Song Kran, Thais nieuwjaar – Baan Isaan, 15 april

Song Kran, Thais Nieuwjaar bij Thai Restaurant Baan Isaan
Zaterdag 15 april 2017

Op zaterdag 15 april 2017 vieren wij samen met onze gasten in de zaak het Thais Nieuwjaar Songkran. Men wordt ontvangen door gastvrouw Lamyai en op traditionele wijze mag men een wens  doen. Er is ook een leuke verrassing voor elke gast.

Live muziek
Er is ook weer live muziek op de Isan Phen (traditionele Isaan gitaar).

Thai Restaurant Baan Isaan
Van ’t Santstraat 159
6523 BE  Nijmegen
Tel 024 – 377 2444
Meer info: www.baanisaan.nl

Reservering is sterk aanbevolen.

Normale openingstijden
Woensdag t/m zondag:
Keuken geopend van 17.00 tot 22.00 uur
Restaurant open van 17.00 tot 23.00 uur

Zie ook: Loy Kratong bij Baan Isaan
.
baan-isaan-nov-04-013.jpg
Het sfeervolle restaurant Baan Isaan in Nijmegen-oost

Song Khran
Song Khran is het traditionele Thaise Nieuwjaar. Song Khran festival start op 13 april. Dit is de Maha Songkran dag of de dag tot het einde van het oude jaar. 14 april is het Wan Thaloeng Sok als het nieuwe jaar begint. Mensen uit het platteland die werkzaam zijn in de stadgaan naar huis om daar het festival te vieren. Bangkok verandert tijdelijk in een verlaten stad.

Songkhran is een Thais woord dat betekent “verplaatsen” of “verandering”, aangezien het de dag is waarop de zon verandert in haar positie in de dierenriem. Het is ook bekend als het “Water Festival” Thaise mensen geloven dat het water het slechte zal weg wassen.
Het Song Khran traditie wordt erkend als een waardevolle bijdrage voor de Thaise gemeenschap, maatschappij en religies. De waarde voor de familie is te voorzien in de mogelijkheid voor gezinsleden te verzamelen om hun respect te betuigen aan de oudsten door gieten geparfumeerd water op de handen van hun ouders en grootouders. De jongeren geven de oudere geschenken om respect te tonen. De oudsten wensen de jongeren in ruil veel geluk en voorspoed.

Op de 13de In de namiddag, na het uitvoeren van het ritueel baden van de Boedha beelden en de monniken, gaat het water festival van start. Zowel oud als jong doen hier aan mee. Vol vreugde plons men het water over elkaar heen. De grootste watergooi bijeenkomst is in Chiang Mai. Honderduizenden mensen komen hier jaarlijks Song Khran vieren. Een hoogtepunt zijn de schitterende parades. Optochten ter eere aan Boedha. Tevens zijn er op deze dagen overal in het land Miss ver-kiezingen, Dans en muziek en allerlei markten en voorstellingen.

Song Kran in Thailand
Het Song Kran feest is het traditionele Thais nieuw jaar. De Boeddhistische jaartelling is anders dan hier in Nederland. Men telt immers niet vanaf de geboorte van Christus maar vanaf Boeddha’s geboortedag 2571 jaren gelden.
Eerst worden alle huizen schoongemaakt en alle familieleden komen naar huis om het nieuwjaar gezamenlijk te vieren. Na een bezoek aan de tempel om respect te tonen aan Buddha, wensen de familieleden elkaar geluk toe. Dan volgt er een optocht en daarna barst het feest los. Drie dagen lang gooit men elkaar met water nat en niemand ontkomt aan deze douche. Het is de heetste maand van het jaar en een verfrissing is voor velen daarom welkom maar het is vooral ‘sanoek’. Het woord sanoek betekent alles wat met pret te maken heeft.

www.baanisaan.nl  –  Restaurants Nijmegen en omgeving

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen