60 aanhoudingen overvallen en berovingen

Politieregio Gelderland-Zuid, 28-04-2010 • De Politie Gelderland-Zuid heeft de afgelopen maanden 60 verdachten aangehouden voor overvallen en berovingen in de regio. Vanaf november vorig jaar was er sprake van een forse toename van het aantal overvallen in de regio. Het korps heeft veel energie gestoken in het tegengaan van de overvallen en richtte ondermeer een speciaal overvallenteam op. Vanaf maart is er sprake van een daling van het aantal overvallen. Daarmee is de golf aan overvallen doorbroken.

Het aantal overvallen in de regio Gelderland-Zuid is sinds maart scherp gedaald. Sinds november vorig jaar was er sprake van een forse toename van het aantal overvallen. In november en december 2009 en januari en februari 2010 vonden respectievelijk 13, 15, 12 en 23 overvallen plaats. In maart 7 en april vooralsnog 6, waarvan de meeste overvallen plaatsvonden aan het begin van de maand. De meeste overvallen, 48, vonden plaats in Nijmegen, 19 in district De Waarden en 9 in district Tweestromenland.

 

Tweesporenbeleid

De overvallen vonden de afgelopen maanden verspreid plaats over de regio en met name op tankstations, snackbars, supermarkten en winkels. Begin november besloot de politie absolute prioriteit aan de overvallen te geven en volgde daarbij een tweesporenbeleid: opsporing en tegenhouden. Zo werd ondermeer een speciaal overvallenteam geformeerd, hield de politie een flyercampagne, werd een politiehelikopter ingezet en werd het aantal deelnemers voor SMS-Alert aanzienlijk uitgebreid. Naast de aanhoudingen door het overvallenteam werden ook veel verdachten op heterdaad aangehouden voor overvallen en berovingen. De meeste aanhoudingen vonden plaats in Nijmegen.

 

Prioriteit

De politie denkt met het groot aantal aanhoudingen de hausse aan overvallen gestopt te hebben. Politiecommissaris Walter van Kleef daarover: “Het oplossen van overvallen heeft een hoge prioriteit binnen ons korps. De intensieve aanpak van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) lijkt zijn vruchten af te werpen. Het gaat veelal om verdachten tussen de 15 en 25 jaar. Gelegenheidsdaders die vaak zelfs voor het eerst een overval plegen. Het is opvallend hoeveel van deze verdachten onderschatten wat het effect van hun handelen is. Ze denken er helemaal niet over na dat ze gepakt kunnen worden en al helemaal niet dat er zware straffen gelden voor het plegen van een overval. Ik ben blij met dit resultaat. Ondertussen zitten we niet stil, we zijn nog volop bezig met verschillende onderzoeken.”

Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen