Samen gezond eten Nijmegen. Doe ook mee!

foto Samen gezond eten Nijmegen

Voeding is feest dit jaar! Doe ook mee!

Voedsel wordt steeds belangrijker voor het afremmen van de klimaatverandering. Daarom is het een van de thema’s in het kader van de Nijmeegse Green Capital in 2018. Iedereen (ook uit de omliggende gemeentes!) kan meedoen en inspiratie opdoen voor lekker, gezond en klimaatvriendelijk eten,  én kennis maken met allerlei initiatieven die al in of rondom Nijmegen bestaan.

Wij zijn er namelijk trots op dat er al zoveel gebeurt in en bij Nijmegen, en hebben dat in een website samengevat: www.samengezondetennijmegen.nl.  Neus er eens rond en laat je verrassen. (Heb je zelf geen computer dan kun je misschien bij een  ander kijken). Er zijn nogal wat mogelijkheden om via de ‘ korte keten’ te eten, d.w.z. van leveranciers uit je buurt. Sommigen staan op de boerenmarkt op zaterdag, maar je kunt ook eens een groentetas uitproberen van biologische tuinders uit de omgeving. Je kunt hun stevige papieren tas ophalen of naar je voordeur laten brengen. Daar zitten de groentes en soms ook fruit los in; zo kun je bijdragen aan de vermindering van het plastic probleem.

Er zijn ook een paar zogenaamde ‘zelfoogst-tuinen’: je betaalt een bedrag per seizoen en kunt elke week je groentes zelf komen oogsten. Er is er een op landgoed Grootstal en een op het voormalige kinderdorp Neerbosch. In mei zijn er excursies naar deze ‘ zelfoogst-tuinen’. In juni zijn er excursies naar voedselbossen, en in juli en augustus kun je aan een graanwandeling meedoen en de kinderen mogen in september de molenaar meehelpen. Elke maand wat anders…….. maar aan de meeste activiteiten kun je ook in willekeurige volgorde meedoen.

Het is allemaal te vinden op de website. Daar krijg je ook tips voor zelf planten en oogsten.  Een nóg kortere keten is: zelf plukken uit de natuur! Ga dan mee met wildpluk-wandelingen.

Betekent af en toe vegetarisch eten voor jou een grote omschakeling? Neem hier de tijd voor en ga stapje voor stapje deze richting in. Begin met een dag geen vlees, maar iets anders. Doe inspiratie op bij de buurttafels in Het Hert (Willemskwartier, dinsdag) of  De Klokketoren (bij het goffertpark op donderdag). Op de website staat een agenda met o.a.  kook workshops en buurttafels in verschillende wijken.

Als je zo uit je eigen omgeving de groenten van het seizoen eet (en vlees mindert en minder verpakkingen gebruikt) draag je op een ‘lekkere’ manier bij aan een beter klimaat.
Wij zijn hebben met veel genoegen alles op een rijtje gezet maar horen ook graag jouw tips. Die kun je op de site zetten of mailen naar info@samengezondetennijmegen.nl

Heb je iets met voeding of wil je er meer over weten? Doe mee en win!
Ga naar onze website www.samengezondetennijmegen.nl en doe mee met de ‘uitdaging’ (‘challenge’) ! Schrijf een regeltje over je ervaringen en je krijgt punten waarmee je kans maakt op een bijzondere workshop bij Kiemkracht 64 (Malden) in oktober..

Naast de bovengenoemde ‘challenge’ om kennis te maken met voedsel-alternatieven staat er nog een tweede op de site: ‘daag elkaar uit’ om met meer mensen samen (af en toe) een duurzame maaltijd te maken of te gebruiken. Ga hiervoor naar facebook ‘nijmegen eet duurzaam’. Ontdek – en laat vooral ook anderen ontdekken! – dat het echt niet zo ingewikkeld is om je maaltijd een stap duurzamer te maken, thuis of in de stad. Op de facebook pagina staat een kaart met restaurants waar je goed vegetarisch kunt eten. Of ga eens mee met uit eten met Vegetarische Donderdag Nijmegen.

Als je je via de website aanmeldt voor de nieuwsbrief blijf je van allebei de ‘voedsel-kansen’ op de hoogte! Laten we proberen dit jaar een ‘voedsel-community’ te vormen en Nijmegen en omgeving  een stapje verder te helpen richting de ‘voedsel-transitie’ (verandering) die nodig is.
Contact e-mail: info@samengezondetennijmegen.nl

Meer info: www.samengezondetennijmegen.nlTuinen Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen