Nijmeegse terrassen op gemeentelijke grond, update

Terras van De Bruijn op de Grote Markt vóór de coronaperiode

Nijmegen, 14 juli 2020

Ruimere terrassen mogelijk tot 1 oktober 2020

De gemeente Nijmegen heeft de termijn voor de ruimere terrassen in de stad verlengd tot 1 oktober 2020. Zo kunnen de horecaondernemers nog tot het eind van het zomerseizoen van hun verruimde terras profiteren.

Meer dan 80 horecagelegenheden kregen een vergunning voor een ruimer terras van de gemeente. Daarmee was het voor hen mogelijk om een veilig terras te exploiteren binnen de anderhalve meter-samenleving. In het algemeen hebben de ondernemers de regels voor de verruimde terrassen goed opgevolgd. De gemeente heeft veel positieve reacties van ondernemers gekregen op deze regeling. De oorspronkelijke vergunningstermijn was van 1 juni tot 1 september en is nu verlengd tot 1 oktober.

Horecaondernemers met een terrasvergunning kunnen een vergunning aanvragen voor een verruimd terras op nijmegen.nl.

Nijmegen, 10 juni 2020

Nijmegen op een verantwoorde manier weer levendiger

Nijmegen is een levendige en gastvrije stad met een groot aanbod aan cafés en restaurants. De sluiting van de horeca door de uitbraak van het coronavirus heeft dan ook grote gevolgen voor de ondernemers. De gemeente Nijmegen erkent het belang van een gezonde horecasector voor de aantrekkelijkheid van de stad. Daarom hebben we samen met de horecaondernemers een extra stap gezet om zoveel mogelijk plannen te realiseren binnen de huidige coronamaatregelen.

Daarom heeft de gemeente Nijmegen besloten om het mogelijk te maken om terrassen op gemeentelijke grond uit te breiden. Er is een anderhalvemeterloket geopend waar ondernemers hun plannen kunnen indienen. Met “extra mankracht” zijn er in korte tijd al bijna honderd aanvragen beoordeeld. En binnen anderhalve week hebben bijna alle ondernemers toestemming ontvangen om uitbreiding vanaf 1 juni mogelijk te maken. De extra ruimte varieert tussen een aantal tafels extra tot wel 50% meer ruimte. Samen met de ondernemers is er gekeken wat mogelijk is. Heel vaak is er maatwerk geleverd om binnen de gestelde regels (leefbaarheid en veiligheid) zoveel mogelijk toe te staan. Daardoor zijn er maar een paar aanvragen geweigerd. De aanvragen kwamen uit heel Nijmegen, uiteraard met het accent op de binnenstad omdat daar de meeste horecabedrijven gevestigd zijn. Het resultaat is dat onze stad op een verantwoorde manier weer een stuk levendiger is geworden. Een mooi voorbeeld is dat ondernemers op de Grote Markt extra ruimte hebben gekregen voor hun terrassen op de Burchtstraat. En ook cafés in de wijken hebben in goed overleg meer ruimte voor hun terras gekregen.

Praktijkschouw door de Brandweer
Dat er in zo’n korte tijd zoveel extra terrasruimte is gecreëerd door de gemeente en horeca-ondernemers is uniek te noemen. Natuurlijk is er rekening gehouden met allerlei regels rondom leefbaarheid en veiligheid. Daarom gaat de brandweer namens alle hulpdiensten dan ook een bijzondere praktijkschouw houden. Donderdagmiddag zal een grote ladderwagen de verschillende routes gaan rijden die voor de hulpdiensten vrij toegankelijk moeten blijven. Zo kan er in de praktijk gekeken worden of er mogelijk ergens knelpunten zijn die over het hoofd zijn gezien. Ze vertrekken rond 13.30 uur en worden rond 14.00 uur verwacht in de Burchtstraat waar een korte pauze wordt gehouden. Ook zal er binnenkort tijdens marktdagen een rondje met de ladderwagen worden gereden.

Bron Gemeente Nijmegen – Cafés met terrasRestaurants met terras

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen