Nijmegen ’44 Forever Free, 20 sept

Nijmegen, 14 juli 2009   /  >> Foto’s Optocht Voertuigen 

Stad herleeft geschiedenis met ‘Nijmegen’44 Forever Free’

In aanwezigheid van defensieminister Van Middelkoop viert Nijmegen viert Nijmegen op 20 september de 65ste verjaardag van de bevrijding en herdenkt de stad de Operatie Market Garden met het programma ‘Nijmegen’44 Forever Free’. De gemeente kiest er dit jaar bewust voor om kinderen nadrukkelijk te betrekken bij de viering van de bevrijding.

Voor de Nijmeegse basisscholen is samen met het Bevrijdingsmuseum een lespakket ontwikkeld. Na de zomervakantie zal een aantal scholen het thema bevrijding van Nijmegen met de operatie Market Garden oppakken. Tijdens de herdenking en de viering van de bevrijding van Nijmegen op 20 september staan veteranen en kinderen centraal. Met het lespakket en de Kinderspelen die in de binnenstad georganiseerd worden, kunnen zij (opnieuw) kennis nemen van het oorlogsverleden van de stad. Op deze manier betrekt de gemeente een nieuwe generatie bij de geschiedenis van de stad. Het is dit jaar voor het eerst dat er zo uitgebreid aandacht wordt besteed aan de bevrijding van de stad.

In de aanloop naar 20 september organiseert Nijmegen een frontstadprogramma. Na de bevrijding was de stad frontstad voor de geallieerde troepen die vochten aan het Duitse front. Met het frontstadprogramma besteedt de gemeente bijzondere aandacht aan dit deel van de Nijmeegse geschiedenis. Zo wordt in het Valkhofpark het verleden tot leven geroepen met een kampement uit de Nijmeegse frontstadperiode in de Tweede Wereldoorlog.

Het programma op 20 september ziet er als volgt uit:

13.30 uur, Waalmonument Oosterhoutsedijk
Herdenking oversteek samen met basisschool De Oversteek

De herdenking van de heroïsche Waaloversteek door Amerikaanse soldaten, in samenwerking met basisschool ‘De Oversteek’. Samen met de Koninklijke Landmacht steken Amerikaanse veteranen opnieuw met boten de Waal over. 65 jaar geleden luidde deze militaire operatie de bevrijding van de stad in.

13.30 uur, Binnenstad Nijmegen (10 locaties)
Start Kinderspelen

Kinderen van zeven tot twaalf jaar vieren de bevrijding en worden in contact gebracht met dit belangrijke deel van onze geschiedenis. Kinderen kunnen zich aanmelden voor de Kinderspelen via een aanmeldformulier op www.nijmegen.nl/foreverfree

15.30 uur, Kelfkensbos
Afsluiting Kinderspelen: concert YES-R.

16.30 uur, Traianusplein
Herdenking van de bevrijding Nijmegen op Traianusplein
(in aanwezigheid van de Company van het Britse leger).

17.15 uur, Traianusplein
Optocht in historische voertuigen van veteranen en basisschoolleerlingen over de Waalbrug.

De meest actuele informatie is te vinden op www.nijmegen.nl/foreverfree

Scholen die belangstelling hebben voor het lespakket, kunnen contact opnemen met het ACBN (info@acbn.nl).

Bron Gemeente Nijmegen / Meer info  Verkeersmaatregelen tijdens Nijmegen Forever Free

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen