Liza Ferschtman brengt ode aan de liefde

Liza Ferschtman - foto Marco Borggreve

Arnhem, 10 januari 2018

Het Gelders Orkest viert honderdste geboortejaar Leonard Bernstein

Liza Ferschtman brengt ode aan de liefde met Serenade

2018 is Bernsteinjaar! Het Gelders Orkest en Liza Ferschtman eren de grote Amerikaanse componist rondom zijn honderdste geboortedag met een speciaal Amerikaans programma. Liza Ferschtman speelt Bernsteins bezielde Serenade. Deze ode aan de liefde wordt beschouwd als een van zijn mooiste klassieke werken. Daarnaast hoort u werken van Gershwin, Ives en Copland. Dit Amerikaanse programma speelt van donderdag 18 januari t/m zaterdag 3 februari in Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Wilhelmshaven (Duitsland), Nijmegen en Doetinchem.

Vioolconcert Serenade op cd
Naast dit concert brengt Liza Ferschtman samen met Het Gelders Orkest Bernsteins Serenade ook uit op cd. Het vioolconcert is geïnspireerd op Plato’s Symposium. In deze filosofische tekst – in de vorm van een dialoog – zet de Griekse wijsgeer zijn ideeën over de liefde en de menselijke kennisleer uiteen.  Liza Ferschtman: ‘Ik was werkelijk verbijsterd toen ik het werk voor het eerst hoorde. De eigenheid, de expressie, de variatie in kleuren, de ongelooflijke orkestratie. Bernstein combineert diepgang, pathos, inventiviteit en virtuositeit moeiteloos met een lichte schwung die nooit cliché wordt en nooit afdoet aan de kwaliteit. Het stuk begint met de viool solo, voor mij één van de mooiste openingsmelodieën ooit geschreven. Iedereen die de Serenade leert kennen, gaat er van houden.’

All American programma
Ook op het programma staan werken van een andere Amerikaanse grootmeester die graag ‘grensverleggend’ componeerde: George Gershwin. Naast zijn spetterende Cuban Overture hoort u in An American in Paris zijn impressies van de lichtstad. Straat- en cafégeluiden, doorspekt met heimwee na het nuttigen van – misschien een paar te veel – Franse aperitiefjes. Amerika is opnieuw aanwezig in de onbeantwoorde vraag van non-conformist Charles Ives die tonale strijkers laat converseren met rebelse blazers. Het programma is áf met de Billy the Kid Suite van ‘grand old man’ Aaron Copland. Christian Vásquez, de Zuid-Amerikaanse vaste gastdirigent van Het Gelders Orkest, neemt bevlogen de leiding in dit ‘all American’ programma.

Kaarten voor dit concert bestelt u op www.hetgeldersorkest.nl

De cd release van Liza Ferschtman en Het Gelders Orkest staat gepland op 2 februari 2018.

Concertgegevens
Christian Vásquez dirigent
Liza Ferschtman viool

George Gershwin Cuban Overture (Rhumba)
Leonard Bernstein – Serenade (After Plato’s Symposium)
Charles Ives – Unanswered Question
Aaron Copland – Billy the Kid Suite
George Gershwin – An American in Paris

Amsterdam| Muziekgebouw aan het IJ, donderdag 18 januari 20.15 uur
€ 35

Arnhem | Musis, zaterdag 20 januari 20.00 uur, inleiding 19.00 uur
€ 21 – € 55

Utrecht| Tivoli Vredenburg, zondag 21 januari 15.00  uur

Wilhelmshaven (Duitsland) | Stadthalle, dinsdag 30 januari 20.00 uur

Nijmegen | De Vereeniging, vrijdag 2 februari 20.15 uur, inleiding 19.15 uur
€ 21 – € 55

Doetinchem | Amphion, zaterdag 3 februari 20.00 uur, inleiding 19.00 uur
€ 39

Meer info www.hetgeldersorkest.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen