Poging verkrachting Hertogstraat – update

Reacties op getuigenoproep

Nijmegen, 09-02-2012 • Naar aanleiding van de aandacht die Opsporing Verzocht dinsdag 7 februari besteedde aan een poging verkrachting in de Hertogstraat in Nijmegen en het opsporingsbericht op Omroep Gelderland, zijn er acht tips binnengekomen.

Dinsdagavond werd een reconstructie getoond in Opsporing verzocht van een poging verkrachting die in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 januari rond zes uur ’s ochtends heeft plaatsgevonden in Nijmegen. Daar liep een 20-jarige vrouw van het Koningsplein naar de woning van haar vriend in de Hertogstraat in Nijmegen. Bij de voordeur kreeg de vrouw een klap op haar rug en achterhoofd waardoor ze viel en de man probeerde haar te verkrachten. Zij zag kans om te schreeuwen waarop haar vriend haar te hulp schoot en de man ervandoor ging.

Vergelijkbaar
Van de poging verkrachting werd een getuigenoproep gemaakt en dat bericht is gelezen door een andere vrouw. Zij had diezelfde nacht iets vergelijkbaars meegemaakt en meldde dit de politie. Zij liep tussen vijf en half zes van het Koningsplein in Nijmegen naar de Graafseweg. Omdat een man en vrouw haar tegemoet kwamen lopen, kon zij snel haar woning binnengaan want zij merkte dat ze werd gevolgd. Toen zij binnen was, werd er aan de deur gebeld. Zij zag even later de man, zoals beschreven in het signalement, weglopen richting het centrum van Nijmegen.

Tips
In Opsporing Verzocht werd gevraagd naar meer informatie over de verdachte man, of meer vrouwen waren lastig gevallen of achtervolgd en of de man en vrouw die over de Graafseweg liepen, zich wilden melden. Op alle drie de vragen is informatie binnengekomen bij de politie. Er is een naam genoemd. Enkele vrouwen die lastig zijn gevallen, hebben zich gemeld. En het stel dat over de Graafseweg liep, heeft contact opgenomen met de politie. De politie onderzoekt de tips die zijn binnengekomen nog nader.
 

Extra aandacht poging verkrachting

Nijmegen, 07-02-2012 • Begin januari probeerde een man een 20-jarige vrouw bij de woning van haar vriend te verkrachten. Een paar dagen later kwam een melding binnen over een vergelijkbaar incident. In Opsporing Verzocht en bij Omroep Gelderland wordt er in de uitzending van 7 februari meer aandacht aan besteed.

De politie startte direct na de poging verkrachting op 7 januari een onderzoek en plaatste een getuigenoproep. Die getuigenoproep werd in regionale media geplaatst en daarop reageerde een andere vrouw. Deze vrouw vertelde wat haar was overkomen diezelfde nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 januari met een vergelijkbare beschrijving. De politie vermoedt dat meer vrouwen die nacht lastig zijn gevallen door deze man. Dat vermoeden gaf aanleiding om de poging verkrachting te reconstrueren en meer aandacht te vragen voor dit onderzoek.
 
Uitzending
Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond uitgezonden tussen 21.20 en 22.10 uur op Nederland 1. De herhaling wordt op woensdag uitgezonden, om 12.08 uur op Nederland 1. Omroep Gelderland toont beelden in een opsporingsbericht dat na de nieuwsuitzending elk heel uur te zien is vanaf 18.00 uur.
 

Getuigenoproep poging verkrachting

Nijmegen, 09-01-2012 • In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 6 uur in de ochtend, werd een poging verkrachting gemeld bij de politie. Een 20-jarige vrouw was op weg naar het huis van haar vriend toen zij bij de voordeur een klap op haar achterhoofd en rug kreeg.

De vrouw uit Nijmegen was uit geweest en liep rond 06.00 uur die zaterdagochtend vanaf het centrum terug naar het huis van haar vriend, een woning aan de Hertogstraat. Op het moment dat zij de voordeur opende, voelde zij een klap op haar achterhoofd en rug. Zij viel op de grond en voelde dat iemand op haar ging liggen. Het bleek een man te zijn die haar probeerde te verkrachten en hij wilde voorkomen dat ze geluid kon maken. De vrouw zag toch kans om op enig moment hulp te roepen. De vriend van de vrouw hoorde haar geschreeuw en snelde haar te hulp. De man die haar probeerde te verkrachten, ging er vandoor.

Route
De 20-jarige vrouw liep die ochtend rond 06.00 uur vanaf het Koningsplein naar de Mariënburg waar zij onder Lux, in het midden van het plein, een trappetje afliep dat uitkomt op de Mariënburgstraat. Daar sloeg zij linksaf om schuin over te steken naar een steegje dat De Spaarpot heet. Dat steegje komt uit op de Hertogstraat. Daar sloeg zij weer linksaf richting de woning aan de Hertogstraat. Al die tijd heeft de vrouw niemand anders opgemerkt op straat.

Signalement
Naast het signalement is er ook een compositietekening opgesteld. Het gaat om een:

  • blanke man

  • rond de 25-30 jaar

  • ongeveer 1.80 m lang

  • normaal postuur

  • kortgeknipt bruin haar

  • zwart jack met capuchon

  • donker blauwe spijkerbroek

Getuigen
Heeft iemand gezien dat de 20-jarige vrouw die ochtend tussen 05.30 en 06.00 uur is gevolgd op de route die zij heeft gelopen? Hebt u misschien gezien hoe een man de vrouw bij de voordeur van de woning aan de Hertogstraat belaagde? Herkent u de man van de compositietekening in combinatie met het signalement? Of hebt u op een andere wijze informatie die de politie kan helpen bij het oplossen van deze poging verkrachting? Neemt u dan contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of als u anoniem wilt bellen via het nummer 0800-7000.

Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen