Stem op schooltuin De Wielewaal..!

Schooltuin-De-Wielewaal-3meiden

Januari 2014

Stem – vóór 1 febr 2014 – op schooltuin De Wielewaal!

Vanaf 2010 tuinieren leerlingen uit groep 6 van 8 basisscholen uit Nijmegen op schooltuin De Wielewaal aan de Ooijsedijk. Door te tuinieren en dus daadwerkelijk bezig te zijn met zaaien, planten, begieten en oogsten, leren deze kinderen weer waar hun voedsel vandaan komt. Bovendien ervaren ze op deze schitterende plek de schoonheid van de natuur en leren ze spelenderwijs de namen en leefwijzen van o.a. verschillende soorten vogels, vlinders, bijen en hommels kennen..

Op het terrein van schooltuin De Wielewaal is geen onderkomen waar de kinderen bij slecht weer kunnen schuilen; ook ontbreekt voldoende ruimte om het tuingereedschap goed te kunnen opbergen en de zaden op te kunnen slaan. Graag zouden we ook een alternatief programma te zijner tijd willen aanbieden aan diverse groepen belangstellenden.

Voor de bouw van een schuur bij schooltuin De Wielewaal is geld nodig. Daarom doen wij mee met een wedstrijd van Stichting Voor Elkaar. Door de jury van Univé zijn we al uit 200 aangemelde projecten genomineerd. We zitten bij de laatste acht deelnemers; de nummers 1 t/m 5 krijgen een geldprijs. De vijf deelnemers die op internet de meeste stemmen trekken, krijgen een geldbedrag variërend van € 10.000 tot € 25.000. Wij willen uiteraard bij de eerste vijf zijn, liefst op de eerste plaats natuurlijk, want we hebben nog een flink bedrag nodig voor de bouw van onze schooltuinschuur.

Help ons en stem voor 1 februari op: www.stichtingvoorelkaar.nl/nijmegen

STEM vóór 1 feb. 2014 op schooltuin ‘De Wielewaal’
voor de bouw van een schooltuinschuur

Help ons naar de 1e plaats!

Meer info: www.schooltuindewielewaal.nl

Namens Nijmeegse schooltuinen,

Annerie Rutenfrans,
024 3730535 (werk) 024 3563391 (thuis)
Greet Goverde, 024 3443678
Gert Olthof, 024-6843193

Nijmeegse schooltuinen

Goede voeding, beweging en aandacht voor moeder aarde zijn van belang om toekomstige generaties in en rond Nijmegen gezond te houden.

We horen van ouders dat kinderen meer groenten eten nu ze die zelf verbouwd hebben. Kinderen zijn trots op hun producten. Een directeur zei: ‘Ze lopen met sla door de gangen alsof ze goud gevonden hebben!’ Het is ook gewoon fijn om buiten bezig te zijn en te zien hoe alles groeit, en om vlinders en insecten en wormen tegen te komen tijdens het werk. Dat is even wennen!

Veel groepen 6 van Nijmeegse basisscholen komen nu al een uur per week werken in hun tuintje van 2 bij 3 meter, van april tot september.
In september eindigen we met een oogstfeest.

De huidige groepen zijn:

– 8 groepen op schooltuin ‘De Wielewaal’ (voorin de Ooijpolder, net voorbij het Gemaal)

– 2 groepen (‘Haterts Hofje’) bij Helicon VMBO groen, Marga Klompé laan

– In 2014 ook groep 6 van basisschool Aquamarijn in Nijmegen-West, bij de Helicon MBO groen opleiding, aan de Energieweg

Wij zouden graag meer kinderen een schooltuintje gunnen, maar dat kan alleen als anderen zich daar ook voor inspannen! De scholen, en de ouders.
Bij sommige scholen is ruimte genoeg bij de school of in de buurt. En bij veel scholen is elders in de wijk wel een groene plek te vinden.

Kaart het eens aan op ‘uw’ school!

Wij krijgen geen subsidie. Wel wil de gemeente incidenteel een terrein klaarmaken en ploegen. Verder moeten de scholen het hebben van hulp in natura en vrijwilligers. Wij kunnen wel assisteren met tips voor de lessen en voor aanleg en onderhoud, en met het vinden van vrijwilligers.

Als u het een goed idee vindt en wat tijd over hebt, meld u dan aan als VRIJWILLIGER
(minstens een dagdeel per week)

– wieden en onderhoud op een van de tuinen

– de kinderen helpen tijdens de schooltuinlessen

– klussen (we gaan nu bijv. een schuur / werkruimte bouwen en inrichten op ‘De Wielewaal’ )

– ervaring met onderwijs aan kinderen EN met tuinieren? Dan de schooltuinmeester/juf assisteren of vervangen.

Meer informatie: nijmeegse-schooltuinen.nl
Contact: Greet Goverde
024-3443678

Tuinen NijmegenAgenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen