Aanhouding poging doodslag en verkrachting

Update onderzoek mishandeling Nieuwe Markt

 Nijmegen, 12-04-2012 • In het grootschalige onderzoek naar de poging doodslag van een prostituee aan de Nieuwe Markt in Nijmegen heeft het onderzoeksteam een 31-jarige verdachte kunnen aanhouden als verdachte van poging doodslag en verkrachting.

Bijna twee maanden geleden, op zondagochtend 12 februari werd een prostituee zwaar toegetakeld gevonden in een bordeel aan de Nieuwe Markt in het centrum van Nijmegen. De 24-jarige vrouw van Litouwse afkomst werd verkracht en voor dood achter gelaten door een onbekende klant. De politie startte die zondag een grootschalig onderzoek. Er werd een uitgebreid sporenonderzoek uitgezet, buurtonderzoeken gehouden, camerabeelden werden opgevraagd en uitgekeken, veel getuigen gehoord, flyers werden verspreid en passanten aangesproken. Enkele sporen werden doorgestuurd voor nader onderzoek naar het NFI.
 
Getuige
Ook werd een reconstructie gemaakt en getoond in Opsporing Verzocht. Er werden meerdere getuigenoproepen geplaatst via lokale media. Dit leverde een aantal heel waardevolle tips op. Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht kreeg het onderzoeksteam informatie die uiteindelijk, na grondig onderzoek, heeft geleid tot de aanhouding.

Aanhouding
De 31-jarige man uit Kleef (DLD) is dinsdag 10 april in Nederland aangehouden. Belangrijke getuigen zijn de afgelopen twee dagen gehoord en de woning van de verdachte is woensdag doorzocht op mogelijke sporen die toegevoegd kunnen worden aan het onderzoek. Enkele sporen zijn veiliggesteld. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid op verdenking van poging doodslag en verkrachting bij de rechter commissaris.
  

Stand van zaken onderzoek Nieuwe Markt

Nijmegen, 20-03-2012 • Een week geleden besteedden Opsporing Verzocht, de Gelderlander en Omroep Gelderland meer aandacht aan het onderzoek naar de poging doodslag van 12 februari aan de Nieuwe Markt. Dit leverde het onderzoeksteam in totaal 24 tips op waarvan enkele zeer waardevol lijken. De politie roept enkele getuigen op zich opnieuw te melden.

Over de inhoud van de tips kan nog niet veel worden gezegd. Ook omdat nader onderzoek nodig is. Mede daarom roept het onderzoeksteam de personen op die woensdag, de dag van de herhaling van Opsporing Verzocht, anoniem tips hebben doorgegeven zich opnieuw te melden. Het gebeurt niet vaak dat de politie tipgevers oproept zich opnieuw te melden. Degenen die zich via Meld Misdaad Anoniem hebben gemeld die woensdag 14 maart, gaven waardevolle informatie over de mogelijke verdachte maar het onderzoeksteam hoopt dat zij iets meer gedetailleerd kunnen zijn als zij zich opnieuw melden.
 
Getuige bekend
Alle overige binnengekomen tips worden uiteraard ook onderzocht. Veel van die tips gingen over verkooppunten van de cola light fles. Ook is één van de twee getuigen nu bekend bij het onderzoeksteam. Het betreft de voorlaatste klant, een negroïde man. Nog steeds hoort het onderzoeksteam graag getuigen die meer informatie hebben die van belang kan zijn in het onderzoek. U kunt deze informatie doorgeven via het telefoonnummer 0900-8844 of als u anoniem wilt blijven, belt u met 0800-7000.
  

Tips in onderzoek poging doodslag Nieuwe Markt

Nijmegen, 14-03-2012 • Dinsdag 13 maart werd er in Opsporing Verzocht, TV Gelderland en in de Gelderlander aandacht besteed aan het onderzoek naar de poging doodslag op een prostituee in Nijmegen. De politie riep getuigen op en heeft tot nu toe 17 tips ontvangen.

Een maand geleden, op zondagochtend 12 februari komt er een melding bij de politie binnen dat er een prostituee in elkaar is geslagen. Zij wordt zwaar toegetakeld gevonden rond 09.30 uur in een bordeel aan de Nieuwe Markt in het centrum van Nijmegen. De 24-jarige vrouw van Litouwse afkomst is flink in elkaar geslagen door een onbekende, vermoedelijk Turkse klant en ook door hem verkracht. Ze heeft een gebroken neus, 2 blauwgeslagen ogen, een gekneusd jukbeen en een gescheurde wenkbrauw. De verdachte liep die zondagochtend vanaf 06.00 uur al over de Nieuwe Markt. Opvallend daarbij is dat hij een literfles cola light, met Duits opschrift bij zich droeg, wat getuigen kan zijn opgevallen.

Signalement
Het signalement van de dader:

 • een man van mogelijke Turkse afkomst
 • tussen de 1.65 en 1.75 meter lang
 • 25-30 jaar oud
 • breed en krachtig postuur
 • zeer kort geschoren zwart haar
 • opvallend “halve” wenkbrauwen
 • was toen niet gladgeschoren
 • donkere ogen
 • sprak goed Nederlands
 • droeg een (zwarte) trainingsbroek (mogelijk Adidas)
 • een grijs shirt met daaroverheen een grijs vest met rits en capuchon
 • schoenen mogelijk met iets van zilver erin 

 
Twee specifiek
Ook zijn twee getuigen bij de Nieuwe Markt geweest, die mogelijk meer van de dader hebben gezien. Het gaat om twee vaste klanten van de prostituee, die beide haar de bewuste zondagochtend nog hebben bezocht. Het gaat om een negroïde man met lang rastahaar in een staart. Hij droeg een halflange, bruine jas en was rond 08.15 uur op de Nieuwe Markt. De andere man is vermoedelijk ook Turks, 1.60-1.65 lang, heeft een zonnebankkleur met kort haar en een korte baard. Deze man heeft kort met de verdachte gesproken en ook mogelijk meer informatie voor het onderzoeksteam. 

Tips
Over de inhoud van de tips kan de politie op dit moment nog niets vertellen, deze behoeven eerst nader onderzoek. Direct na de uitzending van Opsporing Verzocht kwamen dinsdagavond 9 tips binnen. Woensdag in de loop van de dag kwamen nog 8 tips binnen waar het onderzoeksteam mee aan de slag gaat.

Informatie
Hebt u informatie voor het onderzoeksteam in relatie tot de verdachte of de twee specifieke getuigen? Of hebt u op een andere wijze informatie die het onderzoek dichterbij het oplossen van deze poging doodslag? Belt u dan uw informatie door via het telefoonnummer 0900-8844. Mocht u één van de twee getuigen zijn waar de politie specifiek naar op zoek is, wordt er uiteraard discreet met uw informatie omgegaan. U kunt ook uw informatie anoniem doorgeven via het nummer 0800-7000.
 

Uitgebreid signalement onderzoek Nieuwe Markt

Nijmegen, 12-03-2012 • Een maand geleden, op zondagochtend 12 februari werd een jonge prostituee zwaar mishandeld. Het programma Opsporing Verzocht besteed dinsdagvanavond vanaf 21.25 uur meer aandacht aan het onderzoek.

De politie startte die zondagochtend een grootschalig onderzoek en heeft inmiddels vele betrokkenen gehoord. Nu roept het onderzoeksteam belangrijke getuigen op zich te melden en geeft het onderzoeksteam een uitgebreid signalement van de verdachte vrij.
 
Uitzending
In de Gelderlander en bij Omroep Gelderland wordt ook extra aandacht besteed aan de oproep en wordt meer informatie gegeven over het onderzoek. Opsporing Verzocht heeft een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen die bewuste zondagochtend op deNieuwe Markt in Nijmegen. Zij zenden dit dinsdagavond uit op Nederland 1 vanaf 21.45 uur. De herhaling van de uitzending is woensdagochtend te zien om 11.15 uur.
 

Plaats delict vrijgegeven

Nijmegen, 14-02-2012 • Sinds zondagochtend hielden forensisch onderzoekers een sporenonderzoek aan de Nieuwe Markt in Nijmegen. Daar werd een zwaar mishandelde 24-jarige vrouw gevonden. De plaats delict is inmiddels vrijgegeven.

Zondagmiddag werd een PD-unit geplaatst bij de woning aan de Nieuwe Markt. Zowel buiten als in de woning werd twee dagen lang sporenonderzoek verricht. Maandagavond werd het sporenonderzoek afgesloten op de plaats delict en werd het gebied rond de woning en de woning zelf vrijgegeven. De gevonden sporen zijn veiliggesteld en enkele sporen worden voor nader onderzoek overgebracht naar het centrum voor Forensische Opsporing in Elst en naar het NFI.

Het onderzoeksteam is nog druk met alle getuigen en medewerkers horen. Er wordt hard gewerkt aan het in beeld brengen van een verdachte of mogelijk meer verdachten. Het slachtoffer wordt vandaag door de politie gehoord.
 

Voortgang grootschalig onderzoek

Nijmegen, 13-02-2012 • Zondagmorgen werd een zwaar mishandelde vrouw aangetroffen in een woning aan de Nieuwe Markt in Nijmegen waarna de politie een grootschalig onderzoek startte. Op dit moment worden nog vele getuigen gehoord en wordt het buurtonderzoek uitgebreid.

De vrouw van 24 jaar is buiten levensgevaar en rechercheurs van de politie hebben zondagavond kort met haar kunnen spreken. Zij werkt als prostituee aan de Nieuwe Markt en heeft een Litouwse nationaliteit.

Sporenonderzoek
Zondagmiddag startte het forensisch onderzoek aan de Nieuwe Markt en in de woning. Het plaats delict is complex waardoor ook vandaag nog sporenonderzoek wordt voortgezet. Zondagmiddag en zondagavond werd ook een buurtonderzoek gehouden en ook dat wordt vandaag uitgebreid en voortgezet. Er hebben een aantal getuigen zich gemeld met informatie. Zij worden gehoord door de politie.
Omvangrijk
Door de vele getuigen, van verschillende nationaliteiten, is het onderzoek omvangrijk. Maar mede door de getuigenverklaringen die al zijn opgenomen, gaat de politie er van uit dat de verdachte of verdachten ook al eerder bij de Nieuwe Markt zijn geweest.

Getuigen
Het onderzoeksteam zoekt getuigen die in het belang van het onderzoek informatie hebben. Hebt u iets gezien dat verband kan houden met de zware mishandeling? Geef uw informatie dan door via het telefoonnummer 0900-8844 of als u anoniem wilt bellen via het nummer 0800-7000.
 

Grootschalig onderzoek gestart

Nijmegen, 12-02-2012 • De gemeenschappelijke meldkamer kreeg zondagochtend rond half 10 een melding binnen dat een zwaar mishandelde vrouw was aangetroffen in een woning aan de Nieuwe Markt in Nijmegen. De politie start een grootschalig onderzoek.

De vrouw is 24 jaar en blijkt zwaar te zijn mishandeld. Zij is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen. De politie heeft rond de woning zondagmorgen een lint gespannen om eventuele sporen van het misdrijf te kunnen onderzoeken. Bij de woning is een PD- (plaats delict) unit geplaatst.  Forensisch onderzoekers houden op dit moment een sporenonderzoek in en rond de woning. Er wordt ook een buurtonderzoek gehouden. Gezien de ernst van het misdrijf en de locatie waar deze heeft plaatsgevonden heeft de politie besloten om een grootschalig onderzoek te starten.

Getuigen
Hebt u iets gezien dat verband kan houden met de zware mishandeling? Hebt u zondagochtend 12 februari tussen 09:00 en 09:30 uur iets gezien nabij de Nieuwe Markt in Nijmegen dat de politie kan helpen bij het onderzoek naar deze zware mishandeling? Geef uw informatie dan door via het telefoonnummer 0900-8844 of als u anoniem wilt bellen via het nummer 0800-7000.

Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen