeur tot beenhamverkoper.
Partir, c’est mourir un peu wordt weleens gezegd, oftewel: afscheid nemen is een beetje sterven. Vooruit, na zeven dagen feesten zijn je voeten misschien half overleden, maar dat komt goed. Gelukkig kan een einde ook een sprankelend begin inluiden… en haal dus je agenda weer uit je tas, pak een rode stift uit de la en noteer: 14 t/m 20 juli 2018: de 49e editie van Vierdaagsefeesten. Heel graag tot dan!

Meer bezoekers dan ooit
Totaal 2017: 1.525.000 bezoekers (2016: 1.505.000 bezoekers)

Het weer was prima en bezoekers geven aan steeds vaker zowel overdag als ’s avonds naar de stad te komen. Ergo, Vierdaagsefeesten trok dit jaar meer bezoekers dan ooit.

Per dag:
zaterdag 15 juli 2017 205.000
zondag 16 juli 2017 225.000
maandag 17 juli 2017 185.000
dinsdag 18 juli 2017 190.000
woensdag 19 juli 2017 210.000
donderdag 20 juli 2017 250.000
vrijdag 21 juli 2017 260.000

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Vierdaagsefeesten – foto Mathijs Hanenkamp

Nijmegen, 21 juli 2017

Vierdaagsefeesten dag 6:
gezond ondernemen, brevet voor de toekomst

Dag zes van Vierdaagsefeesten. De feestfinish is in zicht. Nog even doorstappen voor de professionele feestgangers en dan tellen we al weer af naar 2018. Unieke Donderdag, een dag waarop de welkome wind de stad weer even opfriste na de zinderende dagen.

Unieke Donderdag
Unieke Donderdag Loopt is de start van een nieuwe traditie. Bijna 100 sporters met een fysieke of geestelijke beperking gingen van start voor een wandeling van 5 kilometer over de twee Waalbruggen. Juist voor mensen met een beperking is sporten belangrijk omdat overgewicht en obesitas op de loer liggen: sporten is niet altijd makkelijk en zit vaak niet van nature in het systeem. Wandelen is juist ook voor deze mensen een goede en makkelijk toegankelijke manier om voldoende lichaamsbeweging mee te pakken. Het wandelen tijdens Vierdaagsefeesten bleek, getuige de grote hoeveelheid aanmeldingen in dit eerste jaar, voor de doelgroep een aantrekkelijk perspectief. Al voor het officiële startschot lieten de eerste deelnemers weten volgend jaar weer van de partij te zullen zijn. Samen met Uniek Sporten en Uniek Wandelen zetten we dit initiatief graag voort.

Gezond Ondernemen Keurmerk en Nijmegen Green Capital 2018
Ook vandaag had het er de schijn van dat de manier van feestvieren langzaam aan het veranderen is. Op je gemakje hoppen van stek naar stek en ondertussen nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten en samen nieuwe ervaringen opdoen.

Om dit te faciliteren en te laten zien in het aanbod van activiteiten en de programmering wordt er ook op het gebied van “lekker eten” en “gezond ondernemen” verkend en geïnnoveerd.

Wethouder Gemeente Nijmegen Harriët Tiemens benadrukte tijdens de ontvangst van het Vierdaagsefeestennetwerk van ondernemers het belang van duurzaamheid, niet alleen op het “groene vlak” maar ook op het sociaal-maatschappelijk en economische vlak. Met verwijzing naar de Europese titel Nijmegen Green Capital 2018 benoemt zij de kansen voor ondernemers om zich te profileren op duurzaamheid en juicht de ontwikkeling van het Gezond Ondernemen-Keurmerk van Vierdaagsefeesten toe. Vierdaagsefeesten stelt in overleg met haar partners dat ondernemen een vak is, en dat gezond ondernemen het vak van de toekomst is. Gezond voor je bedrijf, maar ook voor de omgeving en je klanten en afnemers. Veel ondernemers zijn hier al mee bezig. Deze ondernemers willen wij graag in het zonnetje zetten en voorzien van een Gezond Ondernemen-keurmerk.

Dit jaar inventariseerden we de ondernemers waar het Gezond Ondernemen al zichtbaar is in de bedrijfsvoering en aan hen reiken we het Gezond Ondernemen-keurmerk uit. Als Nijmegen in 2018 European Green Capital is zetten we– na evaluatie en herijking van de punten uit de inventarisatie van dit jaar – de eerste stap met de ondernemers door met elkaar af te spreken aan welke punten men minimaal moet voldoen. In 2019 zetten we dan de laatste stap door te stellen in de voorwaarden dat de Gezonde Ondernemer moet voldoen aan de vastgestelde norm om überhaupt voorgedragen te worden voor vergunning.

De huidige inventarisatie kent 57 verkenningen op het gebied van afval en grondstoffen, water en riolering, energie, voeding en drank, mobiliteit en omgeving. De ondernemer kan aanvinken of hij bijvoorbeeld frituurvet recyclet, pb-vrije (parabeenvrije) schoonmaakmiddelen gebruikt, zonnepanelen heeft aangeschaft, regionale en fair-trade producten verwerkt, duurzame vormen van vervoer kent, groen aanlegt rondom zijn bedrijf, aandacht besteed aan kwetsbare doelgroepen of NIX18 zichtbaar ondersteunt.

Good Food Walk
De eerste Good Food Walk is een feit. Een verrassende wandeling door het centrum van Nijmegen, waarin lekker en verantwoord hand in hand gaan en de ‘Good Food Walkers’ genoten van duurzame, vegetarische lekkernijen. Dat smaakt naar meer dus.

Anders eten: insecten, pannenkoekenrobot en blenderbikes
Ham van de boer op de hoek verslaat de Spaanse hammen vandaag met gemak, geitenkaas uit Wijchen kan de concurrentie met Frankrijk makkelijk aan, insecten van Nederlandse bodem zijn net zo lekker als die andere bitterballen en groenteshakes fiets je zelf met de blender tot de ultieme smoothie. En de pannenkoeken kan je in overleg met de robot in elke gewenste vorm programmeren. Blijken ze nog lekkerder te zijn. En ondertussen landt de boodschap: heroverweeg waar je voedsel vandaan komt, want regionaal is net zo lekker of zelfs lekkerder als wanneer het wordt ingevlogen vanuit de andere kant van de wereld, of tot stand komt op de lopende band met alle toevoegingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Er werd zelfs nagedacht over hoe we Good Food kunnen exporteren naar landen die gezond voedsel hard nodig hebben; tussen de lekkerbekken en de foodies gingen de business people met deze overweging aan de slag op zoek naar oplossingen.

Aggregaten op BTL
De lijn van gezond ondernemen trekken we door. 85% van alle stroomvoorziening door aggregaten draait op BTL oftewel Biomass To Liquid, het schone alternatief voor fossiele brandstof. BTL wordt gewonnen uit de circulaire route van afvalstromen. Van plastic, dierlijke vetten, hout, en eigenlijk van alles dat afval is en waar energie uit te winnen valt. In cijfers betekent dat: 30% minder roetuitstoot dan bij reguliere aggregaten, 30% minder fijnstof, 98% minder aan CO2uitstoot en 100% biologisch afbreekbaar. En deze vijf aggregaten van Varweg Electrotechniek leveren samen 1850kwh aan schone energie. Dag diesel, welkom BTL!

Watertappunten
Ieder jaar vestigen we weer de aandacht op de watertappunten die we enkele jaren geleden in de stad plaatsten. In samenwerking met Vitens en de gemeente. Want water in Nederland kan je prima uit de kraan drinken en hoeven we niet in te voeren vanuit Verweggistan. Natuurlijk hebben we af en toe flesjes water nodig op plekken waar geen kraanwater beschikbaar is, maar dat kunnen we ook regionaal bottelen in onze eigen flesjes die gemaakt worden van het plastic afval van dit jaar. Hoe lekker gaat dat water smaken in 2018!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 15 juli 2017 205.000 (zaterdag 2016 190.000)
zondag 16 juli 2017 225.000 (zondag 2016 230.000)
maandag 17 juli 2017 185.000 (maandag 2016 180.000)
dinsdag 18 juli 2017 190.000 (dinsdag 2016 170.000)
woensdag 19 juli 2017 230.000 (woensdag 2016 240.000)
donderdag 20 juli 2017 250.000 (donderdag 2016 245.000)

Totaal 2016 t.m. vrijdag 1.505.000 bezoekers.

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

De Kaaij – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 20 juli 2017

Vierdaagsefeesten dag 5: mobiel en mobieler

Dag vijf van Vierdaagsefeesten. Roze Woensdag, overdag een groot roze feest, en ’s avonds eigenlijk ook. De onweersbuien bleven uit en Nijmegen genoot van haar tropische klimaat. ’s Middags was het door de warmte wat minder druk als andere jaren, maar dat werd ’s avonds ruimschoots ingehaald.

Op de fiets, uit de auto, met de trein….het blijft een puzzel
Wat een mensen komen er dit jaar met de trein! Het is ongelooflijk. En fijn. Want NS rijdt groen, dus je komt zonder files en zonder footprint naar Nijmegen. Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen die met de auto kwamen uit de iets verder van het centrum gelegen wijken van Nijmegen komen. In de trant van: “ik ken de stad wel, dus ik weet wel waar ik kan parkeren”. Toch merken we ook dat deze groep steeds vaker met de fiets komt.

Binnenkort zijn pas de cijfers van het publieksonderzoek van dit jaar bekend, maar we weten nu al dat we een aantal verkenningen gaan doen op het gebied van mobiliteit – alweer in voorbereiding op de volgende editie van Vierdaagsefeesten.

Fietsen en meer, meer, meer stallingen
Als er meer bezoekers op de fiets komen betekent het dat we meer voorzieningen in het centrum moeten maken. Want de fietser gaat niet nog een eind lopen om in het centrum te komen. Die wil in de stad parkeren. Het aantal stallingen is nu al uitgebreid naar 5.200, nog los van de reguliere stallingen. Volgend jaar denken we een grote stap te maken door op de Waalkade een hele grote, honderd meters lange fietsenstalling in te richten.

Shuttledienst voor artiesten en crew
Natuurlijk ga je niet met je gitaar, je outfit, je versterkers en je drumstel op de P&R parkeren en met de stadsbus naar je podium. Dus laten we deze auto’s van artiesten dit jaar nog in de stad toe, maar eigenlijk willen we alle artiesten volgend jaar gaan servicen door hen te shuttlen vanaf een goede P-locatie “artists & crew”. Wellicht kunnen we er dan ook gelijk een overnachtingsaccommodatie aan koppelen want er is een schrijnend tekort aan slaapplaatsen voor de hippe youngster en de up-coming artiest.

Tuk Tuk Service voor VIPS
Natuurlijk zijn er altijd VIP’s die we ontvangen, maar zullen we die nu eens op een persoonlijke manier in de watten leggen? De Tuk Tuk-jes rijden volgend jaar af en aan op bestelling en zijn de VIP’s eenmaal op hun bestemming dan wordt iedere bezoeker VIP en kan iedereen van deze persoonlijke, gezellige en verantwoorde vervoersmiddelen gebruik maken.

Treintjes en binnenstadbewoners
Het blijft een punt: je woont in de binnenstad, je krijgt te maken met de overlast van een enorm evenement – en let wel: de meeste van onze binnenstadbewoners denken echt super oplossingsgericht mee, of worden een rasechte bezoeker, of plannen hun vakantie in – en dan halen ze ook nog je busverbinding weg! Volgend jaar gaan we de treintjes laten halteren in het centrum en speciaal voor binnenstadbewoners zodat zij makkelijk de stad in en uit kunnen.

Kwaliteitstaxi’s
Natuurlijk zijn er al kwaliteitstaxi’s die garant staan voor een goed verzorgde rit. Toch dromen wij van all-electric en hybride taxi’s…en slaan we graag met onze kwaliteitstaxi’s de handen ineen om eens te overleggen dat we de inzet van deze duurzame auto’s kunnen belonen. En we kunnen als crew nu al meegeven dat het echt heel lekker rijdt in die hybrides!

Overslagplaats
We hebben nog steeds een parkeergarage middenin de stad zo goed als leeg staan. Helaas vonden de experts het niet verantwoord om daar met de fiets te parkeren. Nu hebben we nog een beter idee! Alle leveranciers en bevoorradingswagens parkeren daar en vanuit deze garage vindt de distributie plaats voor de ondernemers en kunnen de voorraden worden aangevuld. Dat scheelt een hoop verkeersbewegingen in het centrum! Tot 12.00 uur kan je dan voor de deur rijden als leverancier, na 12.00 uur kan je hier terecht. Wij vonden het best een heel goed idee.

Afvalreiniging
Natuurlijk moet iedere ondernemer de vrijheid hebben om zijn eigen contract met een afvalreiniger af te sluiten. Maar….lieve afvalreinigers….kunnen jullie de handen ineen slaan om dan één bedrijf alles op te laten halen. Wij hebben zitten denken: de Dar doet al het merendeel van alle reiniging en inzameling in en rond het centrum, als jullie dan een klein deel van de opbrengst van de contracten afstaan aan Dar en zij halen alles op…dan hebben wij minder verkeersbewegingen van al die afvalreinigende bedrijven die de binnenstad in willen…hoeven jullie niet te rijden en maak je dus minder kosten en hou je toch een marge…. heeft Dar een stukje extra kostendekking….zijn de ondernemers nog steeds vrij om hun eigen contract af te sluiten…. is de stad eindelijk in één keer helemaal schoon en hebben de bewoners en bezoekers minder overlast van al die vrachtwagens. Wat denken jullie? Beste afvalreinigers? Kunnen we hier eens over praten?

Pontje
Last but not least…iemand nog een goed idee voor een alternatief voor het pontje? Kan dat elektrisch op de sterke stroming van de Waal, zijn er betaalbare tijdelijke kabelbanen of andere vormen van pendeldiensten van de ene oever naar de andere? U weet ons te vinden voor het gouden idee.

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 15 juli 2017 205.000 (zaterdag 2016 190.000)
zondag 16 juli 2017 225.000 (zondag 2016 230.000)
maandag 17 juli 2017 185.000 (maandag 2016 180.000)
dinsdag 18 juli 2017 190.000 (dinsdag 2016 170.000)
woensdag 19 juli 2017 210.000 (woensdag 2016 240.000)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Vierdaagsefeesten – foto Peter Beijers

Vierdaagsefeesten – foto Jan Willem de Venster

Vierdaagsefeesten – foto Mathijs Hanenkamp

Nijmegen, 19 juli 2017

Vierdaagsefeesten dag 4. Bouwen, sjouwen, doordouwen

Dag vier van Vierdaagsefeesten. Net over de helft dus. De eerste helft kwam recht uit het handboek ‘fijne feesten voor iedereen’. Vol met goed gezinde weergoden, blije bezoekers en stralende medewerkers.

Warme broodjes en welkome verfrissing
Van Wintersoord tot Waalkade en van Café de Sportcentrale tot Credible, overal waren mensen hard aan het werk. De koele drankjes gingen als warme broodjes over de toonbank en het avondbriesje zorgde voor de welkome verfrissing. Ook voor de mensen die aan het werk zijn. Want daar willen we graag een daverend applaus voor.
Voor de vuilnismannen, barmedewerkers, geluidsmannen en verkeersregelaars. De mensen van de handhaving, de groothandels, de EHBO-ers, de grillers en bakkers. Hulde voor de runners en troubleshooters en voor alle andere mensen die dit allemaal mogelijk maken.

Meten is weten
We zouden soms stiekem wel eens in de stappenteller willen kijken van al deze mensen. Want ook zij stappen wat af. We vermoeden dat het aantal meters eindigt op heel veel nullen. Alleen onze fotografen, voorzien van stappenteller, hebben in de eerste vier dagen al 137,4 kilometer afgelegd.
Dus tel maar uit want er zijn tijdens Vierdaagsefeesten 6500 mensen (!) aan het werk om alles in goede banen te leiden en iedereen te voorzien van de juiste informatie, een pleister, een natje of een droogje.
Tel daarbij nog eens de 4000 artiesten op en je zit al gauw aan het bevolkingsaantal van een middelgroot dorp!

Vierdaagsefeesten maken we dus echt letterlijk met zijn allen. En daar zijn we blij mee, trots op en dat mag iedereen weten. En dat willen we ook graag zo houden daarom zijn we erg blij dat alles op rolletjes loopt en we misschien wel de fijnste bezoekers van Nederland hebben.

Finish Kidsloop 2017
Tjonge, wat gaat het snel en wat gingen ze weer snel!
Onder aanmoediging van het publiek, Jort Sport en zijn team, de begeleiders kwamen bijna 500 kids zingend over de finish op het Museumplein. En, zoals het hoort, kregen ze echte gladiolen en een heuse medaille!

De tussenstop vandaag was wel een hele leuke en verrassende tussenstop. Even uitpuffen in De Stevenskerk waar de kids spontaan een zangkoor vormden en de wandelklassiekers door de kerk galmden.

Drukte
De lichtkranten werden ingezet om bezoekers te attenderen op grote drukte op de Waalkade toen de Vengaboys daar optraden en voor het Faberplein het grootste deel van de avond. Ook op andere locaties zoals Plein ’44 en de Molenstraat was het goed druk.

Woensdag 19 juli: Roze Woensdag
Roze Woensdag is een kleurrijk feest voor iedereen. Man, vrouw, lesbisch, homo, bi, transgender, groen, blauw en alle andere kleuren van de regenboog, en dat gaan we morgen vieren zoals het hoort. Een dag van verdraagzaamheid, tolerantie en bewustwording. En dat we allemaal op onze eigen manier onszelf mogen zijn en kunnen zijn.
Fijne woensdag!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 15 juli 2017 205.000 (zaterdag 2016 190.000)
zondag 16 juli 2017 225.000 (zondag 2016 230.000)
maandag 17 juli 2017 185.000 (maandag 2016 180.000)
dinsdag 18 juli 2017 190.000 (dinsdag 2016 170.000)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Valkhof festival – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Tropische maandag – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 18 juli 2017

Vierdaagsefeesten dag 3: Mooie Mariken Maandag

Marikenmaandag begint een begrip te worden tijdens Vierdaagsefeesten. Een dag waarop we extra aandacht geven aan “Stappen voor Elkaar”, waarbij we graag tonen dat we met zijn allen onze omgeving wat aangenamer willen maken en uiteraard wederom een mooie feestdag hebben.

Vierdaagsefeesten en Marikenhuis: stappen voor elkaar
Dit jaar zetten we het Nijmeegse Marikenhuis, inloophuis voor iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker in de schijnwerpers met tal van activiteiten. Om 12.30 startte de Marikenwandeling, een wandeltocht met een yoga workshop en een lekkere en gezonde lunch. Ruim 100 deelnemers verschenen aan de start en deelden met elkaar hun verhalen tijdens deze bijzondere activiteit. Jazeker, er vloeiden tranen en de emoties zaten af en toe hoog, maar het openlijk met elkaar spreken over het verdriet maakte dat menigeen gesterkt weer door kon en dat we weer iets makkelijker met elkaar over kanker kunnen spreken.

Quizzen voor de goede zaak
Op de Ramblas organiseerde de Liedjesfabriek ‘s avonds een pop quiz onder leiding van DJ St. Paul. En elk goed antwoord was geld waard. De opbrengst gaat naar de Liedjesfabriek, een stichting die samen met ongeneeslijk zieke kinderen muziek maakt zodat de ouders later een mooie herinnering aan hun kind hebben.

Warm, warmer, warmst
Ook de maandag was weer tropisch, de zomer is heeft ook de weg naar Vierdaagsefeesten gevonden zou je zeggen. Waalkade Centraal leek even het strand van Copa Cabana waar flink gebeachvolleybald werd en de tenten dienden als welkome schaduwplekken.
Insmeren is het devies dus. Het insmeerteam van KWF loopt door de stad. Dus als je je tube zonnebrand bent vergeten, geen probleem, je kunt bij hen terecht.

Korpus en de wijkhelden
Bezoekers = afval. En om er voor te zorgen dat dit afval niet op straat beland maar in de prullenbakken waren de wijkhelden in de stad. Samen met de Korpus, een metershoog kunstwerk dat vuilnis eet. De Korpus legde een route af door de stad om samen met deze jonge helden het zwerfafval op te halen en het publiek er op te attenderen dat het een kleine moeite is om het afval in de vuilnisbak te gooien.

Leerlingen aan de slag met leerlingen met een beperking
Middelbare scholieren van het NSG gingen op het Museumplein enthousiast aan de slag met leerlingen met een beperking van Werkenrode. Samen bouwden zij aan de insectenhotels die door NL Bloeit en Vierdaagsefeesten een plek in de stad krijgen aangewezen. Tof dat scholieren elkaar weten te vinden en hun vrije tijd met elkaar delen tijdens het evenement.

Walking4Weekend
Eerst 4 x 40 kilometer met de 4Daagse lopen en daarna optreden op de Ramblas tijdens Vierdaagsefeesten? Deze kanjers doen het gewoon! Voor Hans is het de 25e keer dat hij de 4Daagse loopt en hij vraagt met het dagelijkse optreden van 18.00 – 19.00 uur van de band Walking4Weekend speciale aandacht voor de IMC Weekendschool Nijmegen. Elke dag treffen de bandleden en de leerlingen en begeleiders van de IMC Weekendschool Nijmegen elkaar het sponsorproject op de kaart te zetten. De IMC Weekendschool laat nieuwsgierige jongeren uit achterstandswijken kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden.

Uitzwaaien der lopers
In de nacht van maandag en de eerste uren van de dinsdag, het is maar net hoe je het bekijkt, zijn de 42.036 wandelaars begonnen aan de 101ste Vierdaagse. Ze werden weer uitgezwaaid door onze nachtburgemeester Angela Verkuijlen die zoals altijd weer vergezeld werd door een flinke meute enthousiaste en feestende meezwaaiers.

Het was een aangename, ontspannen Marikenmaandag. Waarin het rustig bleef op de noodlijnen van de politie- en hulpdiensten. Dat betekent dus: weinig incidenten en dat houden we graag zo. Dus beste bezoekers, ga zo door want dan wordt de rest van de week net zo fijn als de eerste drie dagen!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 15 juli 2017 205.000 (zaterdag 2016 190.000)
zondag 16 juli 2017 225.000 (zondag 2016 230.000)
maandag 17 juli 2017 185.000 (maandag 2016 180.000)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Vierdaagsefeesten – foto Mathijs Hanenkamp

Waal in Vlammen – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 17 juli 2017

Vierdaagsefeesten dag 2. Een zalige zondag vol zon en zingeving

De tweede dag van Vierdaagsefeesten zit erop. Waar de zon volop haar werk deed en de dag bol stond van zin, zingen en zingeving

Lekker op de letter
Özcan Akyol is een man van het woord, een geboren verteller. In de tjokvolle Noorderkapel van de Stevenskerk vertelde hij over de totstandkoming van zijn boeken, de keuzes die hij maakte en de rol van zijn vader in zowel zijn leven als zijn boeken. Mensen stonden in de rij om deze lezingen mee te maken.

Ik denk dus ik besta
René ten Bos is denker. En niet zomaar een. Hij is de denker des vaderlands. Zonder plankenkoorts maar met een goed verhaal. Bij Café van Ouds gaf ten Bos een lezing, of eigenlijk een performance met de snelheid van een wervelwind waarin hij van alles aan de kaak stelde, in twijfel trok of juist de vinger op de zere plek legde. Ten Bos voorzag ons van stof tot nadenken waarmee we de rest van de avond zoet waren.

Heel Nijmegen zingt Nederlands
Stembanden uit alle landen kwamen samen op het Museumplein tijdens heel Nijmegen zingt Nederlands. Klassiekers als Opzij, Opzij, Opzij, Iedereen Is Van De Wereld en 15 Miljoen Mensen werden uit volle borst meegezongen. De zangers van de No Refugee Rockmusical haakten ook aan tijdens dit meezingspektakel.

Waanzinnig Waal in Vlammen
Ook dit jaar stond de Waal in Vlammen. Klokslag half elf veranderde de donkere lucht boven de Waal in een mum van tijd tot een veelkleurig expressionistisch kunstwerk. De Spaanse leverancier Europla in samenwerking met de Nederlandse beziger Dream Fireworks hadden met dit voornamelijk milieuvriendelijke vuurwerk werkelijk alles uit de kast getrokken. Uit de kelen van de toeschouwers klonk de ene wauw na de andere.

De vuurwerkkijkers van het eerste uur, de bewoners van het verzorgingshuis dat via Zorggroep ZZG aansloot kunnen dat beamen. Zij hebben immers veel edities van de Waal in Vlammen meegemaakt. Vanaf een speciaal  ‘ouderen VIP-deck’ zagen ze de Waal in Vlammen en het oordeel was unaniem: ‘dit is de mooiste vuurwerkshow die ik in al die jaren gezien heb!’.

De tweede dag gaat de boeken in als een zalige zondag waarop het vroeg in de middag al erg druk was in de stad. Zondag was het de hele dag door druk: van ’s middags tot ’s avonds laat barstte de stad uit zijn voegen. En iedereen was het er over eens: ‘wat een relaxte sfeer’.

Maandag 18 juli: Mariken Maandag
Vandaag, dag 3. Mariken Maandag. Een dag waarin we extra aandacht vestigen op het Marikenhuis, een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben gekregen.

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 15 juli 2017 205.000 (zaterdag 2016 190.000)
zondag 16 julii 2017 215.000 (zondag 2016 230.00)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

De Kaaij, onder de Waalbrug – foto Vierdaagsefeesten / JW de Venster

Nijmegen, 16 juli 2017

Vierdaagsefeesten opent met drukste zaterdag ooit

We zijn begonnen! Op zaterdagmiddag 15 juli werd op verschillende locaties Nijmegen in de Vierdaagsefeestenstand gezet. Met een zwoele zomerbries in de rug stapte een flink aantal bezoekers richting centrum.

Kidsloop
Jort Sport zorgde voor de warming up en na het officiële startschot van burgemeester Bruls startten 400 enthousiaste kids vanaf het Museumplein aan de derde editie van de Kidsloop, het wandelevenement voor Kids.

Opening StevenskerkLive en ZomerExpo
De vernieuwde ZomerExpo, een prachtige tentoonstelling georganiseerd door Galerie Bart, werd voor het eerst getoond aan het publiek en de 24e Nijmegenprent werd onthuld.
Rondé gaf een voorproefje van wat later in de avond een prachtig concert zou worden in een uitverkochte Stevenskerk.

Dansend de feesten in
Op de SMKMRKT was het vroeg in de middag al dansen geblazen. De naald van de eerste plaat lag nauwelijks in de groef of de dansvloer stond al vol met stijldansende 65plussers én 65minners. Een mooie mix van jong en oud dansten de middag in.

De eerste Abseilster van 2017
De Gelderlander had de primeur want trof Simone Teerink die uit Utrecht naar Nijmegen kwam voor een bezoekje aan het MuZIEum maar daar een gesloten deur trof. ‘Dan maar de stad in op zoek naar ander avontuur’  daalde ze deze Vierdaagsefeesten als eerste af van de toren van de Stevenskerk.

Mensen die lezen als een boek
De Bibliotheek Gelderland Zuid opende vandaag de Human Library. Een bibliotheek waar je ‘het verhaal achter de mensen’ kon lenen, net zoals je een boek leent. De eerste twee gasten komen uit Nijmegen. Shelly Roso vertelde over haar laaggeletterdheid en hoe ze deze achter zich wist te laten en uitvaartverzorger Mike Beems legde uit hoe het is als de dood je werk is.

Eilandgangers hebben hun stek gevonden
Festival Op ’t Eiland is in een korte tijd een begrip geworden voor iedereen die even zijn schoenen wil uitschoppen en het gevoel van een minivakantie wil hebben.
Ontspannen genieten van relaxte muziek terwijl de kids in de weer zijn met hooibalen of op expeditie gaan. Muzikant en Oud NEC-speler wist op de eerste dag van Vierdaagsefeesten deze ontspannen sfeer perfect te vertalen naar zijn eigen optreden. Al tokkelend op een stoel serveerde hij prachtige verhalende liedjes en vertelde over zijn fijne tijd in de Waalstad. Het pontje werd helaas uit de vaart gehaald vanwege technische mankementen. De mensen die zich nog op het pontje bevonden zijn door RWS naar vaste wal gebracht. De hoop is dat het pontje morgen weer vaart.

Drukte in de stad
De eerste dag was een typische zwoele zaterdag. Warm, en voor de hardlopende obers en swingende artiesten soms zelfs heet. In een subtropisch tempo druppelde de stad vol en in de vroege avond was het op alle plekken goed en gezellig druk. Met de nadruk op druk én op gezellig! Het was namelijk nog nooit eerder zo druk op de eerste dag van Vierdaagsefeesten. Overdag liep de stad al warm, maar vooral ’s avonds kwamen de bezoekers in drommen de stad in. Alle 40 locaties van de stad liepen vol en ook de nieuwe locaties hadden de eerste dag een goede start.

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen