Nijmegen-Gaziantep, het begon zo mooi

Nijmegen Boulevard - v.l.n.r. Mehmet Yavus Co?kun (rector van de universiteit van Gaziantep), burgemeester Thom de Graaf, Asim Güzelbey (burgemeester Gaziantep), Suleyman Kamçi (gouverneur van de provincie) en een vertegenwoordiger van de Syrische stad Aleppo (foto 2009)

Nijmegen, 15 maart 2017

De Turkse stad Gaziantep dreigt de stedenband met de gemeente Nijmegen op te zeggen. Dit naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland.

Hieronder een persbericht uit 2009.

Nijmegen Boulevard in Gaziantep (Turkije)

Nijmegen, 12 februari 2009

Gaziantep vernoemt straat naar Nijmegen

Wie de Turkse stad Gaziantep bezoekt, kan daar vanaf deze week flaneren over de Nijmegen Bulvari. Burgemeester Thom de Graaf en zijn ambtsgenoot de heer Asim Güzelbey openden de straat afgelopen week tijdens een werkbezoek van een Nijmeegse delegatie aan de partnerstad van Nijmegen.

De delegatie onder leiding van burgemeester De Graaf bracht van maandag 9 februari tot en met woensdag 11 februari een officieel bezoek aan Gaziantep. Het gezelschap bestond verder uit wethouder Lenie Scholten, Theo Lemmen (voorzitter MKB Nijmegen), Turgay Tankir (directeur Inter-Lokaal) en enkele ambtenaren.

Tijdens het bezoek bezocht de delegatie enkele wijkprojecten, instellingen voor de opvang van verslaafden, de universiteit van Gaziantep, de multinational Sanco met hoofdkantoor in de stad, de Kamer van Koophandel, het archeologisch museum en historische gebouwen.

Nijmegen en Gaziantep hebben sinds 2006 een stedenband. Gaziantep ligt in het zuidoosten van Turkije op ongeveer 50 kilometer van de Syrische grens. De stad telt 1,2 miljoen inwoners en is de economische motor van de regio. Een van de doelstellingen van de stedenband is het zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden op sociaal- economisch terrein. Met financiering van de Europese Commissie zijn intussen projecten ontstaan rondom reïntegratie van mensen met beperkingen, verslaafdenzorg en culturele uitwisseling.

Bron Gemeente Nijmegen – Informatie Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen