Romeinse leger in Orientalis, 26 juli t/m 2 aug

Laat-Romeins Festival - foto Museumpark Orientalis

Romeins legionair in de tijd van koning Arthur

Laat-Romeins festival
dinsdag 28 juli t/m zondag 2 augustus 2015

In de vijfde eeuw viel het Romeinse Rijk in West-Europa. Maar de aanwezige Romeinse legioenen, verdwenen niet uit de geschiedenis. Hun nazaten werden de eerste ridders. Dit is de tijd waarin de oudste legenden van koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel ontstaan zijn. De historische Arthur was een laat Romeinse legeraanvoerder uit wat nu Wales is. Rond het jaar 500 verpletterde hij met zijn mannen een groot Angelsaksisch leger in de slag bij Berg Badon.

De transformatie van laat-romeinse legionair naar vroegmiddeleeuwse ridder wordt deze week groots herdacht in Orientalis. Re-enactors uit Nederland, Duitsland en Engeland laten zien hoe dit Romeinse leger eruitzag op de grens tussen laat Romeinse Rijk en vroege middeleeuwen.

In dit Laat-Romeinse leger was er geen betrouwbare bevoorrading meer vanuit de centrale regering. Soldaten droegen meestal eigen kleding in plaats van uniformen. En vaak oefenden ze naast hun bestaan als legionair een ander beroep uit (zoals bijv. smid en arts), omdat de soldij vaak laat of helemaal niet betaald werd.

Het leger traint voor een veldslag en geeft demonstraties speerwerpen, plumbata werpen en boogschieten. In het weekend, zaterdag 1 en zondag 2 augustus, vindt om 13.00 en 16.00 uur een militaire show met uitleg plaats.

Openingstijden Laat Romeins Festival 2015:
Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur • Zondag 11.00-17.00 uur

Museumpark Orientalis •
www.museumparkorientalis.nl
Profetenlaan 2 • Heilig Landstichting • 024-382 3110 • Kassa: 06-1342 9282

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen