Expositie TUIN DER VERBEELDING – Malden 1-2 sept

Tweede editie van de “Tuin der verbeelding”

Zaterdag 1 en zondag 2 september 2012

Op 1 en 2 september wordt er rondom het glas-atelier van Hans Janssen aan de Rijksweg 83 te Malden voor de tweede keer een kunstexpositie gehouden. Bezoekers zijn welkom vanaf 11 uur om te genieten van delicatessen op kunstgebied.

Kunstenaars: Joshua Pennings uit Grave met zijn nieuwste roestsculpturen, Lies Arnold uit Nijmegen met bronzen, Kieta Nuij uit Druten ook met brons. Uit België Marcel Haccuria met grootse glas\brons\steen sculpturen,
Ook uit België Luk Luts met hardsteen en marmer, Lolke van der Beij met RVS-sculpturen, Cor de Ree uit Roermond met neo-gothisch meubilair, Will Schropp bekend van de houten jasjes uit Duiven, Marian van Dedem uit Utrecht, met schilderijen en een verrassing. Ik zelf natuurlijk met ook mijn nieuwste beelden. De entree is gratis, u kunt op eigen terrein gratis parkeren, daarvoor is een stuk achter in de wei aan de Heiweg ingericht.

Voor iedere bezoeker is er gratis koffie of thee. Tijdens het hele weekend worden uw aankopen muzikaal begeleid door Ben Dirks en Helma Molleman  www.bendirks.nl.

Op www.tuinderverbeelding.nl staan alle details, beschrijvingen van kunstenaars, links naar hun websites, fotoreportages van de eerste editie en verder alles wat u wilt weten.

Hans Janssen
Rijksweg 83
6581 EG Malden


Sluitstuk van een opmerkelijk herbestemmingproject van glas-in-lood

Dit jaar werd een omvangrijk glas-in-lood reddingsproject ‘bijna’ afgesloten; 500m2 van 1000m2 glas-in-lood uit de voormalige Sacramentskerk te Brakkenstein werd (mede door o.a. uw publicaties) door een team van Glasatelier Hans Janssen uit Malden van de sloop gered en herplaatst in diverse kerken in de regio, bij tientallen parochianen en bij particulieren.

‘Bijna’, omdat het belangrijkste paneel, het Verrijzenisvenster, nog geen herbestemming heeft gevonden.

Het  glas-in-lood raam is ontworpen door Malenberg uit Utrecht en is gemaakt van mondgeblazen glas in de typische jaren 60 stijl. De afbeelding stelt de uit het graf verrezen Christus voor, aanbeden door twee engelen. (Zie bijgevoegde afbeelding) De contourlijnen worden gevormd door het loodnet in verschillende diktes. Het oorspronkelijke venster was 2.70 m. breed en 9.00 m. hoog en is momenteel in kisten bij ons atelier opgeslagen.
Talloze voorstellen voor herplaatsing, tot zelfs in Hongarije, hebben het niet gehaald. Afmetingen en kosten waren vaak een hindernis bij het vinden van een passende herbestemming.

Na overleg hebben wij van de  eigenaar, de Congregatie van het Heilig Sacrament, toestemming en medewerking gekregen, om andere wegen te bewandelen en toch een passende en waardige herbestemming voor dit zeer belangrijke glas-in-lood venster te vinden.

Natuurlijk gaan wij bisdommen en congregaties benaderen. Daarnaast willen we (met uw hulp) ook het grote publiek aanspreken en vragen om mee te denken en met oplossingen te komen voor het vinden van een passende en voor de eigenaar acceptabele herbestemming in binnen- of buitenland. We denken daarbij zeker ook aan missiegebieden.

Het paneel kan naar een gewenste maat worden verkleind; de maat hoeft dus geen obstakel meer te zijn. De kosten zullen ook geen obstakel zijn; de Congregatie stelt de panelen om niet beschikbaar en wij voeren het werk tegen een sterk gereduceerd tarief uit. Als sluitstuk van een zeer succesvol verlopen project.

Als onderdeel van deze herplaatsing zullen delen van het raam tentoongesteld worden tijdens de kunstexpositie op 1 en 2 september rondom het glasatelier van Hans Janssen Rijksweg in Malden. Tien professionele kunstenaars tonen dan hun nieuwste werk en zijn dan ook aanwezig, details hierover en over de expositie vindt u op www.tuinderverbeelding.nl/

Voorstellen kunt u indienen via info@glas-in-lood.nl  of bij mijn atelier in Malden. Voorstellen zullen door een vertegenwoordiger van de Congregatie en door mijzelf worden beoordeeld.

Glaskunst Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen