2 kinderen overleden aan Mexicaanse griep

Nijmegen, 4 januari 2011

Twee inwoners regio Nijmegen overleden aan Influenza A/ (H1N1) 2009

In de weken van 20 en 27 december zijn twee kinderen wonend in de regio Nijmegen overleden aan Influenza A/ (H1N1) 2009, ook bekend als de Mexicaanse griep. Beide kinderen waren voorheen gezond. Voor zover bekend is er geen verband tussen de sterfgevallen.

Het komt zeer weinig voor dat gezonde mensen overlijden aan de gevolgen van griep. Doorgaans is het verloop van griep mild waarbij iemand gemiddeld een week ziek is. Ook zonder medicijnen te gebruiken, worden mensen meestal weer snel beter. De klachten van de Influenza A/ (H1N1) 2009 lijken op de jaarlijks terugkerende seizoensgriep. De voornaamste klachten zijn koorts (38 graden Celsius of hoger) én luchtwegklachten, zoals hoesten. Daarnaast komt ook voor: algeheel ‘ziek zijn’, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koude rillingen.

Gezondheidsadviezen
GGD Regio Nijmegen adviseert de huisarts te raadplegen als bij kinderen of volwassenen de griep ernstig verloopt, bijvoorbeeld met kortademigheid, ongewoon ernstig ziek zijn, of snelle verslechtering. Dit geldt in het bijzonder voor zwangeren en voor hen die een chronische ziekte hebben. Tevens adviseert de GGD de huisarts te raadplegen bij kinderen jonger dan twee jaar met griepklachten, en bij kinderen wiens griepklachten meer dan drie dagen aanhouden en bij volwassenen die meer dan vijf dagen griepklachten hebben. Op www.ggd-nijmegen.nl is een folder beschikbaar met vragen en antwoorden over griep.

Voorlichting
De GGD heeft alle huisartsen en ziekenhuizen in de regio extra attent gemaakt op de symptomen en hen gevraagd alert te blijven op griepverschijnselen. Daarnaast hebben we via een brief voorlichting gegeven over griep en verkoudheid aan scholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

GGD Regio Nijmegen verzoekt de media de privacy van de familie en vrienden van de overledenen te respecteren.
 
Bron GGD Regio Nijmegen www.ggd-nijmegen.nl
 
Rubriek Gezondheid

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen