Natuurwerkdag Nijmegen 2012


 

DOE MEE AAN DE NATUURWERKDAG OP 3 NOVEMBER!

Op zaterdag 3 november is het weer landelijke Natuurwerkdag. Iedereen die natuur en landschap een warm hart toedraagt kan een dagje meehelpen met poelen schoonmaken, bomen knotten, fruitbomen snoeien en heide opschonen. Vorig jaar hebben ruim 12.000 vrijwilligers meegeholpen. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken! Op www.natuurwerkdag.nl staan alle locaties en werkzaamheden beschreven.
Ook in Nijmegen gaan we aan de slag op maar liefst twee locaties; het Goffertpark en de paddenpoel in de Ooijpolder..
Dus doe mee en meld je aan! Iedereen is welkom!
 
Landschap verbindt
Actief zijn in natuur en landschap is leuk, ontspannend en gezond. Op deze twaalfde Natuurwerkdag kan iedereen een dag aan de slag in natuur en landschap in de eigen omgeving. Er zijn steeds meer vrijwilligers actief in het landschap en zij vinden het leuk om anderen te laten zien en ervaren wat het vrijwilligerswerk inhoudt. Tijdens de Natuurwerkdag kan iedereen een dag meehelpen. En niet alleen het landschap knapt ervan op: ook (bedreigde) plant- en diersoorten kunnen weer vooruit.
 
Kom helpen in het Goffertpark…..
Het Goffertpark is een groot volkspark voor sportieve en recreatieve doeleinden. Er is een grote diversiteit in groen. De grasvelden worden afgewisseld met bospartijen. In de loop der jaren zijn de bospartijen verwilderd geraakt. Tijdens de Natuurwerkdag gaan we deze uitdunnen, ontdoen van vogelkers, bramen, robinia etc. Ook zijn er voor de knotliefhebber een paar knotwilgen.
Kinderen zijn ook van harte welkom! Ze kunnen deelnemen aan een speciale excursie of helpen met het slepen van takken en boompjes. Het is de bedoeling dat ouders zelf toezicht houden op hun kinderen. Neem zelf je lunch mee. Denk aan laarzen/regenkleding bij slecht weer. Het IVN Rijk van Nijmegen organiseert deze locatie.

…….. of bij de paddenpoel in de Ooijpolder
De prachtige paddenpoel onderaan de Waalbandijk aan het begin van de Ooijpolder is aangelegd tijdens het verzwaren van de Waaldijken in 1997. Het water en de oevers groeien elk jaar weer bijna dicht met riet en wilgen. Bijzondere planten en dieren verdwijnen dan en de kinderen kunnen door de dichte begroeiing niet meer bij het water om met hun schepnetjes waterdieren te vangen.
We gaan met een team de handen uit de mouwen steken om de poel weer klaar te maken voor de komende jaren. We steken het riet uit en gaan de wilgen knotten. Altijd erg gezellig en leuk om hier te werken, op deze mooie plek vlakbij de stad maar toch helemaal buiten. Op het Natuurmuseum word je tussen 9.30 en 10 uur ontvangen met kaffee und kuche en na afloop wacht er voor de harde werkers als beloning een kop dampende maaltijdsoep! Trek kleren aan die vies en nat mogen werden en waterdichte schoenen/laarzen. Graag zelf wat gereedschap (snoeischaar, handzaag, schop) en werkhandschoenen meenemen. Als je dat niet hebt ook geen probleem, wij nemen ook wat mee, alleen is dat niet genoeg voor iedereen. De organisatie van deze locatie is in handen van het Natuurmuseum.

Aanmelden voor het Goffertpark, de paddenpoel of een andere Natuurwerkdaglocatie?
Jezelf, vrienden en familie aanmelden voor een gezellig dagje samen aan het werk in het landschap? Kijk voor meer informatie over (kinder)locaties, activiteiten en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl

Landschapsbeheer Nederland organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De12landschappen en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), KNNV vereniging voor veldbiologie, A Rocha en de ANWB.
De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.
 
Meld je aan op www.natuurwerkdag.nl  /  Tuinen Nijmegen  /  Leuke dingen doen Nijmegen e.o.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen