Vooraf controleren toeslagen Nijmegen

Nijmegen, 15 november 2011

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Nijmegen en Het Inter-lokaal.

Vooraf controleren toeslagen moet problemen voorkomen

Vanaf 21 november kunnen Nijmegenaren vier weken lang hun toeslagen van de Belastingdienst laten controleren tijdens extra inloopspreekuren. Veel mensen hebben dan net een nieuwe beschikking voor de toeslagen binnen. De Sociaal Raadslieden van de gemeente Nijmegen nemen dit initiatief omdat zij merken dat veel mensen kampen met schulden of tekorten als gevolg van de toeslagen.

Veel mensen krijgen een toeslag om de kosten voor zorg, huisvesting of kinderopvang te kunnen betalen. Ongemerkt krijgen mensen vaak te veel of te weinig toeslag. Dat komt omdat het inkomen of de leefsituatie niet goed bekend zijn bij de Belastingdienst. Als iemand een paar uur meer gaat werken of een familielid komt inwonen, kan dat al een groot verschil maken. Het gevolg is veel terugvorderingen, soms over meerdere jaren. In 2010 hebben zich bijna 800 mensen gemeld bij de Sociaal Raadslieden vanwege hun problemen met de zorg- of huurtoeslag.

De Sociaal Raadslieden starten daarom met extra spreekuren. Zij roepen mensen op hun toeslagen vooraf te laten controleren om daarmee problemen te voorkomen. In de wijken neemt de Formulierenbrigade van Het Inter-lokaal de spreekuren voor haar rekening. Een afspraak is niet nodig. Tijdens het spreekuur bekijken de medewerkers de gegevens en corrigeren deze waar nodig.

De extra spreekuren van 21 november t/m 15 december zijn:
– Elke maandag t/m donderdag van 9.00-11.00 uur, Stadswinkel, Mariënburg 75
– Donderdag 24 november, Wijkpost Hatert, 13.00-16.00 uur
– Donderdag 8 december, Het Inter-lokaal Meijhorst, 13.00-16.00 uur
– Dinsdag 14 december, OpMaat Neerbosch-Oost, 13.00-16.00 uur

Om mensen goed van dienst te kunnen zijn is het van belang dat zij de volgende papieren meenemen: toeslagbeschikkingen van 2011 en 2012, jaaropgave 2010 van alle medebewoners, laatste uitkeringsspecificatie of salarisstrook van alle medebewoners, contract kinderopvang, huurspecificatie, DigiD.

Bron Gemeente Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen