Open Dag Dierenambulance Nijmegen

Open dag Dierenambulance

15 april 2018 Open Dag Dierenambulance Nijmegen e.o.

De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo’n 100 vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor hulp aan dieren. Er wordt zo’n 50.000 keer per jaar gebeld voor hulp aan dieren en er worden rond de 5.000 dieren per jaar geholpen. De DAN beschikt over drie ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen, een rubberboot en een paardentrailer. Daarnaast heeft de DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren.

Op zondag 15 april organiseert Dierenambulance Nijmegen e.o. een Open Dag. U krijgt die dag een kijkje achter de schermen: er zijn rondleidingen, u kunt de binnen- en buitendierenopvang en de meldkamer bekijken en u kunt de ambulances bezichtigen. U krijgt informatie over het werk van de DAN en de (lopende) projecten. Patholoog anatoom Frank van de Goot geeft een lezing over forensisch dieronderzoek. Er is een feestelijke opening van de nieuwe konijnenopvang door de oudste vrijwilliger (90 jaar) samen met dierenarts Rutger Reurings. Bovendien zijn er verschillende leuke activiteiten voor kinderen en uiteraard staan de koffie en thee klaar.

U bent op zondag 15 april van harte welkom tussen 11 en 16 uur op Thijmstraat 121 in Nijmegen.

Korte “levensloop” van de DAN
De DAN is als particulier initiatief begonnen, opgericht door 3 personen die vonden dat er te veel dieren tussen “ het dak en de stoeprand” belanden. Het eerste jaar werd er met een kleine combiwagen vanuit “ de huiskamer” gereden. Al snel bleek dat er echt veel meer werk was dan men met deze kleine wagen aankon. Er kwam een heuse ambulance bij. Ook de ruimte werd natuurlijk onhoudbaar. In de Thijmstraat had een van de oprichters nog een kelderruimte over. Daar werd een balie neergezet, er kwamen enkele hokken en een vriezer voor overleden dieren. Ook hier groeiden we na 4 jaar uit en konden verderop in dezelfde straat een bedrijfsruimte huren met meer ruimte. Toen de huur opgezegd werd, konden we gelukkig het gehele terrein kopen en begon de wederopbouw. Het was namelijk een echt sloopterrein met krakkemikkige loodsen en veel rotzooi. Met vereende krachten is dit allemaal door vrijwilligers opgebouwd.

De laatste 33 jaar zijn enkele loodsen omgetoverd tot een huisdierenopvang, vogelasiel, kleine zoogdierenopvang en quarantaineruimte. Ook het buitenterrein heeft grote volières gekregen met een grote vluchtren, een konijnenopvang, schildpaddenopvang en egelhuis. Tevens is er een educatieruimte waar wij voor basisscholen educatielessen geven. Heel veel gebeurt dus. We zijn ook erg trots dat alle vrijwilligers met veel passie en tomeloze inzet dit voor elkaar gekregen hebben.

Maar niet alleen dit is er gerealiseerd. De DAN is nu ook een volwaardige partner voor gemeenten, politie, brandweer, Rijkswaterstaat en veiligheidsbureau met goede contracten en overeenkomsten.

Iedereen die in de hulpverlening en zorg werkt weet, dat het werk nooit “ af “ komt, dat er altijd een hoge werkdruk is en dat er altijd weer een nieuwe hulpvraag komt. De DAN heeft 95 fijne, goede gemotiveerde vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan. Ze werken met hart en ziel, vaak naast hun reguliere baan of studie, voor het dier en mens en dier in nood.

Bestaansrecht heeft de DAN in Nijmegen en omgeving, zeker gezien het aantal ritten dat we rijden. We ontvangen fijne reacties en dankbaarheid van de mensen aan wie we hulp bieden. Veel (gedumpte) dieren krijgen weer een nieuw tehuis. Maar naast het ambulancewerk betreft een groot deel van onze hulpverlening ook het opvangen en verzorgen van inheemse dieren. Dit mag alleen als je beschikt over vergunningen/ontheffingen, aangevraagd via de provincie; de DAN heeft deze vergunningen. Dat dit veel deskundigheid, tijd en natuurlijk geld kost zal iedereen duidelijk zijn. Maar als deze dieren, vaak na een lange revalidatie, de vrijheid weer in mogen, is dat vaak voor de vrijwilliger de kroon op het werk.

Dieren Nijmegen – Dierenambulance

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen