POP ART in Europa – Museum Het Valkhof


Martial Raysse – Portrait de Mme Raysse, 1963
Collectie S.M.A.K., Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent

Grote tentoonstelling Pop Art in Europa – Museum Het Valkhof

1000 m2, 100 kunstwerken, 50 kunstenaars
8 september t/m 6 januari 2013

Vanaf 8 september gaat Museum Het Valkhof in Nijmegen terug naar de jaren ’60. Terug naar de hoogtijdagen van de Pop Art. De Europese Pop Art welteverstaan. Uit heel Europa komen in Nijmegen meer dan 100 werken bij elkaar die een compleet beeld geven van de Pop Art stroming in Europa. Voor een periode van slechts 4 maanden is de in Nederland en Europa unieke tentoonstelling ‘Pop Art in Europa’ te bewonderen in Museum Het Valkhof.
 
Pop Art is een toegankelijke kunstvorm omdat die zeer herkenbaar en begrijpelijk is. Pop Art weerspiegelt de tijdgeest van de jaren zestig: bevlogen, meeslepend, kleurrijk, ludiek en kritisch. De populaire massacultuur met zijn aansprekende reclames en verleidelijke beelden van luxe en welvaart staat centraal. De alledaagse realiteit blijkt een vruchtbare inspiratiebron te zijn

Inmiddels hebben de hemelbestormende jaren zestig een legendarische status gekregen. De tijd is rijp om een breed publiek kennis te laten maken met de kunst van David Hockney, Richard Hamilton, Peter Blake, Gerhard Richter, Martial Raysse, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle en vele anderen.  Zij  waren de pioniers van de Europese Pop Art!

Voor het eerst in Nederland
De tentoonstelling ‘Pop Art in Europa’ is in zijn opzet en uitvoering uniek in Nederland. Niet eerder zijn er zoveel Pop Art werken uit West-Europa  samen gekomen op één plek. Daarnaast zijn er werken te zien die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Uit diverse internationale musea, waaronder  het Centre Pompidou in Parijs, het Gulbenkian Museum in Lissabon, Museum Thyssen Bornemisza in Madrid en het museum Lodz  in Polen komen bruiklenen. Ook uit particulier bezit  en kunsthandels in Europa heeft het museum prominente werken mogen ontvangen.

Acht thema’s 
De tentoonstelling is ingedeeld in acht thema’s: ‘genot, welvaart en vrije tijd’, ‘space age – de ruimtevaart’, ‘politiek’, ‘iconen’, ‘iconen – diva’s’, ‘assembleren – etaleren’, ‘spiegel van het leven’ en tenslotte ‘anonieme realiteit’.  De thema’s zijn kenmerkend voor de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de jaren ’60.  Naast de aansprekende kunstwerken zal ook naar andere disciplines gekeken worden, zoals film, muziek en design omdat juist in de Pop Art de beeldende kunst en andere cultuuruitingen elkaar meer dan eens hebben beïnvloed. Hiermee wordt een veelzijdig beeld gecreëerd van de kunst van de Pop Art in Europa, die de bevlogen jaren zestig een eigen gezicht gaf.

Vormgeving
Vanwege het grote aantal kunstwerken worden ook de zalen van de vaste collectie moderne kunst ingezet voor de tentoonstelling. Hierdoor zijn  er 8 zalen met een totale oppervlakte van ongeveer 1000 m2 beschikbaar. De tentoonstelling wordt ruimtelijk vormgegeven door Swip Stolk, ontwerper en ervaringsdeskundige op het gebied van Pop Art en de jaren zestig. Ook ontwierp hij de rijk geïllustreerde publicatie die verschijnt in het kader van de tentoonstelling. Deze publicatie wordt uitgegeven door WBooks. Tevens is er een audiotour voor toelichting bij de kunstwerken die ook informatie biedt bij historische achtergronden in de tentoonstelling en verbindingen legt met het heden. In de expositie is een documentaire film te zien over Pop Art in Europa, vervaardigd door filmmaakster Els Dinnissen.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05, I: www.museumhetvalkhof.nl

Open: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur en op maandagen tijden de korte vakanties.
Kosten entree: 19 jaar en ouder € 12,00; 6 t/m 18 jaar € 4,00; Museumkaart € 4,00.
De tijdens Pop Art verhoogde entree  is inclusief gratis audio tour.

Fotoimpressie Pop Art in Europa

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen