Topstuk van Museum Het Valkhof op reis

Nijmegen, 20 juni 2011

Topstuk uit de archeologische collectie van Museum Het Valkhof tijdelijk op reis

Verzilverde gezichtshelm naar Tullie House Museum and Art Gallery in Verenigd Koninkrijk

Vandaag is de verzilverde gezichtshelm, een van de topstukken uit de archeologische collectie van Museum Het Valkhof, tijdelijk op reis gegaan naar het Tullie House Museum and Art Gallery in Carlisle (UK). De Romeinse helm is in 1915 gevonden in de Waal bij Nijmegen en indertijd aangekocht door de verzamelaar Gerard Kam. Het is voor het eerst dat de helm voor vier maanden het museum in Nijmegen verlaat.

De verzilverde gezichtshelm dateert uit de tweede helft van de 1ste eeuw na Chr. en is een van de mooiste in zijn soort. Gezichtshelmen waren in gebruik bij de ruiterij van het Romeinse leger.

Het Tullie House Museum and Art Gallery in Carlisle (Cumbria) opent 25 juni de nieuwe inrichting van de ‘Roman Frontier Gallery’ en de gezichtshelm is dan tijdelijk een van de topstukken. Het museum in Carlisle wilde hier eigenlijk een vergelijkbare helm tonen die in 2010 door een particulier is gevonden bij het plaatsje Crosby Garrett. Nog in hetzelfde jaar werd deze helm geveild bij Christie’s. Het museum heeft toen geprobeerd deze spectaculaire vondst te verwerven. Het kreeg hierbij steun van diverse fondsen, bedrijven, andere culturele instellingen waaronder het Brits Museum en het publiek. Helaas was het bod van het museum niet hoog genoeg, een onbekende bieder heeft de helm verworven.

De Engelse pers waaronder The Guardian, heeft er al uitgebreid melding van gemaakt dat de bijzondere gezichtshelm uit Museum Het Valkhof naar Engeland komt.

Ronny Meijers, restaurator van het museum, is vandaag met de Nijmeegse helm naar Engeland gevlogen. Hij begeleidt het transport persoonlijk van deur tot deur en zal ook zelf de helm in Carlisle op zijn tijdelijke nieuwe plaats zetten.

De gezichtshelm zal tot eind oktober 2011 in het Tullie House Museum blijven. In de vaste collectie van Museum Het Valkhof wordt de gezichtshelm tijdelijk vervangen door een kopie ervan.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen