Ronald Migo – voorzitter Museum het Valkhof

MHV-2010-03-Ronald-Migo Ronald Migo

Nijmegen, 23 maart 2010

Ronald Migo wordt nieuwe voorzitter
Raad van Toezicht Museum het Valkhof

Ronald Migo is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum het Valkhof in Nijmegen. Hij volgt daarmee mr. Ed d´hondt op die vanaf april 2002 deze functie vervulde. Migo ziet zijn functie als voorzitter van de Raad van Toezicht vooral als klankbord en aanjager: “Uiteraard is de directie verantwoordelijk voor het te voeren beleid van het museum. De Raad van Toezicht ziet toe of alles rechtmatig en doelmatig verloopt maar zal juist in deze tijd ook een extra stimulans kunnen zijn voor het management om concepten voor de toekomst te ontwikkelen”.

Migo, geboren en getogen Nijmegenaar, is op dit moment algemeen directeur van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Hij was jarenlang wethouder voor het CDA in Nijmegen. In de jaren dat gekozen werd voor het huidige museum zat hij in het College dat voor die keuze verantwoordelijk was. Daarvoor is hij als onderwijzer, leraar en directeur in het Nijmeegse onderwijs actief geweest.

Economische kans voor Nijmegen
Migo: “Museum Het Valkhof heeft in de afgelopen jaren natuurlijk een geweldige naamsbekendheid ontwikkeld. Door prachtige exposities zoals ‘De gebroeders van Limburg’, ‘Herculaneum’, en ‘Luxe en decadentie’ hebben duizenden bezoekers het museum weten te vinden.” Als directeur van de Kamer van Koophandel ziet Migo geweldige kansen om de aanwezigheid van Museum Het Valkhof in economische zin verder uit te bouwen. Migo: “De gemeente Nijmegen heeft laten onderzoeken wat de impact is geweest van de diverse succesvolle exposities. Mensen gaan natuurlijk niet alleen naar het museum, maar bezoeken de binnenstad, de horeca en blijven maar wat graag een nachtje slapen. Daarom is het ook goed dat we in de komende jaren meer hotels gaan zien in de stad en in de regio. Dit alles levert de stad natuurlijk veel extra omzetten op.”

Nijmeegs museum met internationale allure
Migo vindt het belangrijk dat de samenwerking met de overheid (provincie/gemeente/Euregio) de komende jaren verder wordt verstevigd. “Maar dat geldt ook voor de samenwerking met het bedrijfsleven in de stad en in de regio. En natuurlijk ook meer aandacht voor de Nijmeegse kunstenaars. Het is weliswaar een geweldig museum met internationale allure maar we zijn geworteld in het Nijmeegse. Daar is de oorsprong en van daaruit bouw je verder!”

Verdiensten scheidend voorzitter mr. Ed d’Hondt
Mr. Ed d’Hondt trad aan als voorzitter van het Bestuur van Museum Het Valkhof per 1 april 2002. Precies acht jaar heeft hij deze functie vervuld. Tot juli 2007 als voorzitter van het Bestuur en vanaf dat moment als voorzitter van de Raad van Toezicht. Vanaf zijn aantreden heeft hij zich ingezet voor de omvorming van het bestuursmodel naar het raad van toezichtmodel, volgens de richtlijnen van de Code of Cultural Governance.
Daarnaast vond onder zijn voorzitterschap de inrichting van de benedenverdieping van het museum zijn beslag met depot- en expositieruimtes. In 2004 werd de grote projectruimte moderne kunst in gebruik genomen en in 2009-2010 is gewerkt aan de realisatie van de Vrede van Nijmegenzaal, die op 29 april a.s. feestelijk wordt geopend.

Mr. d’Hondt kwam, in overleg met beide subsidiegevers (de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland), tot een oplossing voor het structurele financiële tekort van € 500.000.-. per jaar waar het museum sinds de oprichting mee kampte en hij bracht, in overleg met rijk en provincie, de juridische kwestie met de erven Kam tot een oplossing. Tijdens zijn voorzitterschap vonden zeer succesvolle tentoonstellingen plaats, onder andere ‘De gebroeders Van Limburg’ (2005), ‘Herculaneum’ (2006-2007), ‘Luxe en decadentie’ (2008), ‘Jan Jansen & Swip Stolk’ (2009) en ‘De wereld van Katherina’ (2009).
   
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59,
Nijmegen
www.museumhetvalkhof.nl  
Open: di t/m vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur. Vrijdag 30 april gesloten.
  
Museum-Het-Valkhof-150-100

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen