Via Romana Festival – Orientalis, 12 & 13 aug

Romeinen - foto Raoul van Meel

Via Romana Festival 12-13 augustus 2017

Beleef 25 jaar Via Romana in Orientalis

Dit jaar bestaat de Via Romana, de Romeinse Route tussen Xanten en Nijmegen, 25 jaar. In het weekend van 12 en 13 augustus wordt daarom in Orientalis een speciaal  Via Romana Festival georganiseerd. Er is voor ieder wat wils; van shows tot lezingen, van kinderactiviteiten tot ambachten en een Romeinse markt. Er is regelmatig een roofvogelshow.

Het Romeinse leven langs de Via Romana
In de Romeinse straat van het museum zijn 65 re-enactors uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje aanwezig die laten zien hoe het Romeinse leger eruitzag in de nadagen van het Romeinse Rijk (4e eeuw na Christus). De soldaten gaan op patrouille, poetsen hun harnassen en wapens en oefenen hun vechttechnieken.

Op zaterdag- en zondag verzorgen zij om 12.00 een civiele en om 16.00 uur een militaire show.

Maar soldaten vechten niet altijd. Daarnaast oefenen zij met hun gezinnen andere beroepen uit (zoals smid en arts), tussen de gewone bevolking van de stad. In het Romeinse huis zijn militairen bezig met het repareren van uitrusting.  De straat wordt ook bezet door een groep  soldaten die stevig oefent, kookt, spullen verstelt en de soldij vergokt. In de tempel woont de priester en verderop is een belastingontvanger bezig met het innen van de belastingen. Er loopt een bedelaar rond die iedereen lastig valt, een militair heeft problemen met een slaaf, maar gelukkig hebben we ook een Romeinse politieagent die rondloopt die met zijn knots en zo de rust bewaart.

In het Romeinse café worden warme hapjes gemaakt en kunnen bezoekers de geheimen van de Romeinse keuken ontdekken door te kijken, te vragen en te proeven. Er is ook een kleine Romeinse markt waar onder andere stoffen verkocht worden.

Kinderactiviteiten
Gedurende het weekend zijn er veel kinderactiviteiten. Je kunt je verkleden als Romein en je een Romeins kapsel laten aanmeten of laten schminken als een echte Romeinse dame. Kinderen kunnen ook een Romeins ambacht leren zoals het maken van een olielampje. Dit mogen ze daarna mee naar huis nemen. Jong en oud kunnen meedoen aan Romeinse sport en spelen.

Lezingenprogramma
Er is een lezingenprogramma waar onder andere Lukas Stofferis van de Academie Kunst en Ambacht, over Romeinse fresco’s zal vertellen en Jan Verhagen onder meer de nieuwste inzichten over de Gelderse Limes deelt.

Kijk voor openingstijden en het volledig programma op   www.museumparkorientalis.nl

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Tel. 024-3823110
Locatie en activiteiten: evenementen Museumpark Orientalis

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen