Meer bezoekers ODDSTREAM festival 2014

poster-2014-promobeeld klein

Nijmegen, 25 augustus 2014

Meer bezoekers op Oddstream Festival

Oddstream presenteert hele jaar door nieuwe kunst

Oddstream Festival heeft dit jaar meer betalende bezoekers getrokken dan de vorige editie. Meer dan 2000 mensen brachten een bezoek aan de expositie met werken van nationale en internationale kunstenaars die zich bewegen op het grensvlak van technologie, design en kunst. Een breed publiek liet zich verrassen door interactieve kunstinstallaties die verspreid waren over het doolhof van ruimtes in de Lindenberg.

“We zagen niet alleen kunstkenners en techneuten maar ook opvallend veel gezinnen met kinderen, eerstejaars studenten en dagjesmensen” zegt projectleider Sander Ederveen. “Dat vinden we natuurlijk een mooie ontwikkeling, het is goed te zien dat Oddstream een dusdanig breed publiek bereikt.” In de expositie konden bezoekers planten horen praten en vissen horen musiceren. Ze konden een wolk van hun eigen social-media-berichten betreden en besturen, gaan liggen in een lasergrot en in een onderwaterillusie. In computergames kon je een boom laten groeien, of samen met iemand anders muziek maken in een virtueel heelal. Tussen de vele andere installaties was er ook nog een werk dat voor altijd geheim zal blijven, een werk dat zichzelf moedwillig vernietigde.

Naast de expositie was het in het gratis toegankelijk TechLab een komen en gaan van mensen die nieuwsgierig waren naar nieuwe technologische ontwikkelingen. De Oculus Rift bril, waar mensen in een virtuele 3D wereld konden rondlopen en vliegen, was continu in gebruik. De 3D-printers draaiden vele overuren om alle ontwerpen van bezoekers uit te printen, en talloze kinderen gingen naar huis met zelf in elkaar geknutselde robotjes. Het festivalterras werd door het bijzonder slechte en koude weer maar matig bezocht. Met beter weer had de organisatie hier zeker nog meer bezoekers verwacht.

Na dit tiendaagse evenement is Oddstream nog niet afgelopen. Met Oddstream Studio zet de organisatie zich in om samen met kunstenaars nieuw werk te produceren, te verhuren en te plaatsen op verschillende evenementen en festivals. Op 9 september is in de Stevenskerk het resultaat te zien van het AiR Besiendershuis project dat Oddstream samen de Nijmeegse Orgelkring organiseert. Drie Italiaanse videokunstenaars van gloWArp zijn bezig met de voorbereidingen van een live videomapping-voorstelling die gecombineerd met een orgelconcert uitgevoerd door Jetty Podt en Berry van Berkum. Het Königsorgel van de Stevenskerk wordt door hen nauwgezet geanalyseerd, en onderverdeeld in 500 verschillende elementen die ieder apart worden belicht. Kaarten voor dit unieke en eenmalige videomapping concert zijn online verkrijgbaar via de website van Oddstream. De kunstenaars van gloWArp intussen ook bezig met een videomapping-project in de Marienburgkapel dat te zien zal zijn tijdens de Nijmeegse Kunstnacht op 27 september.

Oddstream Studio blijft het hele jaar rond op vele plekken opduiken. Het werk Erehaag van Art van Triest, waarvan een prototype op het festival stond, zal in zijn uiteindelijke vorm te zien zijn bij de Nijmeegse herdenking van Market Garden op 21 september. Er wordt nauw samengewerkt met dance-organisatie Drift, en bij HerfstDrift op 29 november is Oddstream weer aanwezig met meerdere werken. Met het Nijmeegse evenementenbureau De Schoenfabriek wordt er samengewerkt om Oddstream kunst te programmeren op diverse grote festivals als Paaspop en de Zwarte Cross. Volgende zomer gaat Oddstream zelfs buiten de grenzen op pad met installaties op het internationale multimediafestival Associazione Quarantasettezeroquattro.

Laatste weekend Oddstream Festival van start

start voorverkoop videomapping
orgelconcert

Nijmegen 22-08-2014

De tien dagen vol verbazingwekkende kunst op Oddstream Festival zijn bijna ten
einde. De vrijdagmiddagborrel vanaf 15:30 bij de Lindenberg is het startschot van
het laatste weekend Oddstream. Op Oddstream kun je kunst op het grensvlak van
technologie en design ontdekken bij de expositie, nieuwe technologische
ontwikkelingen uitproberen, games spelen, of rustig op het terras zitten. Overdag zijn
er ook workshops voor kinderen.

Tegelijkertijd met de vrijdagmiddagborrel begint de voorverkoop van het
videomapping orgelconcert in de Sint Stevenskerk op 9 september. De Italiaanse
kunstenaars van gloWArp werken van 5 augustus tot 9 september met de
Nijmeegse organisten Jetty Podt en Berry van Berkum aan een muziekvoorstelling
met videomapping in de Stevenskerk. Een totaalbeleving van architectuur en de
unieke akoestiek van de Stevenskerk. Architect Donato Maniello en grafisch
kunstenaar Luigi Console belichten het gebouw van binnenuit in al haar detail zodat
de ruimte samenvloeit met de muziek van Berkum en Podt. De voorstelling op 9
september bestaat uit 7 muziekstukken die live worden begeleid door de
videomappers. Tickets zijn vooralsnog uitsluitend aan de kassa van het Oddstream
Festival te verkrijgen, t/m zondag 24 augustus.

Op zaterdag 23 augustus staat Oddstream in het teken van de interactie tussen
mens en machine. Erlenmeyer gespecialiseerd hierin verkent de vreemde
eigenschappen en het gedrag van elektronische producten met een lezing en
workshops waarin je zelf een insectenrobots kunt maken die op jou reageert.

Op zondag 24 augustus is het Closing Day op Oddstream en zijn er elk uur tussen
13:00 en 16:00 presentaties en interviews. Zo interviewen de curatoren Doeko Pinxt
en Lieke Wouters elkaar over de expositie en vertelt kunstenaar Rob Mellink over
zijn experiment met het fotograferen van selfies. In de avond is er de Duo Disco,
een pop-up discospel voor je smartphone en kun je voor de laatste keer de
Oddstream expositie bezoeken.

Meer info: www.oddstream.nl

 

ODDSTREAM FESTIVAL
kunst, design, technologie

Vrijdag 15 t/m zondag 24 AUGUSTUS 2014
11:00 – 23:00 uur
Lindenberg Nijmegen

Schakelen tussen stilte en sensatie bij Oddstream Festival

Ben je altijd bereikbaar? Reageer je op iedere melding van Facebook? Of kies je voor je rust en zet je alles uit? In onze wereld vol technologie moet ieder voor zich hier een balans in zoeken. Rust is niet langer de basis, maar iets waar je je best voor moet doen. Oddstream Festival biedt bezoekers tien dagen lang de kans om zelf te schakelen tussen stilte en sensatie.

De derde editie van Oddstream Festival vindt dit jaar plaats van 15 t/m 24 augustus in Nijmegen. Het festival richt op kunst in het grensgebied van technologie en design. Interactieve kunst, videokunst en lichtkunst en andere installaties maken deel uit van de festivalexpositie. Voor iedere installatie is een aparte ruimte ingericht in De Lindenberg te Nijmegen. In deze labyrintachtige ruimte schuilt om elke hoek een nieuwe wereld vol indrukken of een oase van rust.

Rust en prikkels staan centraal in de expositie en wisselen elkaar in hoog tempo af. In ons dagelijks leven is er geen ontkomen aan prikkels via vele kanalen tegelijkertijd. Continue stimulatie is de standaard geworden, en complete rust is tegenwoordig een luxeproduct. Zowel de expo als de activiteiten daaromheen draaien bij Oddstream om de spanning tussen rust en prikkels. Je kunt telkens kiezen tussen stilte en sensatie, tussen hyper en zen.

De expositie bestaat uit installaties van Fred Penelle & Yannick Jacquet, Andrej Koruza, Art van Triest, Yolanda Uriz Elizalde, David Scheidler, Tarik Barri & Marleen Visser, Ksenija Pankratova & Vladimir Grafov, Jan Huijben, Rob Mellink, Sebastian Frisch, Jacob Hoving, Monobanda, Matthijs Munnik, Quiet Ensemble, en Daniel Maalman.

De installatie van Submerged van Yolanda Uriz Elizalde geeft je met behulp van 3D-brillen en geluidsgolven de illusie dat je je onder water begeeft. Kun je je aan deze ervaring overgeven, of snak je naar adem? Ook Citadels: Lightscapes van Matthijs Munnik overvoert je, maar dan met gekleurd licht waardoor je hersenen bijzondere patronen tevoorschijn toveren. Als uiterste contract hiertegenover staat secret.rar van Jan Huijben, een geheim dat zodanig goed is versleuteld en beveiligd dat geen veiligheidsdienst in de wereld erbij kan.

Naast de expositie is er ook een dagelijks programma. Op het binnenplein van De Lindenberg komt een zomerterras waar altijd iets te beleven is. Hier zijn onder andere filmvertoningen, draaien dj’s, kun je proeven van hightech food, en technologische workshops doen. Bij het Techlab kun je daarnaast kennismaken met de laatste technologische ontwikkelingen, zoals de Oculus Rift en Google Glass, en ze zelf ook uitproberen.

Oddstream heeft de handen ineengeslagen met verschillende partners. Zo is er in samenwerking met Drift een clubavond, ontwikkelde Extrapool een augmented audiotour door de stad, vinden er lezingen, artist talks en performances plaats in samenwerking met het Soeterbeeck programma van de Radboud Universitteit, en neemt het Italiaanse videomapping collectief glowArp zijn intrek in het AIR Besiendershuis voor een residency.

Oddstream Festival
15-24 Augustus 2014
Lindenberg, Nijmegen
Meer info: www.oddstream.nl

Locatie: De Lindenberg, Nijmegen

Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen