MORMUNE – Danscentrum Vermeulen, okt

   
 
Foto’s musical Mormune 29 oktober 2010
 

Mormune, Hamlet in space – Danscentrum Vermeulen
Schouwburg Nijmegen – 29 en 30 oktober 2010

Danscentrum Vermeulen 40 jaar
Op 29 en 30 oktober 2010 presenteert Danscentrum Vermeulen in de Schouwburg van Nijmegen de jubileumshow: “Mormune” – Hamlet in space.

Een geweldige musical die zich afspeelt in de verre toekomst op een planeet, ver verwijderd van de oude Aarde.
 
Mormune,
Hamlet in space.

Ik ben een gretig lezer en groot bewonderaar van de boeken van Jack Vance.
De manier waarop hij mensen, dieren en hun leefomgeving en gewoontes beschrijft is fenomenaal en onovertroffen.
Een van zijn boeken is Circuswereld (Showboat World, 1975) waarin de avontuurlijke reis  wordt verteld van een circusboot en zijn bemanning naar het jaarlijks circusfestival in Mormune.

Shakespeare hoeven we u niet voor te stellen en Hamlet is uiteraard bekend.
Vrijwel iedereen heeft Hamlet gelezen dan wel gezien.
 
Bij het zoeken naar een thema voor onze musical ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Danscentrum Vermeulen kwamen we op het idee om het verleden te koppelen aan de toekomst: Shakespeare aan Vance; Hamlet aan Circuswereld.

Ons verhaal speelt zich af op Grote Planeet, een wereld met een diameter van 40000 km, waarvan de zwaartekracht, ondanks de planeetomvang, slechts iets hoger is dan die van de aarde. Metaalerts en metaal zijn schaars, wat een beperking oplegt aan de lokale culturen van de bewoners. Grote planeet ligt buiten de jurisdictie van de Aarde en is daardoor bevolkt geraakt door groepen die om uiteenlopende redenen de aarde wensten te verlaten: non-conformisten, anarchisten, misantropen, sektariërs, zonderlingen, et cetera.

Mormune is de hoofdstad van een rijk in het hoge noorden van de planeet waar de wrede koning Waldemar samen met zijn misschien nog wel wredere vrouw de scepter zwaait.

Wat bijna niemand weet is dat Waldemar aan de macht is gekomen door de moord op zijn broer en diens vrouw.
En groep getrouwen echter heeft het dochtertje van de koning kunnen redden en de stad en het land uitgesmokkeld, maar het broertje van het meisje is achtergebleven en niemand weet wat zijn trieste lot geworden is.

Nu, zo’n 25 jaar later, is de tijd gekomen om Koning Waldemar te confronteren met zijn meer dan snode verleden en de leider van de revolutionairen , tevens de opvoeder en leraar van het meisje, heeft een plan ontwikkeld om het meisje onopgemerkt Mormune binnen te smokkelen.

Samen met Apollon Zamp, de frivole en eigenzinnige kapitein van de circusboot Smeraldra’s Betovering en Theodorus Sassoon, de filosofisch ingestelde eigenaar van een oude museumboot, reist ze naar Mormune.

Vanaf hier begint onze musical en de vraag is uiteraard of het de helden zal lukken Mormune te bevrijden van Waldemar om het recht te doen zegevieren.

E.F.A. Vermeulen
 
 
Kijk voor meer informatie op  www.40jaarvermeulen.nl
 
Danscentrum Vermeulen
Bijleveldsingel 44
6524 AD Nijmegen
www.danscentrumvermeulen.nl
 
DanscentrumVermeulen-150-100 

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen