Mozarts betoverende klarinetconcert, 12-15 april

Arno Stoffelsma - foto Het Gelders Orkest

Arno Stoffelsma soleert met fluweelzachte toon

Mozarts betoverende klarinetconcert

Geniet van de fluweelzachte toon van soloklarinettist Arno Stoffelsma van 12 t/m 15 april in Zutphen, Nijmegen, Arnhem en Doetinchem. Het Gelders Orkest speelt dan onder leiding van dirigent Bas Wiegers Mozarts Concert voor klarinet en orkest. Mendelssohns ‘Schotse’ symfonie en MacMillans fantasierijke Cumnock Fair, gespeeld door pianist Ralph van Raat, maken het concert compleet.

Het Concert voor klarinet en orkest ontstaat in de laatste maanden van Mozarts leven. Hij schrijft het met een bepaalde solist in zijn achterhoofd; zijn vriend en logebroeder in de vrijmetselarij: Anton Stadler. Mozart is zeer onder de indruk van zijn fenomenale instrumentbeheersing: ‘Ik had nooit gedacht dat een klarinet de menselijke stem zo bedrieglijk kon imiteren als u doet.’ Het klarinetconcert behoort tot de populairste concerten in het repertoire voor dit instrument en is een indrukwekkende afsluiting van Mozarts concertante oeuvre. Het hemels verstild adagio lijkt te verwijzen naar andere sferen. Een prachtgelegenheid voor soloklarinettist Arno Stoffelsma van Het Gelders Orkest om zijn fluweelzachte toon te laten horen.

Schotse accenten
Op twintigjarige leeftijd bezoekt Mendelssohn de abdijkerk in het Schotse Holyrood. De plek waar Mary tot koningin van Schotland werd gekroond. Diep onder de indruk van wat hij daar aantreft begint hij te schetsen aan zijn ‘Schotse symfonie’. In de symfonie hoor je klankschilderingen van het Schotse landschap en citaten van Schotse volksmuziek terug. Deze volksmuziek is ook James MacMillans inspiratie geweest tot het schrijven van zijn Cumnock Fair. In deze fantasie hoor je dansmelodieën van een achttiende-eeuwse componist uit die streek. Pianist Ralph van Raat, volgens Het Parool ‘de gedroomde solist’ voor hedendaags repertoire, vertolkt de Schotse klanken. Van Raat is één van de meest gevraagde pianisten van ons land en geeft wereldwijd concerten en recitals.

Voor meer informatie, uitgebreide biografieën en kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl

Concertgegevens
Bas Wiegers dirigent
Arno Stoffelsma klarinet
Ralph van Raat piano

James MacMillan – Cumnock Fair
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) Concert voor klarinet en orkest KV 622
Felix Mendelssohn –  Symfonie nr. 3 in a kl.t. opus 56 ‘Schotse’

Zutphen | Theater Hanzehof, donderdag 12 april 20.00 uur, inleiding 19.00 uur
€ 30

Nijmegen | De Vereeniging, vrijdag 13 april 20.15 uur , inleiding 19.15 uur
€ 21 – € 55

Arnhem |Musis, zaterdag 14 april 20.00 uur, inleiding 19.00 uur
€ 21 – € 49

Doetinchem | Amphion, zondag 15 april 14.00 uur, inleiding 13.00 uur
€ 39

Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen