Seminar schoonheid – Soeterbeeck, 12 juni

Seminar over belang van schoonheid met bekende Engelse filosoof Roger Scruton
Studiecentrum Soeterbeeck, Ravenstein – vrijdag 12 juni 2009 
 
 
Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert het seminar
Beauty, Judgement and Morality – Why Beauty is not a Luxury but a Necessity for a Life Worth Living met de bekende Engelse filosoof Roger Scruton. Scruton stelt dat schoonheid noodzakelijk is voor een zinvol leven. De voertaal is Engels. Het seminar vindt plaats op vrijdag 12 juni 2009 van 15.00 tot 17.00 uur in het Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2, Ravenstein. Toegang is gratis. Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/beauty


Schoonheid is meer dan ‘een kwestie van smaak’, schrijft de Engelse filosoof Roger Scruton in zijn meest recente boek, Beauty (2009). Schoonheid eist dat men haar ziet, schoonheid kan ons nooit onverschillig laten.

Roger Scruton onderzoekt het concept schoonheid en vraagt zich af waaraan objecten hun schoonheid ontlenen. Schoonheid kan troosten, verontrusten, sacraal zijn of profaan, schoonheid kan blij maken, verleiden, inspireren. Maar er bestaat ook gevaarlijke schoonheid, corrumperende schoonheid en immorele schoonheid. Wat mooi is en wat niet, is een eeuwig debat tussen mensen. Onze waardering van schoonheid is niet afhankelijk van vluchtige emoties en subjectiviteit, maar ligt verankerd in onze menselijke ratio. Schoonheid is een universele waarde, die een onmisbare rol speelt in de ontwikkeling van de menselijke cultuur, betoogt Scruton.

Tijdens dit seminar gaat hij samen met wetenschappers in discussie over de stelling waarom schoonheid geen luxe is, maar noodzaak voor een zinvol leven.

Sprekers
– Prof. Roger Scruton (1944) heeft gasthoogleraarschappen vervuld over de hele wereld. Momenteel is hij verbonden aan het Institute for the Psychological Sciences in Arlington (VS). Voor dit instituut doceert hij filosofie in Washington en Oxford. Hij publiceert frequent over filosofische en culturele onderwerpen.
– Dr. Rob van Gerwen, filosoof en docent aan de Universiteit Utrecht en prof.dr. Wil Derkse, filosoof en hoogleraar-directeur van het Soeterbeeck Programma, reageren in een coreferaat op de inleiding van Scruton.
– Prof.dr. Frans Maas, hoogleraar Geschiedenis en grondslagen van de spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen en prof.dr. Grahame Lock, hoogleraar Politieke theorie en filosofie van de Managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, openen de discussie met een kritische vraag.

Aanmelding
Deelname is gratis. Het seminar is primair bedoeld voor medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen maar ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden met betrokkenheid bij het thema. Aanmelding is verplicht en kan via: www.ru.nl/sp/beauty

Op donderdag 11 juni 2009 geeft Roger Scruton van 20.00 tot 22.15 uur een publiekslezing met als titel Beyond Entertainment: Why Music Matters in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/scruton

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen