Romeinenweek in Museum Het Valkhof

Kinderen ontvangen gratis het spel 'Wie was het?'

Romeins design in Museum Het Valkhof
Romeinenweek gaat van start

Van 29 april tot en met 7 mei 2017 is het weer Romeinenweek, met dit jaar als thema ‘100% Romeins?’. Tijdens deze week staat de rijke Romeinse geschiedenis van ons land centraal en vinden tal van activiteiten plaats door heel Nederland, waaronder ook in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Een leuke uittip dus voor de meivakantie, waarbij het museum op 29 en 30 april nog gratis toegankelijk is ook!

Romeinse designsstoel
In de collectie van Museum Het Valkhof bevindt zich een Romeins beeldje van een moedergodin die op een vlechtwerkstoel zit. In de Romeinenweek kun je zelf plaatsnemen in zo’n Romeinse stoel. Maar hoe Romeins is dit type stoel eigenlijk? Duizenden jaren vóór die tijd werden ze namelijk al gemaakt, en anno 2017 zijn ze nog steeds populair. Soms lijken onze moderne stoelen heel veel op hun Romeinse voorgangers. Kom kijken naar verschillende rieten stoel en doe mee met de fotowedstrijd!

Gratis spel ‘Wie was het?’
Iedereen kent het beroemde spel ‘Wie is het?’. Voor de Romeinenweek van 2017 heeft RomeinenNU een variant op dit spel ontwikkeld met 15 figuren uit de Romeinse tijd in Nederland. De stripfiguren zijn allemaal gebaseerd op bronnen over van mensen die op enig moment in de 400 jaar dat Romeins Nederland bestond, in onze omgeving geleefd hebben. Bijvoorbeeld een piraat, een Romeinse dame, een koning, een Germaanse priesteres, een generaal van het Romeinse leger en een slaaf. Het spel is tijdens de Romeinenweek gratis verkrijgbaar in het museum (zolang de voorraad strekt).

‘100% Romeins?’
Thema van de Romeinenweek is dit jaar ‘100% Romeins?’. Want dé Romein bestaat niet. Meer dan vier eeuwen leefden in Romeins Nederland verschillende culturen samen in relatieve vrede. Rondom de grens van het Romeinse Rijk – de Limes – ontstond de eerste multiculturele samenleving van Noordwest-Europa. Die grens liep dwars door het huidige Nederland. Het was echter geen harde grens, maar een brede (handels)zone met interactie over en weer. Dat blijkt onder andere uit Romeinse voorwerpen die teruggevonden zijn tot in Friesland.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, 024 – 360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur en op maandagen tijdens de korte vakanties. Entree per 1 mei 2017: 18 jaar en ouder € 11,00 | 6 t/m 17 jaar € 5,50 | t/m 5 jaar gratis | Gezinsticket (2 volw. + max. 3 kind) € 25,00 | Museumkaart gratis.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen