Tom Küsters – marathonloper en activist – Valkhof

Tom Küsters – marathonloper en activist 

29 september 2012 t/m 27 januari 2013  

Tom Küsters (1943-2008), woonachtig in Nijmegen, Amsterdam en later Groesbeek, was een geëngageerd kunstenaar die twee grote thema’s in zijn leven in kunst tot uitdrukking heeft gebracht: wereldpolitiek en sport. In het prentenkabinet van Museum Het Valkhof zijn 15 zeefdrukken en 8 actieaffiches van hem te zien over deze thema’s.

Wereldpolitiek
Tom Küsters heeft vanaf de jaren zestig zeefdrukken vervaardigd over de cultuur, de verzetsbewegingen en de conflicten in o.a. Vietnam, China en  Zuid-Afrika. Hij reisde de hele wereld over om zich in woord en daad in te zetten voor een betere wereld. De prenten zijn met hun politieke lading vervaardigd in een kleurrijk patroon. De kunstenaar speelt met de verbeelding van de positieve propaganda die destijds in linkse kring gewild was. Het zonder commentaar in beeld brengen van politieke leiders en dictators in hun favoriete ambiance levert unieke tijdsbeelden op.

Sport
Tevens was Tom Küsters een gedreven sportman, die als amateurwielrenner ver is gekomen. Ook als marathonloper en lange afstandschaatser heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. In zijn grafiek heeft hij het uithoudingsvermogen van genoemde sporten op originele wijze verbeeld. Bijvoorbeeld een grootformaat zeefdruk ‘Marathon’, waarbij het verloop van de tocht in een opeenvolging van meer dan 100 beelden is weergegeven.

De expositie in het prentenkabinet bestaat uit 15 zeefdrukken, aangevuld met affiches die Tom Küsters voor het actiewezen heeft vervaardigd. Aan de hand van documenten en foto’s is het leven van Tom Küsters als kunstenaar en sportman uitvoerig gedocumenteerd.
 
Algemene informatie
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-zo: 11-17 uur
Open op de volgende maandagen en feestdagen: 15 oktober, 22 oktober,  24 december, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag. Gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Kosten entree: 19 jaar en ouder € 12,00; 6 t/m 18 jaar € 4,00; Museumkaart € 4,00.
De tijdens Pop Art verhoogde entree  is inclusief gratis audiotour.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen