Phion opent seizoen met Beethovens Eerste

Dirigent Otto Tausk – foto Ronald Knapp

Phion opent seizoen met Beethovens Eerste

De Vereeniging, Nijmegen – 12 september 2020

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel opent van 11 t/m 13 september zijn nieuwe muzikale seizoen. Dirigent Otto Tausk leidt het orkest in een inspirerend symfonisch concert met pianist Ralph van Raat. Op het programma: Franssens gereviseerde Pianoconcert en Beethovens Eerste Symfonie. Met meditatieve melodieën gespeeld door Nederlands bekendste pianist van moderne muziek en vertrouwd klassiek werk van de grootmeester, belooft het een memorabele concertreeks te worden.

Een nieuw muzikaal seizoen
Phion (voorheen Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten) kijkt ernaar uit seizoen 20-21 weer te spelen voor publiek. De eerste repetities zijn begonnen en het tweede weekend van september trapt het orkest onder leiding van Otto Tausk het nieuwe seizoen af in Musis Arnhem, De Vereeniging in Nijmegen en Muziekcentrum Enschede. Een concertbezoek aan Phion gaat uiteraard volgens protocollen die zijn opgesteld vanuit de richtlijnen van het RIVM in verband met het coronavirus.

Meditatieve melodieën en vertrouwd klassiek
Het Pianoconcert van componist Joep Franssens beleefde in 2015 zijn wereldpremière en net als toen, zal Ralph van Raat dit keer het schitterende meditatieve stuk spelen. Franssens verbindt logica en intuïtie, hoofd en hart: ‘Mijn muziek drukt een intens gevoel uit, een gewijd moment waaraan ieder een eigen individuele betekenis kan ontlenen.’ Daarnaast op het programma: Symfonie nr. 1 van Beethoven. Hoewel deze symfonie in onze oren vertrouwd klassiek klinkt, was het voor tijdgenoten juist een verrassend modern werk. Ongehoord was de dissonante opening, gedurfd het razendsnelle menuet en komisch het aarzelende begin van de finale. Maar het succes was er niet minder om en dat is altijd zo gebleven.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten www.phion.nl

Programma
Franssens Pianoconcert (herziene versie)
Beethoven Symfonie nr. 1

Concertgegevens
Otto Tausk dirigent
Ralph van Raat piano

Arnhem – Musis 11.09.2020 – 20:00 uur
Nijmegen – De Vereeniging 12.09.2020 – 20:15 uur
Enschede – Muziekcentrum 13.09.2020 – 13:30 uur

Meer concerten regio Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen