Kerst-activiteiten in het Afrika Museum

Kinderen maken tijdens de kerstvakantie hun eigen strik met waxprint in het Afrika Museum

Voldoende te beleven deze kerst in het Afrika Museum

I.v.m. de lockdown zijn de activiteiten in het Afrika Museum nu vervangen door online activiteiten.
Meer informatie : https://nieuws.nijmegenonline.nl/thuisactiviteiten-kerstvakantie-afrika-museum/

Je huis gezelliger maken met een eigengemaakte wenslantaarn, familiehanger of kerstster met Oegandese kralen? Kom in de kerstvakantie naar het WinterAtelier in het Afrika Museum om aan de slag te gaan. Het museum organiseert van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021 diverse familieactiviteiten om de creativiteit van de jonge kunstenaars te prikkelen.

Het Afrika Museum biedt alle ruimte om op een veilige manier met een open blik de wereld van toen én nu te leren kennen. Kijk hieronder voor een compleet overzicht van de activiteiten bij het Afrika Museum.

Maak een wereldse wenslantaarn
Knip en versier je eigen wenslantaarn om al je wensen uit te laten komen! Schrijf je kerstwensen in verschillende Afrikaanse talen, plak deze op je lantaarn en neem de lantaarn met kerstgedachten mee naar huis.

Creëer een kersthanger met Oegandese kralen
Maak een kersthanger met Oegandese kralen. De bekende kunstenaar Sanaa Gateja (Oeganda) werkt met papieren kralen, gerecycled uit afval(tijdschriften). In het WinterAtelier ga je met deze techniek aan de slag en ontwerp je een eigen kersthanger.

Knip samen een symbolische familiehanger
In veel Afrikaanse landen is het heel belangrijk om je familiegeschiedenis te kennen. In Ghana is er een symbool voor dat Sankofa heet. Het betekent: ‘go back and get it’. In december brengen we extra veel tijd door met familie. Maar hoe goed ken jij je familiegeschiedenis eigenlijk?

Knip samen een symbolische familiehanger en leer je eigen familiegeschiedenis beter kennen. In de bouwplaat zijn vragen verwerkt over jouw familie en waar je vandaan komt, die je gezamenlijk beantwoordt.

Strik van waxprint
Wil je er op en top uitzien tijdens het kerstdiner? Maak een strik van toffe waxprints! Waxprints zijn super populaire stoffen die wereldwijd gedragen worden, maar vooral in West-Afrika. Je herkent ze aan de felle kleuren en designs. Kies een stof uit die jij mooi vindt en maak je eigen strik (ook te dragen als vlinderdas, broche of haarband). Hiermee laat je jouw smaak zien en maak je jouw kerstoutfit uniek en compleet.

Kijktour: Ik zie, ik zie…
Geen onderdeel van het WinterAtelier maar wel een museumactiviteit tijden de kerstvakantie: de kijktour. Wat zie jij? En wat ziet een ander? Bezoek het museum en speur naar bijzondere vormen, kleuren en patronen. Train je ogen tijdens deze kijktour voor het hele gezin! Doe samen leuke en uitdagende opdrachten: kijk naar kunst en onderzoek voorwerpen op een hele andere manier. En wie weet wat je allemaal ziet als je écht goed kijkt!

Niet in de buurt of in quarantaine?
Dan biedt de video- en podcastreeks Studio Afrika met o.a. Floortje Dessing en Willie Wartaal je een goede tijd.

Kijk voor het volledig programma op www.afrikamuseum.nl.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen