Tempels en torens – Hees, 27-28 mrt 3-5 apr

TEMPELS EN TORENS tussen Maas en Waal
Culturele Manifestatie in de wijk Hees in Nijmegen
27 & 28 maart, 3 & 5 april

De Stichting Cultuur criterium organiseert op zaterdag 27 en zondag 28 maart, Paas zaterdag 3 april en Tweede Paasdag 5 april een manifestatie in de Petruskerk, Schependomlaan 85 in Hees, Nijmegen.

Open:
zaterdagavond 19.30 – 21.30 uur
zondag 28, zaterdag 3 en maandag 5 april van 14.00 tot 17.00 uur.
Toegang expositie gratis, concert Omnitet zondag 28 maart 5 euro.

Opening
De officiële opening is op zaterdagavond 27 maart, om 20.00 uur door Wim Kol, architect. Hij zal een inleiding op de expositie houden en op de architectuur van torens.

Aan deze culturele manifestatie gaat vooraf een besloten culturele avond ten behoeve van 130 Europese geschiedenisleraren ( EUROCLIO, European Association of History Educators), die een week in de omgeving van Nijmegen een conferentie houden.

Expositie
Tijdens deze manifestatie exposeren Harrie Gerritz, Adelheid en Huub Kortekaas, Bets Kusters, Anja Middelkoop en Lia Hoes.

Gerritz is een universeel gevormde kunstenaar. De keuze van het kleurenpalet, de vlakverdelingen, het met elkaar in evenwicht brengen, etc., worden volgens de kunstenaar door onbewuste voorkeuren gekozen. In de dorpen tussen Maas en Waal zijn er objecten die verwijzen naar een maatschappij waar kerken en kloosters een belangrijke functie hadden. Deze objecten uit het landschap zijn een aanleiding voor Gerritz voor sculpturen en grafiek.

Huub Kortekaas (1935) beleefde in 1964 zijn hergeboorte als beeldend kunstenaar / filosoof in de oude toren van Winssen. Sinds 1970 staat het werk van Huub en Adelheid (1947) Kortekaas in het
teken van de plant. De plant wordt het universele symbool van het verlangen van elk mens om zich te ontplooien. De monumentale Planten, Poorten en Tempels van brons en corten-staal vinden hun
weg over de wereld.

Kusters is sinds 1992 actief als beeldend kunstenaar te Nijmegen. Zij werkt vooral met de thema’s architectuur en vegetatie. Het monumentale aspect krijgt daarbij de grootste aandacht. Kusters zoekt doelbewust de ruimte met objecten die hun oorsprong nooit helemaal verloochenen,
Associaties met torens liggen voor de hand, evenals gedachtesprongen naar eigentijdse varianten op bloemvormen.
De “stelen” suggereren groei, zonder overbodige franje laat zij haar fascinatie met de natuur zien

Middelkoop werkt met materialen, gevonden op oude bouwterreinen, scheepswerven en aan de oever van de rivier, zoals oud ijzer, langdurig gebruikt hout, versleten gereedschap. Middelkoop heeft een niet aflatend geduld voor het zoeken naar ontbrekende details.
Zij wikt en weegt, uiteindelijk ontstaat er een kunstwerk waarin duidelijk wordt dat er een object is samengesteld waar ieder onderdeel niet past zonder het naastliggende. Kleuren en materiaal gaan in elkaar op en verstevigen elkaar
.
Hoes werkt na de vakopleiding aan de fotovakschool als freelance fotograaf. In opdracht van de Stichting cultuur criterium fotografeerde zij een dertigtal kerkgebouwen in het land van maas en Waal. Een aantal hiervan worden nu geëxposeerd, waarbij te zien is dat zij met veel gevoel voor detail fotografeert.

Muziek
Omnitet is een veelzijdig semi-professioneel vocaal ensemble dat klassieke muziek zingt uit alle stijlperiodes. Op zondag 28 maart om 15.30 geeft het ensemble in samenwerking met de Stichting Cultuur Criterium en de maandelijkse Bach cantates een concert in de Petruskerk in Hees. Omnitet bezorgt u een afwisselende muzikale middag, met onder meer romantische liederen van Schubert, Schumann, Brahms en Sullivan, meeslepende operamuziek van Mozart en muziek met een knipoog van Gounod, Purcell en De Klerk.

Films
Doorlopend documentaire films over de inspiratie van o.a. Harrie Gerritz en Adelheid en Huub Kortekaas.

Ambitie van de Stichting Cultuur Criterium
Eind 2005 is de ideële Stichting Cultuur Criterium opgericht met als doelstelling om het initiatief en de organisatie op zich te nemen voor culturele manifestaties in beschikbare kerkgebouwen in Gelderland. Door gebruik te maken van kerkgebouwen die meestal centraal in een woon- en leefgemeenschap staan, wil de stichting een bijdrage leveren aan het behoud en het beheer van monumentaal cultuurerfgoed en de sociale cohesie in wijken bevorderen. Voor deze manifestatie wordt samengewerkt met Vereniging Dorpsbelang Hees en het wijkberaad van de Petruskerk. www.cultuurcriterium.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen