Collegereeks MuseumJeugdUniversiteit 2014

Nijmegen, 10 september 2014

MuseumJeugdUniversiteit van start in Afrika Museum en Museum Het Valkhof

Vanaf 14 september a.s. kunnen nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar weer deelnemen aan de MuseumJeugdUniversiteit. Wetenschappers en experts verzorgen speciale kindercolleges over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar slaan het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Het Valkhof in Nijmegen wederom de handen ineen. Zij organiseren samen vier colleges. Beide musea doen dit vanuit hun eigen collectie. Het Afrika Museum vertelt over taal en bijzondere vissen. In Museum Het Valkhof leren kinderen wat er na 200 jaar overblijft van een zwaard en hoe men in de middeleeuwen een boek maakte.

Duizenden talen en een vis op het droge
Van de 6000 talen op de wereld wordt bijna één derde in Afrika gesproken. Waarom zoveel? En hoe klinken ze? In Afrika leeft ook een bijzondere vis die kan overleven zonder water. Hoe kan dit? En hoe overleven andere dieren zonder water? De colleges op 14 september (door Mark Dingemanse) en 9 november (Martine Kalisvaart) in het Afrika Museum geven antwoord.

2000 jaar oude zwaarden en middeleeuwse boeken
Wat blijft er na 2000 jaar onder de grond gelegen te hebben over van een zwaard? Hoe restaureer je deze? En hoe maakte men in de middeleeuwen van die mooie boeken vol versierde letters en kleine tekeningen? Ontdek het tijdens de colleges op 12 oktober (door Ronnie Meijers) en 14 december (door Rob Duckers) in Museum Het Valkhof.

Kosten en aanmelden
Aanmelden voor de collegereeks kan via www.museumjeugduniversiteit.nl/inschrijfpagina. Deelname aan de hele reeks colleges kost € 20.

MuseumJeugdUniversiteit
De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 opgericht door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met de Universiteit Leiden. Tientallen musea organiseren sindsdien colleges over uiteenlopende onderwerpen voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen