Beleef de 18de eeuw in de Pronkkamer – Valkhof

Museum-Het-Valkhof-2013-koningin-Marie-Antoinette-van-Frankrijk Museum-Het-Valkhof-2013-Uit-de-plooi

Nijmegen, 14 februari 2013

Beleef de 18de eeuw in de Pronkkamer

Zaterdag 16 februari opent in Museum Het Valkhof in Nijmegen de Pronkkamer: een speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte waar de bezoeker zelf aan de slag kan met typisch 18de-eeuwse activiteiten. De Pronkkamer is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging’.

Zelf aan de slag
In de Pronkkamer kan de bezoeker zich na het bekijken van de tentoonstelling ‘Uit de plooi’ verder onderdompelen in 18de-eeuwse sferen. Jong en oud kunnen hier zelf aan de slag met typisch 18de-eeuwe bezigheden. Maak een kunstig knipwerkje, fotografeer elkaar in een kostuum uit die tijd, schrijf een wensbrief, test een elektriseermachine, bouw een kijkkastvoorstelling en speel ganzenbord uit die tijd. In de Pronkkamer is vanaf april ook een replica te zien van een jurk, gemaakt door studenten van de Amsterdamse Meesteropleiding Coupeur, uit een schilderij van Willem Joseph Laquy. De Pronkkamer is prachtig vormgegeven en is ook decor voor diverse lezingen, workshops en voorstellingen.

Openingsweekend vol 18de-eeuwse mode en dans
Tijdens het eerste weekend waarin de Pronkkamer geopend is, wordt op zondag groots uitgepakt met een programma boordevol 18de-eeuwse mode en dans. Tijdens een kostuumshow worden bezoekers meegenomen naar het leven in de 18de eeuw. Diverse personages komen tot leven, waaronder keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, prinses Wilhelmina van Pruisen , Tsarina Catharina de Grote en koningin Marie Antoinette van Frankrijk. Hoe zagen hun indrukwekkende jurken eruit? En hoe ging er bij een audiëntie aan toe? Wat hield de tafeletiquette in de 18de eeuw in en hoe ging men om met persoonlijke hygiëne? De kostuumshow wordt gepresenteerd door Else Gerritsen, verbonden aan het Drents Museum. Ook zijn er korte rondleidingen over mode door de tentoonstelling ‘Uit de plooi’. Bezoekers kunnen tenslotte ook dansdemonstraties bekijken en meedoen aan een workshop 18de-eeuwse dans, verzorgd door Les Précieuses Ridicules.

Uit de plooi
Museum Het Valkhof gaat t/m 26 mei 2013 terug naar de 18de eeuw, ook wel ‘de vergeten eeuw’ genoemd. Maar de invloed van deze verrassende eeuw is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee vonden hier hun oorsprong. Aan de hand van onder andere schilderijen, mode, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt de bezoeker meegenomen naar het leven in de 18de eeuw van met name de Gelderse elite. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s met ieder een eigen sfeer en vormgeving.

Algemene informatie
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-zo: 11-17 uur
Open op de volgende maandagen en feestdagen: 18 februari, 25 februari, 29 april, Goede Vrijdag, beide Paasdagen, Hemelvaart, beide Pinksterdagen. Gesloten op Koninginnedag.

Kosten entree: 19 jaar en ouder € 8,00; 6 t/m 18 jaar € 4,00; Museumkaart gratis.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen