Tentoonstelling van Boeddha’s relikwieën

Maitreya Loving Kindness Tour 2015

Tentoonstelling van Boeddha’s relikwieën komt naar Nijmegen

Zaterdag 14 en zondag 15 februari 2015 – bij Jewel Heart

Maitreya Loving Kindness Tour, een gratis openbare tentoonstelling van oude en heilige relikwieën van de historische Boeddha Shakyamuni/Gautama en vele andere boeddhistische meesters uit India, Tibet en China. De tentoonstelling zal plaatsvinden in Nijmegen op: vrijdag 13 februari (18:00-20:00 op uitnodiging), zaterdag 14 februari (10:00-19:00) en zondag 15 februari (10:00-17:00) bij Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen.

De tentoonstelling is onderdeel van een langlopende wereldwijde tour. De tour is opgericht door de hedendaagse boeddhistische meester Lama Zopa Rinpoche, die werd geboren in Nepal en tevens de huidige spirituele directeur is van deze tour. De tour heeft inmiddels 68 landen bezocht en meer dan 2,35 miljoen mensen hebben de relikwieën inmiddels gezien.

Deze aantallen onderstrepen dat de tentoonstelling zeker niet alleen is bedoeld voor boeddhisten maar voor mensen uit alle bevolkingslagen en religies die geïnteresseerd zijn in spiritualiteit. Het bijwonen van de tentoonstelling en bezichtiging van de relikwieën is een bijzondere ervaring voor iedereen. Bezoekers van de tentoonstelling melden vaak ervaringen van inspiratie en heling in de aanwezigheid van de relikwieën. Sommigen worden geïnspireerd om te bidden voor wereldvrede en om innerlijke wijsheid te ontwikkelen. Anderen worden overmand door emotie, doordat de krachtige effecten van de relieken hun harten openen voor compassie en liefdevolle vriendelijkheid .

Er wordt algemeen aangenomen dat relikwieën de spirituele kwaliteiten van compassie en wijsheid van een boeddhistische meester belichamen en de relieken doelbewust geproduceerd zijn tijdens de dood. De kristalachtige relikwieën zijn aangetroffen in de as, nadat de meester is gecremeerd. De relieken worden tentoongesteld in vitrines die rondom een levensgroot, gouden standbeeld van de Maitreya Boeddha staan. Volgens de boeddhistische geschriften zal Maitreya de volgende Boeddha zijn die lessen over liefdevolle vriendelijkheid in de wereld zal brengen.

Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama heeft veel relikwieën van de historische Boeddha (ook wel genaamd Shakyamuni Boeddha, Gautama of Siddharta Boeddha) aan de collectie geschonken die meer dan 2600 jaar oud zijn. Daarnaast zijn relieken van de Boeddha geschonken door de Sakya Reliquary in Tibet en het Meiktila Museum in Burma, welke Boeddha’s relikwieën voor vele honderden jaren heeft ondergebracht. De tour bevat eveneens relieken van 40 andere boeddhistische meesters uit verschillende werelddelen. In totaal omvat deze collectie meer dan 3000 relikwieën.

Bron: Maitreya Loving Kindness Tour – Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen