Natuurwerkdag Vennengebied, 1 nov

9 oktober 2014

Handen uit de mouwen in het Vennengebied

Staatsbosbeheer doet mee aan Landelijke Natuurwerkdag

Zaterdag 1 november 2014

Op zaterdag 1 november vindt de veertiende Landelijke Natuurwerkdag plaats. Ook dit jaar doet Staatsbosbeheer in het Rijk van Nijmegen weer mee. Er is in de Overasseltse en Hatertse Vennen genoeg te doen en jong en oud is van harte welkom om de natuur een handje te komen helpen.

De locatie waar gewerkt wordt ligt langs de St. Walrickweg in Overasselt ter hoogte van “Het Buitencentrum”. Hier ligt een houtwal tussen het fietspad en het Eendenven die stevig onder handen genomen mag worden. De houtwal bestaat hoofdzakelijk uit de inheemse soort ‘grove den’, maar de ondergroei voornamelijk uit ‘Amerikaanse vogelkers’ en ‘Amerikaanse eik’. Deze laatste twee zijn exoten die hier van oorsprong niet thuis horen en zien die liever gaan dan komen. Door hun snelle groei en dus sterke concurrentie met betrekking tot licht vormen zij een bedreiging voor de plantensoorten die hier wél thuis horen. Vorig jaar is er rondom deze locatie gekapt om de verdroging van de vennen tegen te gaan. Om te voorkomen dat deze soorten de kapvlaktes in razend tempo bezetten is actie nodig en is jullie hulp erg welkom!

Programma
In verband met parkeergelegenheid verzamelen we om 9:30 op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Hessenbergseweg te Overasselt, nabij Restaurant St. Walrick. We lopen vanaf hier naar de werklocatie toe (5 min lopen). Mocht u met de fiets komen dan kunt u ook direct naar de werklocatie toe komen. Hier staat een warme kop thee of koffie op ons te wachten en na deze warme versnapering gaan we van start. De werkzaamheden bestaan uit het trekken, uitgraven en snoeien van prunus en Amerikaanse eik. Rond 13:00 uur stoppen we en zullen we de dag afsluiten met een kleine lunch. Het Buitencentrum heeft hiervoor een locatie ter beschikking gesteld vlak naast de werklocatie. Tijdens en na de lunch mogen de deelnemers nog wat kachelhout zagen om mee naar huis te nemen.

Aanmelden: Er kunnen maximaal 30 mensen mee doen, dus meld je snel aan via www.natuurwerkdag.nl Datum: zaterdag 1 november. Tijd: 09.30-14.00 uur. Startlocatie: parkeerplaats Staatsbosbeheer, Hessenbergseweg, Overasselt. Werklocatie: Sint Walrickweg, 6611 GK Overasselt. Kosten: gratis. Tip: Trek oude kleren en stevige schoenen aan en neem werkhandschoenen mee.

www.natuurwerkdag.nl  / Leuke dingen doen Nijmegen  /  Tuinen Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen