Studenten delen voedselbonnen uit voor gratis lunch

STUDENT OP WATER EN BROOD GEZET

Nijmegen, 6 november 2014 – StufiRecht, het Nijmeegse actiecomite, deelt donderdagmiddag een gratis lunch uit aan studenten van de RU en de HAN. Dit om aandacht te scheppen voor de dreigende komst van het leenstelsel.

In de ochtend deelt StufiRecht ‘voedselbonnen’ . Die kunnen studenten in de lunchpauzes van de RU en de HAN, op het Erasmusplein en Kapittelweg 33, inleveren voor een lunch die geserveerd zal worden. Dit is geen luxe maaltijd, maar bestaat uit droge sneetjes brood. “Door het leenstelsel van minister Bussemaker zitten studenten straks op water en brood”, aldus woordvoerder Anand Soni. “De gemiddelde studieschuld zal door het leenstelsel oplopen tot maar liefst 50.000 euro. Dat gaan studenten voelen in hun portemonnee.”

Gisteren en eergisteren debatteerde de Tweede Kamer over het leenstelsel. Vermoedelijk zal op 11 november een meerderheid voor stemmen. Daarmee is de strijd echter nog niet gestreden, aldus Anand Soni: “Het moet ook nog door de Eerste Kamer, en die is niet gebonden aan akkoorden uit de Tweede Kamer. Daarom roepen wij studenten op om vrijdag 14 november allemaal naar het Malieveld te komen en minister Bussemaker te laten zien dat de studiefinanciering behouden moet worden”.

 

Nijmegen, 13 oktober 2014

Oproep aan alle studenten: Kom in actie!

De afgelopen weken was StufiRecht regelmatig op de campus te vinden. In Nijmegen zijn 580 studenten ondervraagd over de plannen van het leenstelsel. Wat blijkt? 93% van de studenten wilt dat de studiefinanciering behouden blijft.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving van de JOVD, de Jonge Socialisten en de Jonge Democraten zijn zo goed als alle studenten van de HAN en RU voor het behoud van de studiefinanciering. Anand Soni, woordvoerder namens StufiRecht: “Er mag gerust namens alle studenten gesproken worden wanneer gezegd wordt dat het leenstelsel van tafel gegooid moet worden.”

Uit de korte enquête bleek tevens de actiebereidheid bij studenten hoog te zijn. 70% van de ondervraagde studenten geeft aan ‘iets’ te willen doen voor het behoud van de studiefinanciering. Echter, de studenten gaven vaak aan dat het iets kleins moest zijn, bijvoorbeeld een petitie tekenen of een Facebookpagina liken. Soni: “Wij roepen studenten op om fysiek in actie te komen tegen de absurde plannen van de regering. Demonstreren heeft zin – de langstudeerboete is na grote studentendemonstraties op het Malieveld ook afgeschaft! Met alleen een like op Facebook gaat het voorstel niet van tafel.”

“Helaas wist 37% van de studenten niet dat de huidige student ook met de regelgeving te maken zal krijgen”, vervolgt Soni. “Switch je van studie, of begin je aan je master in september 2015 zal je geen basisbeurs meer ontvangen en moet je lenen. Het is een kwalijke zaak dat studenten zo slecht zijn geïnformeerd.”
StufiRecht is opgericht door verschillende studentenorganisaties in Nijmegen. Het zet zich in voor het behoud van de studiefinanciering. StufiRecht zal 14 november aanwezig zijn op Malieveld en roept alle studenten op om zich te laten zien.

Bron StufiRecht  –  Onderwijs Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen