Over de grens – Uitnodiging Gelders Debat 15 nov

Over de grens

Uitnodiging Gelders Debat

Tegen welke grenzen lopen bewoners in de Gelderse grensregio aan? Welke kansen liggen er in de samenwerking tussen de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Borken, Kleve en Wesel? Bijna 2,5 miljoen mensen wonen in de grensstreek Gelderland Noordrijn-Westfalen. Hiervan woont de helft in de provincie Gelderland. Inwoners en ondernemers in de grensstreek weten dat samenwerken over de landsgrenzen heen tot prettiger wonen, werken én leven leidt. Provinciale Staten van Gelderland horen graag wat uw ervaringen zijn. Kom op 15 november 2017 naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en praat mee over wonen, werken en studeren in de grensregio.

Uitspraken van bewoners in de grensstreek
Daniel, Duitse student aan de Radboud Universiteit forenst tussen zijn woonplaats aan de Duitse grens en Nijmegen. ‘De trein is op 200 meter afstand van mijn huis, maar helaas heb ik geen OV-studentenkaart, zoals de Nederlandse studenten. Ik reis daarom met de auto want dat is goedkoper.’

Alex was verrast dat hij in Duitsland werd uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om met de bank in de buurt kennis te maken. ‘In Nederland regelen we bijna alles digitaal en is de bank onpersoonlijk geworden, alleen gericht op winst. Het is een eye-opener dat je nu in Duitsland weer de meerwaarde ontdekt van écht aandacht en tijd hebben voor elkaar. Dat zijn we in Nederland bijna helemaal kwijtgeraakt.’

Vera, MBO-scholiere, heeft haar opleiding afgerond. ‘Met mijn opleiding zou ik zo aan de slag kunnen over de grens, maar mijn diploma is daar niet geldig.’

Samenwerking in de grensstreek
Op een aantal gebieden verloopt de samenwerking in de grensstreek prima. Zo zijn er succesvolle culturele grensoverschrijdende initiatieven. Ook weten overheden aan weerszijden van de grens elkaar te vinden als het om (water)veiligheid gaat. En er is ruimte voor verbetering. Daarom hebben bestuurders van diverse overheden begin dit jaar samen een actielijst opgesteld met oplossingen voor belemmeringen waar inwoners, ondernemers en studenten in de grensregio tegenaan lopen. Tot resultaten komen kost tijd.

Het debat gaat in op de volgende thema’s:
Succesvolle grensoverschrijdende samenwerkingen

Lokale voorbeelden van brandweer en ambulancezorg in de gemeenten Berkelland en Winterswijk. Wat kunnen we daarvan leren?

Informatievoorziening aan ondernemers en bedrijven
Verbeteren van de informatievoorziening en dienstverlening aan bedrijven die over de grens willen ondernemen. Regels en juridische belemmeringen verminderen.

Diploma-erkenning en gelijke studentenrechten
Het erkennen van diploma’s vereenvoudigen en belemmeringen voor het volgen van een stage of leerplek zoveel mogelijk verminderen.

Mobiliteit
Regionale bereikbaarheid verbeteren en een aantrekkelijke grensregio zijn.

Programma
17.00 uur                            Inloop met soep en broodjes

18.00 uur                            In debat met Provinciale Staten:

gespreksleiders Angelique Krüger en Bob Roelofs

20.00 – 21.00 uur              Napraten met drankje
Uw avondvoorzitter is Peter Kerris, Statenlid. Alvast meepraten kan op Forum Gelderland of via twitter, gebruik dan #psgld of #geldersdebat.

Aanmelden
Aanmelden voor deze avond kan alléén via de Provincie Gelderland via het aanmeldformulier. Gebruikers van een I-Pad, I-Phone of Apple Computer behoren de privacy instellingen in Safari (tijdelijk) aan te aanpassen zodat het formulier werkt. Ga hiervoor naar: Instellingen, safari, onder de kop privacy en beveiliging: blokkeer cookies en dan een keuze maken voor het niveau waarop het formulier wel werkt.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum en tijd: 15 november 2017, 17.00-21.00 uur.

Aanmelden:http://applicaties.gelderland.nl/EFormulieren/formulier.asp?scenarioid=GeldersDebat2017

Meer informatie: Suheyla Tunc, (026) 359 90 21, stunc@gelderland.nl, of het Provincieloket via (026) 359 99 99, provincieloket@gelderland.nl.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen