Jugendstil pui in Molenstraat

Nijmegen, 20 oktober 2010

Jugendstil pui Molenstraat wordt in oude glorie hersteld

Groot was de verrassing toen afgelopen maandag de luifel werd verwijderd bij Förster aan de Molenstraat 124. Onder de beplating bleek de oorspronkelijke, fraaie Jugendstil pui nog grotendeels aanwezig. Eigenaar en huurder van het pand gaan de Jugendstil pui in ere herstellen.
Dit zorgt ook voor eenheid met de eerder fraai gerestaureerde bovengevel.
Voor de Molenstraat is dit een aanwinst. Na de restauratie van de Jugendstil winkelpuien van Hoogenboom herenmode (nr. 106-108) en Ter Horst van Geel damesmode (nr. 72), krijgt de Molenstraat er een ‘nieuwe’ historische winkelpui bij.

In het door de bekende Nijmeegse architect Oscar Leeuw ontworpen pand uit 1899/1900 was vroeger het meubelmagazijn van Stemker Köster gevestigd. De naam hiervan siert, na de eerdere restauratie, nog de huidige gevel.  Het beeldhouwwerk van de pui is door broer Henri Leeuw vervaardigd. Met lotusbloemen gebeeldhouwde en beschilderde kapitelen bekronen de hardstenen kolommen die de oorspronkelijke winkelpui van dit gemeentelijk monument omlijstten.
De Gelderlander heeft op 18 april 1900 de opening van het nieuwe pand beschreven en daarbij uitgebreid aandacht besteed aan de nu tevoorschijn gekomen winkelpui beschrijft.
 
De uitbundige Jugendstil raakte echter al snel uit de mode en de kolommen werden bekleed met plaatmateriaal. In de jaren zeventig kwamen vervolgens de verlaagde plafonds en de luifels in de mode.
De gemeentelijke monumentencommissie reageerde dit voorjaar enthousiast toen eigenaar en huurder de handen ineen sloegen en een plan presenteerden waarbij de grote luifel zou verdwijnen en de winkelpui zijn oorspronkelijke hoogte zou terugkrijgen. Globaal onderzoek van de gemeentelijke afdeling monumentenzorg wees in eerste instantie niet op de aanwezigheid van monumentale restanten. Nieuwe natuurstenen beplating werd goedgekeurd.
 
Toen deze week de oorspronkelijke pui-omlijsting desondanks nog wel grotendeels onder latere afwerkingslagen aanwezig bleek te zijn, verklaarden eigenaar en huurder zich meteen bereid om de Jugendstil pui te handhaven. Met wat kunst- en vliegwerk kan de reeds bestelde, nieuwe winkelpui binnen de oorspronkelijke pui-omlijsting worden geplaatst.
 
Bron Gemeente Nijmegen

Rubriek Centrum

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen