‘Matter of Existence’ zomerexpositie Simone Albers

We are alle born out of stars III - Simone Albers

Nijmegen, zomer 2017

‘Matter of Existence’, zomerexpositie Simone Albers in Museum Het Valkhof

Vanaf 18 juli is in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling ‘Matter of Existence’ te zien van kunstenares Simone Albers. De tentoonstelling is een samenwerking met Derde Wal, platform voor hedendaagse kunst. Curator Isabelle Bisseling van Derde Wal, initieerde een werkperiode voor de Nijmeegse kunstenares Simone Albers, waarin haar meest recente serie schilderijen: ‘Matter of Existence’ centraal staat. Bisseling signaleerde een verandering in de manier waarop Albers haar schilderijen presenteert; niet langer áán de wand, maar tegen de wand en ín de ruimte. Ze daagde Albers uit om in Museum Het Valkhof met de werken uit deze serie een ruimtevullende installatie te maken en door experiment deze nieuwe manier van presenteren te onderzoeken. 

Over het werk van Simone Albers
Hoewel het werk van Albers zeer esthetisch oogt, verraden de titels van haar werk dat haar keuzes voortkomen uit onderzoek naar natuurverschijnselen en wetenschappelijke theorieën. Zo lang ze zich kan herinneren is Albers gefascineerd door de oneindigheid van het universum, de evolutie van de aarde en de processen die hierin een rol spelen. In haar werk probeert Albers de complexiteit van het bestaan te bevatten door op zoek te gaan naar de mechanismen die verborgen liggen achter het direct waarneembare dat zowel microscopisch klein kan zijn, als onwaarschijnlijk groot. Door zich in deze materie te verdiepen, ontwikkelt Albers een gelaagde zienswijze die ze met behulp van Photoshop verwerkt tot collages en vervolgens uitwerkt tot geschilderde landschappen.

Gedeconstrueerd landschap
De collagereeks Rethinking Landscape die Albers in 2013 maakte, kent een sleutelpositie binnen haar oeuvre. In deze reeks wordt het landschap gedeconstrueerd en gepresenteerd in een eigen kader als kleine schilderijen binnen een fictieve ruimte. Op deze manier ontstaat er vrijheid voor de beschouwer om zelf verbanden te leggen en landschappen, los van tijd en ruimte, in gedachten te vormen. Dit concept wordt in de serie geschilderde collages, getiteld Symptoms of the Universe grootschalig door Albers uitgewerkt. Binnen de donkere muren van de Patio van Museum het Valkhof zet Albers de volgende stap en kan de bezoeker zich letterlijk in het landschap verplaatsen.

Confrontatie met de bezoeker
Bisseling verwacht dat de nieuwe presentatie van Albers een meer directe confrontatie met de bezoeker zal veroorzaken: “Men zal zich nietig ervaren ten opzichte van de grootsheid van het universum, maar ook het bewustzijn vatten dat zelfs de kleinste deeltjes om ons heen, een onmisbaar onderdeel zijn van een groter geheel”. Albers combineert een Romantische denkwijze met wetenschappelijke kennis in een poging de wereld om ons heen te verklaren.

Praktische informatie
Simone Albers werkt van 3 t/m 16 juli in de Patio van Museum Het Valkhof aan de installatie ‘Matter of Existence’. Elke dinsdag, woensdag en donderdag is ze van 11.00 tot 17.00uur aanwezig en bereid vragen over haar werk en werkwijze te beantwoorden, de hieruit voortvloeiende expositie is van 18 juli t/m 3 september 2017 in het museum te zien.

Meer info: www.museumhetvalkhof.nl
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T 024-360 88 05

Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen