Nederlanders onbekend met carnavaltradities

Wilder Mann - © Charles Freger

23 februari 2017

NEDERLANDERS ONBEKEND MET CARNAVALTRADITIES

Dit weekend barst het carnavalsfeest, voornamelijk onder de rivieren, weer los. Nederland denkt bij carnaval voornamelijk aan bier gevolgd door feestvieren en verkleden, dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Afrika Museum onder meer dan 3000 Nederlanders is afgenomen. Dat carnaval wereldwijd groots gevierd wordt is vrijwel onbekend. Met de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD laat het Afrika Museum zien welke carnavaltradities men op verschillende continenten beleefd.

Niet alleen in Nederland maar ook diverse landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika kennen hun eigen vorm en gebruiken van deze traditie. Welke gewoontes komen overeen of verschillen met het jaarlijkse feest zoals wij dat kennen? Welke verhalen gaan er schuil in de rijke geschiedenis van deze wereldwijde traditie?
Ondanks dat de betekenis en vormgeving van carnaval van plek tot plek verschilt, blijken er wereldwijd ook diverse overeenkomsten te bestaan. Aan de hand van kostuums, maskers, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD een inkijk in dit mondiale fenomeen.

De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD is tot en met 26 maart 2017 te zien in het Afrika Museum.

Kijk op www.afrikamuseum.nl voor een compleet overzicht van activiteiten en openingstijden.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen