Tajiri meets Sabine Weiss & Leonard Freed – Valkhof


Leonard Freed
Seltsame Spiele, 1970

Tajiri  meets Sabine Weiss & Leonard Freed

22 september t/m 3 februari 2013

Van 22 september 2012 t/m 3 februari 2013 presenteert Museum Het Valkhof de tentoonstelling Tajiri  meets Sabine Weiss & Leonard Freed.  Shinkichi Tajiri (Los Angeles 1923 – 2009 Baarlo) was een prominent kunstenaar, die in zijn meer dan vijftig jaar lange kunstenaarscarrière uiteenlopende disciplines heeft beoefend. Internationaal is hij vooral bekend als beeldhouwer. De tentoonstelling bevat met name foto’s, maar ook sculpturen en een film van de kunstenaar. De foto’s zijn gemaakt tijdens twee verschillende fasen in het kunstenaarsleven van Tajiri. Sabine Weiss fotografeerde hem in de beginperiode, Leonard Freed in de bloeiperiode.

Foto’s van Sabine Weiss (Zwitserland 1924, woont in Parijs)
Voorjaar 1949 rijdt de jonge kunstenaar Tajiri op zijn motor naar de Quai Javel aan de oevers van de Seine. Daar ligt een enorme hoop schroot en ijzer opgestapeld. Tajiri verbindt de metaaldelen met ijzerdraad aan elkaar en construeert zodoende tijdelijke sculpturen. Aan het einde van de middag verdwijnen de beelden weer terug op de schroothoop. De bevriende Parijse fotografe Sabine Weiss heeft Tajiri ter plekke gefotografeerd, terwijl hij aan het werk is met zijn spontaan vervaardigde One-day sculptures.

Foto’s van Leonard Freed (New York 1929 – 2006)
Al snel nadat Tajiri zich in 1962 op kasteel Scheres in Baarlo heeft gevestigd, krijgen de kunstenaar, de plek, de kasteelgasten en de performances die er worden gehouden legendarische dimensies. Tajiri ontwikkelt vanaf 1967 zijn Knot-sculpturen (knoop-sculpturen). De knoop is in vele culturen een tijdloos symbool voor verbondenheid en harmonische verhoudingen. In de Japanse cultuur staat de knoop centraal in de erotische bondagecultus, een associatie die zeker ook in Tajiri’s werk belangrijk is. De bevriende Amerikaanse fotograaf Leonard Freed verbleef regelmatig op het kasteel Scheres en registreert rond 1970 erotische performances, waarbij een naaktmodel een fysieke symbiose vormt met een Knot-sculptuur. Leonard Freed was aangesloten bij het exclusieve fotobureau Magnum Photos.

Werk van Tajiri
Ook Shinkichi Tajiri zelf heeft vele foto’s met een experimenteel karakter vervaardigd. In de tentoonstelling wordt een selectie van Tajiri’s fotowerk en van zijn sculpturen getoond. Ook is de de film Bikes uit 1960 te zien. Deze 8 mm-film gaat over de eerste indrukken van de pas in Nederland gearriveerde Tajiri, die gefascineerd is door het intensieve fietsverkeer in Amsterdam.

Algemene informatie
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl/
Open: di-zo: 11-17 uur
Open op de volgende maandagen en feestdagen: 15 oktober, 22 oktober,  24 december, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag. Gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Kosten entree: 19 jaar en ouder € 12,00; 6 t/m 18 jaar € 4,00; Museumkaart € 4,00.
De tijdens Pop Art verhoogde entree  is inclusief gratis audio tour.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen