Uitvalpercentage Vierdaagse daalt

Nijmegen, 24 juli 2009
 
Uitvalpercentage Vierdaagse daalt
Marsleiding blijft hameren op noodzaak tot training

Tijdens de 93ste Vierdaagse is een definitief halt toegeroepen aan de stijging van het aantal uitvallers, vooral onder debutanten. Het totaal uitvalpercentage kwam uit op 8,71% tegen 9,03% vorig jaar, 9,1% in 2007 en zelfs meer dan 11% in de jaren daarvoor. (meer cijfers)

“Hiermee beginnen onze aanhoudende pogingen om méér wandelaars binnenboord te houden, vruchten af te werpen”, aldus een tevreden marsleider Johan Willemstein vrijdagavond nadat de cijfers bekend werden.

De organisatie kan terugkijken op een prima verlopen evenement. Voor de massaal toegestroomde media was de Mexicaanse griep hét onderwerp van deze editie. Toen uiteindelijk donderdag bleek dat een Britse vrouwelijke militair positief getest was op het virus, was dat aanleiding voor een hausse aan publiciteit. De aandacht verslapte net zo snel weer, toen vast kwam te staan dat het onderwerp Mexicaanse griep niet of nauwelijks leefde bij de wandelaars.

Uitvallers
Eerder al stelde Stichting de 4daagse vast dat het aantal uitvallers vooral onder de debutanten de pan uit rees. In 2008 bleek zo’n 18% van de eerstejaars de eindstreep niet gehaald te hebben. Dit jaar deden de debutanten ietsje beter. Van de 13.521 eerstejaars die van start gingen, haalden er 2.239 de eindstreep niet. Een uitvalpercentage van 16,5%..
De marsleiding bleef er het afgelopen jaar op hameren dat voor het succesvol volbrengen van de Vierdaagse wel degelijk oefening en training nodig is. Samen met moederorganisatie KNBLO-BL werd een aantrekkelijk voorbereiding- en trainingsprogramma -ViaVierdaagse- samengesteld waar 1.500 enthousiaste Vierdaagsedebutanten zich voor inschreven. Daarvan verschenen er dinsdag 1.337 aan de start van de 93ste Vierdaagse. Uiteindelijk telde de ViaVierdaagsegroep slechts 166 (12,4%) uitvallers, een stuk beter dus dan de totale groep debutanten.

Weergoden
Bleef het aantal starters in 2007 en 2008 onder de 39.000, dit jaar verschenen er 40.645 wandelaars aan de start van de 93ste editie van de Vierdaagse. Dinsdag en woensdag bleef het aantal uitvallers in de pas vergeleken met vorige jaren. Donderdag, toen het legioen vooral in de ochtenduren langdurige regenval moest trotseren, werd rekening gehouden met veel uitvallers. Uiteindelijk viel het mee en kwam het uitvalpercentage beduidend lager uit dan een jaar eerder. Vrijdag, de laatste dag, hadden de wandelaars de weergoden in eerste instantie mee. Later op de middag leken enkele fikse regenbuien roet in het eten te gooien, maar het legioen was toen al zover naar Nijmegen opgerukt dat bijna niemand meer zich de glorieuze intocht over de Via Gladiola en de sfeervolle Oranjesingel liet ontnemen.

1 km vette watten
“Duizenden wandelaars hebben vandaag de finishplaats van de Nijmeegse Vierdaagse bereikt met leukoplast en blarenpleisters van het Nederlandse Rode Kruis op de voeten”, meldde het Nederlandse Rode Kruis vrijdag aan het eind van de middag.
In totaal is voor de hulpverlening aan de wandelaars de afgelopen vier dagen zo’n 22 liter jodium, ruim 17,5 kilometer leukoplast en 1 kilometer vette watten gebruikt. Ondanks de grote aantallen gebruikte materialen spreekt het Rode Kruis van een rustig verlopen Vierdaagse. Er meldden zich in totaal tot 15.00 uur op de laatste marsdag bijna 6000 wandelaars bij de Eerste Hulpposten of in de centrale hulpverleningstent van het Rode Kruis. Het merendeel van de geblesseerde wandelaars had ook deze 93ste editie van de Vierdaagse last van blaren.

Overgewicht
De 93ste Vierdaagse was wederom het decor voor onderzoek door inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud. Uit het ‘fatness-fitness’ onderzoek van het team van prof. Hopman, waarbij wandelaars tijdens hun wandeltocht werden gevolgd, is gebleken dat de zwaarlijvige wandelaar een groter risico loopt op uitdroging, flauwvallen en eerder uitvallen. Meer onderzoeksresultaten en analyses worden over enkele weken gepubliceerd.

Innovatie
Het team van Vierdaagselive, dat een proef nam met het volgen van wandelaars door middel van hun mobiele telefoons, heeft zowel positieve als negatieve reacties ontvangen. In de meeste gevallen ging het om opbouwende kritiek. Het ging hierbij vooral om de weergegeven start- en finishtijden. Vierdaagselive probeerde dit jaar in te schatten wanneer iemand in zijn startslot begint te lopen aan de hand van de beweging van de GSM telefoon. Dit blijft een grove schatting en uit de vele reacties is gebleken dat deelnemers graag een koppeling met het scannen van de barcodekaart van de Vierdaagse zouden zien voor een exacte start- en finishtijd. Dit wordt uiteraard meegenomen in de evaluatie voor de 94ste Vierdaagse, die in 2010 van 20 tot en met 23 juli wordt gehouden.

Bron: Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen